Lucas Bergvall matchhjälte mot Halmstad

• 30 sep 2023

HBK besegrades med 1-0 i en tight och nervig match på Tele2 Arena där Lucas Bergvall visade vägen med sitt första allsvenska mål i den blårandiga tröjan.

Djurgården ställde upp med följande startelva mot Halmstad:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Jacob Une Larsson, Marcus Danielson, Samuel Dahl
Hampus Finndell, Rasmus Schüller, Magnus Eriksson
Oskar Fallenius, Musa Gurbanli, Gustav Wikheim

André Picornell, Pierre Neurath Bengtsson och Elliot Käck var de spelare som inte var tillgängliga för matchtruppen.

Efter två raka förluster, varav den senaste var synnerligen bekymmersam, var det ett stukat Djurgården som klev ut på Tele2 Arena för att med höjda huvuden få fart på motorerna igen. På andra sidan väntade emellertid ett sedvanligt välorganiserat och defensivt skickligt Halmstad och föraningarna indikerade att det kunde bli en knepig uppgift att dyrka upp hallänningarnas starka defensiv.

Förutsättningarna var ändå goda med ett stilfullt tifo och ett lätt ljummet höstväder när DIF klev ut för avspark. Det blev inte helt oväntat mycket blårandigt bollinnehav från start och DIF rullade runt i jakt på öppningar mot ett lågt stående Halmstad.

Gästernas tidigare nämnda disciplin gjorde dock att det inte bjöds på några större ytor och första avslutet kom istället från HBK i ett enstaka anfall där Naeem Mohammed nickade en bit över. Kort därpå kom sedan Djurgårdens första avslut då Piotr Johansson drog en vänsterslägga strax utanför målramen.

Med kvarten spelad osade det sedan katt bakåt när gästerna kontrade 2-mot-1 och Jack Cooper-Love fick läge, skottet motades dock skickligt av en välplacerad Jacob Widell Zetterström.
Djurgården svarade å sin sida upp med ett antal attacker men med halva halvleken spelad saknades ännu skarpa DIF-chanser. Men det blev alltmer tryck från Djurgården nu samtidigt som HBK sjönk lägre.

Med halvtimmen spelad kom sedan ett fint läge när ett snabbt kombinerande ledde fram till Musa Gurbanli som löpte oss till vänster i boxen och lyfte in till Oskar Fallenius på bortre, vinkeln blev tyvärr i snävaste laget för Oskar och avslutet gick utanför.

Strax efter fick Gustav Wikheim fritt skottfält men bollen gick i famnen på Marko Johansson. Det var mycket DIF nu fast i 37:e minuten stack Halmstad upp i ett snabbt anfall där Phil Ofosu-Ayeh rann igenom, men återigen styrde Jacob Widell Zetterström  upp läget med en ny grym räddning.

Det var intensivt mot slutet och ett nytt läge kom när Oskar Fallenius gick på avslut som Marko Johansson parerade, returen studsade ut till Musa Gurbanli som dessvärre inte fick bollen innanför målramen.

Djurgården trummade på mot slutet och det var stundtals kaotiskt i gästernas straffområde, men bollen ville inte in. En farlig HBK-frispark och en nick decimetern utanför stolpen av Musa Gurbanli hanns också med innan Mohammed Al-Hakim blåste av halvleken som slutade mållös, trots 9-4 i avslutsstatistiken i blårandig favör.

Med 45 minuter kvar att gå för seger klev DIF ut och elvan var oförändrad. Matchbilden var välbekant vid det här laget med ett framåtlutat Djurgården och i 49:e minuten fick Hampus Finndell nickläge efter ett vänsterinlägg, bollen smet dessvärre strax utanför.

Ett par minuter senare kom en ny chans när Gustav Wikheim fick en fin boll i djupled och bröt fram mot mål, men Marko Johansson kom ut och lyckades parera. Nästa läge fick Magnus Eriksson som drog ett vänsterskott över i bra läge och det kändes som att det låg ett DIF-mål på lut.

Samuel Dahl tryckte sedan av en höger metern ovanför ribban, men kort därefter skulle Halmstad få matchens dittills bästa läge. Naeem Mohammed kom helt ren mot mål i en kontring och prickade stolpen - och på returen stod Marcus Danielson för en uppoffrade, matchavgörande blockering när Mohammed fick ett nytt läge på andrabollen.

Ruggigt nära ett baklängesmål och en påminnelse om Halmstads farlighet i omställningarna. I övrigt återgick matchbilden till det tidigare läget med kompakt blårandigt tryck.

I 67:e minuten kom ett trippelbyte där Lucas Bergvall, Felix Vá och Haris Radetinac kom in med ny energi. Fortsatt belägring av gästernas straffområde följde, fast nu började det bli lite bråttom med endast 20 minuter kvar att jaga ledningsmål på.

Oerhört nära var det sedan när Gustav Wikheim fick skottläge efter en fin aktion av Felix Vá, men Marko Johansson hann ner och räddade akrobatiskt. Kvarten återstod och ett skadeavbräck följde när Gustav Wikheim åkte på en smäll och tvingades kliva av.

Noel Milleskog ersatte och den avslutande forceringen drog igång i jakt på ett segermål. HBK:s omställningar fortsatte att oroa men det var Djurgården som skulle spräcka nollan.
Efter att ha pumpat in inlägg kom det förlösande målet till slut när Lucas Bergvall, via ett inlägg från Samuel Dahl, skarvade in sitt första allsvenska mål i den blårandiga tröjan.

Ett massivt jubel dånade på Tele2 Arena och tre poäng låg inom räckhåll. Halmstads möjligheter till en forcering begränsades av Djurgårdens fortsatta bollinnehav men helt säkert kändes det inte.

Fem minuters tillägg annonserades och DIF-chanser framåt kom också när Noel Milleskog sköt över. Även Halmstad fick ett farligt läge genom Jack Cooper Love som dessbättre inte fick till avslutet.

I övrigt var det bra kontroll på matchen och Djurgården höll undan effektivt fram tills den efterlängtade slutsignalen kom. Därmed bröts den korta förlust-trenden och tre viktiga poäng trillar in på kontot som befäster fjärdeplatsen i tabellen.

Åh en sådan härlig dag och härnäst väntar en tripp söderut för bortamatch mot Varbergs BoIS på söndag.

30 september, lördag 15:00Tele2 Arena