Företag

Joel Asoro segerskytt i dramatisk match på Strandvallen

  • Herrar
  • A-lag
  • 30 juli 2023

Djurgården tog ledningen tidigt men fick sedan slita hårt i försvaret när Mjällby forcerade intensivt i slutet av matchen.

Laget 

Djurgården mönstrade följande elva på Strandvallen där det var noterbart att både Samuel Dahl och Noel Milleskog gjorde sina första starter i Djurgården. 

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Marcus Danielson, Samuel Dahl
Besard Sabovic, Oliver Berg, Magnus Eriksson
Joel Asoro, Noel Milleskog, Gustav Wikheim

Rasmus Schüller och Haris Radetinac var båda avstängda och även Carlos Moros Gracia, Pierre Neurath Bengtsson samt Elliot Käck var otillgängliga för matchtruppen.

Första halvlek 

Efter två raka förluster var det ett lätt stukat Djurgården som gjorde sig redo för att studsa tillbaka. Att plocka trepoängare på Strandvallen är dock långt ifrån enkelt, vilket de allsvenska lagen är väl medvetna om, men icke desto mindre var behovet av vinst av största vikt för DIF för att kunna ta rygg på tättrion i tabellen.

Förutsättningarna var utsökta med sommarsol samt en klorofyllmättad och jämn gräsmatta på den snudd på utsålda arenan när Djurgården kickade igång matchen. Det blev en lite avvaktande start på matchen men i fjärde minuten kom ett utmärkt läge för DIF. Noel Milleskog visade sin snabbhet i djupled och ryckte förbi Tom Pettersson på vänsterkanten, Noel försökte sedan nå en framrusande Gustav Wikheim med en chip men den blev snäppet för hög.

I övrigt var det fortsatt ställningskrig med tufft och fysiskt spel från båda lagen. I tionde minuten kom ett nytt fint läge när Magnus Eriksson hittade Wikheim med en boll i djupet, men uppvaktningen från Mjällby-försvaret gjorde att norrmannen tappade balansen och gick omkull i straffområdet.

Mjällby replikerade med en farlig inläggsfrispark från David Löfqvist som skapade lite oreda bakåt. Men det var fortsatt mållöst med kvarten spelad, även om Oliver Berg var ruggigt nära efter en fin framspelning från Joel Asoro, avslutet gick dessvärre över målramen.

Det var mycket DIF nu under en period och utdelningen skulle komma. I 22.a minuten speedade Piotr Johansson loss på högerkanten och slog ett fint inlägg som Joel Asoro mötte upp med en volley. Träffen var perfekt och bollen satt otagbart i Noel Törnqvist vänstra hörn.

Ett mycket viktigt ledningsmål och initiativ i matchen. Det gick dock inte att slappna av en sekund och Mjällby svarade upp med ett par hyfsat farliga attacker som DIF-försvaret redde ut förtjänstfullt. Nu var det hemmalagets tur att ha en bra period men Djurgården höll fortet väl och skakade sedan fram ett hyfsat skottläge för Joel Asoro i 32:a minuten, den här gången flög emellertid bollen en bit över.

Under de sista tio minuterna klev DIF upp mer, ägde boll och skapade stundtals tryck framåt. Men några fler skarpa lägen blev det inte och Djurgården kunde ta paus i ledning efter en väl genomförd där det var glädjande att se startdebutanterna Noel Milleskog och Samuel Dahl ta för sig ordentligt.

Andra halvlek

Startelvan var intakt inför de avslutande 45 minuterna och Mjällby visade omgående att de var på kvitteringsjakt med en småfarlig nick i första minuten. I 49:e minuten var det oroligt på nytt när Adam Ståhl bröt igenom på vänsterkanten med ett farligt inlägg, en tydlig varningsklocka och det skulle komma fler.

Men i 53:e minuten bjöds det på en gratischans när Besard Sabovic snodde åt sig bollen och Djurgården kom 4-mot-3. Besard fick dessvärre inte till avslutet och chansen rann ut i sanden. Det blev sista aktionen för Sabovic som sedan lämnade plats för Hampus Finndell i 56:e minuten samtidigt som Oskar Fallenius bytte av Gustav Wikheim.

Det var dock fortsatt ryckig matchbild och Mjällby kändes hotfulla. Speciellt med sina fasta situationer, där de långa inkasten stundtals var svårhanterade. Med timmen spelad var ledningen i behåll fast den kändes långt ifrån säker och Mjällby skapade en hel del tryck.

Men även DIF skapade en del framåt och Piotr Johansson slog ett smart inspel från höger som rullade parallellt med mållinjen, dessvärre fanns ingen DIF-spelare på rätt plats i boxen för att trycka in bollen. Ännu farligare blev det sedan åt andra hållet när Jesper Löfgren och Jacob Widell Zetterström missförstod varandra och det var oerhört nära att David Löfqvist kunde rulla in bollen, Piotr Johansson räddade dessbättre på mållinjen.

Hjärtat i halsgropen för en stund men ledningen ändå intakt och strax efter fick JWZ sträcka ut på ett avslut från Imam Jagne med tillhörande farlig retur. Tjugo minuter kvar av matchen och dubbellbyte följde för DIF: Lucas Bergvall och Musa Gurbanli klev in och Joel Asoro och Magnus Eriksson klev av.

Det var hafsigt spel med kvarten kvar och hemmalaget forcerade för kvittering. Djurgården kom inte åt andrabollarna och matchbilden kändes obekväm. Hörnor radades upp för de gulsvarta och nu var det klassiskt rensande som gällde. DIF smet emellan och fick lite andrum med ett avslut från Musa Gurbanli, men Noel Törnqvist hann ner och plockade. 

En sista defensiv förstärkning kom in i 83:e i form av Jacob Une Larsson samtidigt som Oliver Berg gick ut. Minuterna tickade dock vidare på ett fördelaktigt sätt medan Mjällby bet sig fast i offensiven. I 88:e minuten blev det dock skräckartat när inbytte och välbekante Jacob Bergström dök upp i boxen och prickade stolpen.

I 89:e var det sedan ruggigt nära ett självmål, men bollen smet lyckligtvis decimetern utanför. Sex tilläggsminuter kom upp och Djurgården fick ett gyllene läge att döda matchen i en kontring 3-mot-1. Musa Gurbanlis passning till fristående Noel Milleskog var tyvärr snäppet för snål och det gick inte att andas ut. 

DIF dödade dock tid effektivt under stopptiden och det kändes som att de tre poängen ändå skulle kunna bärgas. I 95:e kom sedan nästa drömläge att stänga matchen med ett nytt 2-mot-1-läge där Oskar Fallenius spelade fram till Musa Gurbanli, hemmaförsvaret slängde sig dessvärre uppoffrande och blockerade i sista sekunden.

Inget debutmål för Musa den gången men det gjorde mindre eftersom slutsignalen från domare Adam Ladebäck ljöd strax efter. Tre poäng in på kontot i en match där Djurgården krigade hårt i försvaret och även hade marginalerna på rätt sida. Därmed finns det åter kontakt med tättrion i toppen och hoppet om Europa-plats är långt ifrån släckt-

Det är tätt på given med returmatch borta mot FC Luzern redan på torsdag då Djurgården måste gå för vinst för att vända underläget till avancemang. Matchen kan ses på Sportbladet Play eller på Harry B James i Kungsan - Djurgårdens officiella bortamatch-pub.

30 juli, söndag 15:00Strandvallen

Mjällby AIFDjurgården
0-1 (0-1)

  • MålskyttarJoel Asoro 22'
  • Domare Adam Ladebäck
  • Publik 5974 (Strandvallen)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat