Johansson inblandad i allt när DIF tappade vinsten sent

• 6 okt 2023

Det blev en dramatisk tillställning på Malmö IP då Djurgården kryssade 2-2 mot FC Rosengård.

Startelvan bestod av följande spelare:

Katelin Talbert
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan (K), Beata Kollmats, Ebba Hed
Sessy Åsland, Nellie Lilja
Alice Bergström, Tove Almqvist, StinaLisa Johansson
Tilde Lindwall

Flavine Mawete och Sara Lilja Vidlund var inte tillgängliga för matchtruppen.

Med två raka hållna nollor och framförallt två raka segrar var det ett självsäkert Djurgården som förberedde sig för att möta tabellsjuan FC Rosengård. Trots att Djurgården var en placering bakom de regerande mästarna var det 16 poäng som skiljde lagen åt inför avspark. Det må vara svårt för Djurgården att ta sig uppåt i tabellen, men en seger mot ett lag som FC Rosengård hade betytt mycket för självbilden som Marcelo Fernandez lag kan skapa sig själv inför dels säsongsavslutningen, men framförallt att bygga på inför nästa säsong.

Även om den riktiga höstkylan inte har kommit till Skåne ännu var det på ett grått, blåsigt Malmö IP som Djurgården och Rosengård skulle göra upp om poängen. Trots avståndet hade ett gäng blårandiga supportrar gjort resan för att stötta laget. Båda lagen kämpade tappert i matchinledningen, men Djurgården hade lite problem med att få bort bollen från området runt det egna straffområdet. FC Rosengård tog sig igenom ett par gånger och Katelin Talbert stod emot, men i den nionde minuten slog hemmalagets vänsteryttern Mai Kadowaki till. Yttern stod för en riktig pärla som curlades in bakom Talbert, som inte ska skämmas för att hon inte räddade skottet.

Det för dagen vitklädda, Djurgården hade nu en ännu tuffare uppgift framför sig i och med baklängesmålet. Matchplanen hade satts i rullning, men laget visade inga intentioner på att inställningen sviktade. Efter målet stod Talbert för en fin räddning och Alice Bergström fixade fram en hörna, tecken på att Djurgården ville mer.

FC Rosengård var konstant luriga framför mål under stora delar av matchinledningen. Djurgården tog sig framåt ett fåtal gånger, men var utöver det märkbart påverkade av skåningarnas höga presspel. Det skulle dock bara dröja fram tills den 27:e minuten innan Djurgården lyckades kvittera matchen. Med Blårändernas andra hörna nådde Ebba Hed nådde Matilda Plan, som i sin tur nickade in bollen i straffområdet till StinaLisa Johansson som tackade genom att nicka in bollen till 1-1.

Hemmalaget var nära på att återta ledningen ganska direkt efter målet när man lyckades komma fria med målvakten, men avslutet gick utanför. I stället var det StinaLisa Johansson som skulle fixa fram även nästa mål i matchen. Johansson bröt sig loss på sin vänsterkant, precis som hon gjorde två gånger mot IFK Kalmar, och spelade in bollen snett inåt bakåt till Tilde Lindwall som snyggt sköt in bollen i mål. Ledning Djurgården efter halvtimmen spelad och en otrolig uppryckning sett till matchinledningen.

Johansson var verkligen på spelhumör i den första halvleken. Direkt efter hennes två målinblandningar tog hon sig loss ännu en gång på vänsterkanten. Denna gång fick hon av ett vänsteravslut som tyvärr gick utanför mål, men det var tydligt att hon växte för varje sekund som gick.

Halvleken avslutades med att FC Rosengård tryckte på. Hemmalaget lyckades träffa virket två gånger om, med en träff i ribban och en i stolpen, men Djurgården lyckades hålla tätt fram till halvtidsvilan.

Djurgården gjorde inga förändringar i paus och således var det samma gäng som hade lyckats vända resultatet i den första halvleken, som nu hade i uppgift försvara ledningen i den andra. Precis som i första halvleken var det Rosengård som tryckte på, men Blåränderna kom ut med en positiv inställning och arbetade hårt i defensiven.

I den 51:a minuten var Djurgården nära på att släppa in ett mål. Kaptenen Matilda Plan fick en felträff på bollen som gjorde att den studsade i stolpen och ut till Andersson i hemmalaget. Plan tog dock ansvar för sin aktion och lyckades rädda bollen på mållinjen.

Med halvtimmen kvar bytte FC Rosengård något oväntat ut både DIF-bekante Olivia Scough och den forne landslagskaptenen Caroline Seger. De två stjärnorna hade haft en tuff match mot det blårandiga försvaret, vilket delvis förklarar bytet, men det verkade på sätt och vis som att hemmalaget ville spara sina stjärnor inför deras stundande Europakval, vilket bådade gott för Djurgården.

Under mitten av den första halvleken var det inte mycket som hände åt något håll. Hemmalaget försökte ta sig framåt i banan, men fann det svårt att ta sig förbi det vitklädda djurgårdsförsvaret. Djurgården hade ett par kontringslägen, återigen på StinaLisa Johanssons vänsterkant, men inget som gav målvakten några större problem.

Tränare Fernandez passade på att byta in Hayley Dowd och Sanna Kullberg med 20 minuter kvar. Ut gick målskytten Tilde Lindwall och Alexsandra Lobanova.

Efter 75 spelade minuter bröt sommarförvärvet, Sessy Åsland, bollen från FC Rosengård på mittplan och bestämde sig för att testa målvakten Eartha Cumings, som var placerad långt ute. Åsland lyckades överlista målvakten, men långskottet landade tätt utanför målvaktens högra stolpe.

Kamilla Karlsen byttes in i stället för Tove Almqvist för att spela av de sista fem minutrarna av matchen.

Den andra halvleken bestod mycket utav hemmalagets försök att få hål på Djurgården. Precis som i den första halvleken hade FC Rosengård dubbla ramträffar som inte gick i mål. Tyvärr för Djurgårdens del räckte det inte hela vägen och ett dråpligt självmål i slutminutrarna fastställde slutresultatet till 2-2 i en match där Djurgården länge såg ut att hålla ut till vinst. Ett rättvist, men tungt resultat för Djurgården som möter IFK Norrköping nästa fredag.

6 oktober, fredag 18:00Malmö IP