Kryss mot Peking i vårsäsongens sista match

• 11 juni 2023

Djurgården jagade ikapp ett tvåmålsunderläge mot IFK Norrköping men trots ett massivt övertag i andra halvleken ville inte bollen in i nät och matchen slutade 2-2.

Det blev ett par förändringar i elvan där Gustav Wikheim var tillbaka och redo för spel igen. Laget mönstrades enligt följande:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Marcus Danielson, Elias Andersson
Besard Sabovic, Lucas Bergvall, Rasmus Schüller
Haris Radetinac, Oliver Berg, Gustav Wikheim

Hampus Finndell, Elliot Käck och Theo Bergvall var de spelare som inte var tillgängliga för spel.

Det var upplagt för en fin fotbollssöndag på ett soldränkt Tele2 Arena där Djurgården kom till match med en svit av sex raka segrar i hemmaborgen, en tangering av rekordet från säsongen 1954/55. Nu väntade ett allsvenskt klassikermöte mot ett IFK Norrköping som gått starkt i år och det fanns utmärkta förutsättningar för en välspelad och underhållande match.

Noterbart var dock att Peking hade Arnor Sigurdsson avstängd och att Christoffer Nyman inledde på bänken. Möjligtvis en liten fördel inför avsparken där tre poäng var av yttersta vikt för att hänga på i den allsvenskan toppstriden i kampen om Europa-platser.

Den berömda taktpinnen var i blårandig ägo från minut ett och det skapades tryck samt ett par halvchanser omgående. DIF sköljde över Peking under de första tio minuter medan gästerna knappt kom upp på offensiv planhalva. Norrköping jämnade sedan ut matchbilden något men det var Djurgården som skapade chanserna där Oliver Bergs skott i bra läge blockerades, följt av en farlig nick av Besard Sabovic.

Norrköping stack sedan emellan med en oroande chans i 17:e och matchen sköt ytterligare fart. Men det var en än så länge temporär hotbild och Djurgården öste vidare framåt med en lurig inläggsfrispark från Elias Andersson och ett antal farliga inlägg.

Dock ingen nätkänning med halva halvleken spelad och Peking var inte ofarliga där Victor Lind oroade med ett skott som JWZ styrde i burgaveln. En varningssignal och på den efterföljande hörnan kom dessvärre ett ledningsmål för gästerna när Marco Lund Nielsen dök upp vid bortre stolpen och styrde in bollen.

Något av en kalldusch sett till matchbilden och gästerna fick energi av målet. Men det fanns en timme kvar att vända matchen på och DIF fortsatte att ösa på framåt med en fin chans, men Lucas Bergvall och Oliver Berg kolliderade tyvärr mitt i boxen när de båda ville stöta in ett fint högerinspel från Haris Radetinac.

Mycket nära en kvittering fast en ny käftsmäll låg på lut. En djupledsboll från Peking motades undan av Jacob Widell Zetterström men andrabollen fiskades upp av Victor Lind som kunde lobba in bollen i mål.

Riktigt tungt men repliken skulle komma snabbt. I 38:e minuten slog Elias Andersson en smart inläggsfrispark som styrdes i mål via en Peking-försvarare till vilt jubel på Tele2 .

Ett grymt viktigt mål som gav kontakt och hopp. Blåränderna gick för kvitteringen direkt och Haris Radetinac satte Oscar Jansson i arbete med ett flackt skott. Nya inspel matades in från kanterna och lite halvchanser uppstod, fler fullträffar blev det dock inte och därmed väntade halvtidsvila i underläge.

Det blev två byten inför andra halvlek där Oskar Fallenius och Joel Asoro klev in istället för Haris Radetinac och Lucas Bergvall. Uppdraget var tydligt: kvittera och sedan utöka målskörden. Det var gasen i botten direkt och började på bästa sätt när Marcus Danielson skallade in 2-2 på en hörna från Oliver Berg i 48:e minuten.

En drömstart på halvleken och det kunde blivit ännu bättre strax efter när Gustav Wikheim slog en cutback som Joel Asoro hoppade över, men avslutet från Oskar Fallenius smet halvmetern utanför stolpen. Ny jättechans kom strax efter när Oliver Berg fick utrymme i boxen där inspelet till Joel Asoro rensades i sista stund.

Klassiska ”Full fart framåt, hål tätt bakåt” ekade på läktarna och Djurgården var på gång för trean. Det var en  regelrätt anstormning och kändes som en tidsfråga innan bollen skulle ligga i nät. Norrköping gjorde vad de kunde för att dra ner på tempot och fick i övrigt fokusera på att försvara sig.

Övertaget var kompakt men gästernas defensiv var låg och tät. Joel Asoro testade skott strax utanför, inlägg sveptes in i boxen och det fanns en fjärdedel kvar av matchen att jobba på. Dessvärre kom ett skadeavbräck i den 70:e minuten när Gustav Wikheim klev av med bandagerat lår och Victor Edvardsen ersatte.

Med kvarten kvar kom sedan ett superläge för Oskar Fallenius men skottet parerades av Oscar Jansson. Minuterna stack emellertid iväg snabbt och det började bli bråttom. I 79:e minuten hamnade dock hjärtat i halsgropen när Vito Hammerstoj-Misrati fick utrymme i djupled och prickade stolpens utsida.

Ett undantag i den massiva DIF-pressen och i 82:e var det dags för ett nytt jätteläge för Oskar Fallenius efter en utsökt cross från Besard Sabovic. Men Peking-försvaret högg snabbt och lyckades få undan bollen i sista sekunden. Nya lägen kom när Djurgården svärmade runt Norrköpings straffområde medan klockan tickade skoningslöst upp mot 90 minuter, även om Marcus Danielson var nära ett andra mål för kvällen när han nickade strax över på hörna.

Sex minuters stopptid kom upp på skylten och nu gällde det att forcera. Jacob Bergström klev in istället för Rasmus Schuller och blåränderna östa vidare framåt. Men bollen ville in och till slut kom den oundvikliga slutsignalen som innebar att Djurgården fick nöja sig med en poäng i en match där tre hade varit mer rimligt sett till matchbilden.

Sådan är fotbollen ibland som bekant och nu närmast väntar ett allsvenskt sommaruppehåll med återstart mot Varberg den 2 juli. Var på plats då, biljett köper du här.

11 juni, söndag 17:30Tele2 Arena