Trots gott om lägen lyckades inte Djurgården spräcka nollan i söndagens derby och fick därmed nöja sig med en poäng.

Lucas Bergvall, Rasmus Schüller, Magnus Eriksson
Oskar Fallenius, Musa Gurbanli, Haris Radetinac

Det blev i övrigt en sen ändring i matchtruppen där Felix Vá tvingades lämna återbud på grund av sjukdom och ersattes av Kalipha Jawla. Utöver det saknades Gustav Wikheim, André Picornell och Elliot Käck som inte var tillgängliga för spel.

Årets sista derby gick av stapeln i klassiskt höstruggigt fotbollsväder på ett sedan länge utsålt Tele2 Arena. Förutom den sedvanliga prestigen var det också ett poängmässigt intressant läge där Djurgården hade sex poängs försprång på de grönvita inför slutfasen av serien - där jakten på Europaplats intensifierades.

Laddningen var påtaglig inför avspark med sedvanligt spektakulärt tifo från Djurgårdens sida. Först annonserades dock en tyst minut för att hedra de drabbade i terrorattentatet i Bryssel.
Därefter kickade matchen igång och det var intensivt och hetsigt direkt från start. Djurgården hotade med ett par hyfsat farliga hörnor och inledde framåtlutat. I sjunde minuten hettade det till rejält när Lucas Bergvall slog ett lurigt inspel från höger som var ytterst nära att styras i mål av framrusande DIF-spelare.

Ett visst övertag för DIF under den första kvarten, även om Hammarby stundtals kom upp och oroade i enstaka framstötar. Chansmässigt var det dock glesare med lägen, men i 23:e minuten kom ett bra en-mot-en-läge för Musa Gurbanli, efter en fin pass från Haris Radetinac. Oliver Dovin räddade dock avslutet relativt komfortabelt.
Strax efter fick Musa en ny chans efter ett grönvitt bolltapp, dessvärre hann Hammarby-försvaret ikapp och avstyrde situationen.

Klockan tickade upp på halvtimmen spelad och DIF tryckte på framåt. I 33.e minuten kom sedan matchens bästa chans. Samuel Dahl sprintade loss på vänsterkanten och hittade Lucas Bergvall fri i boxen, avslutet motades dock skickligt av Oliver Dovin.

Strax efter fick Bergvall nytt läge på hörna men nickade metern utanför och i 38:e minuten gick Piotr Johansson på skott. Gott om DIF-chanser således men fortsatt 0-0. Mot slutet gick hörnstatistiken upp i 7-0 men blåränderna kunde inte kapitalisera på övertaget.

Halvtidspausen kröp allt närmare och i 42:a blev det sedan oroligt bakåt i en snabb omställning för gästerna, uppoffrande hemjobb av Oskar Fallenius redde dessbättre upp läget. Mer än så hände inte i en halvlek där Djurgården stod för en bra prestation, fast dessvärre utan nätkänning.

Ett oförändrat Djurgården tog vid där de slutade och inledde med en fin chans omgående. Oskar Fallenius bröt fram med en snabb rusch och hittade Haris Radetinac på vänsterkanten som vek in och sköt strax utanför.

Det var ett fortsatt aktivt och framåtlutat DIF som dock tappade lite momentum efter några minuters rökpaus på arenan i 50:e minuten. Spelet kom dock igång hyfsat snabbt och ett nytt blårandigt läge kom sedan när Rasmus Schuller drog iväg en vänsterkanon som Dovin fick sträcka ut ordentligt på.

Trycket fortsatte och Lucas Bergvall prövade en bicycleta som smet en bit utanför. I 58:e minuten kom sedan Hammarbys första hörna i matchen som blev farlig, när Mads Fenger högg då Jacob Widell Zetterström skulle rensa, bollen studsade lyckligtvis utanför stolpen.

I övrigt rullade Djurgården runt i jakt på öppningar i ett relativt kompakt Hammarby-försvar. Men även de grönvita fick alltmer bollinnehav under halvleken och i 68:e fick Nahir Besara ett farligt läge men sköt en bit utanför.

I 72:a minuten var det sedan dags för ett dubbelbyte där Noel Milleskog och Hampus Finndell klev in medan Musa Gurbanli och Haris Radetinac klev av. DIF pressade på och aktive Lucas Bergvall vände bort grönvita försvarare inne straffområdet och försökte sedan lura Oliver Dovin med ett skott vid första stolpen ur snäv vinkel, Dovin var emellertid på sin vakt.

Kort därpå kom ett nytt speluppehåll när Oskar Fallenius fick ett jack i huvudet som krävde en stunds omplåstring. Inget som stoppade ”Ogge” från spel dock och strax efter var han tillbaka på planen och nära att bryta igenom i en snabb omställning.

Klockan for iväg snabbt efter nya uppehåll och fem minuter återstod plus ett sannolikt stort antal tilläggsminuter. Det var bevisligen två täta försvar på planen och chanserna var få, men det fanns ändå 13 stopptidsminuter kvar att jobba på.

I 91:a minuten blev det dock svettigt när Viktor Djukanovic fick ta ner en boll i djupled, Jacob Widell Zetterström kom dessbättre ut blixtsnabbt och avstyrde. Strax efter klev Oskar Fallenius av efter upprepade problem med sitt sår och Pierre Neurath Bengtsson ersatte.

Djurgården tryckte på frekvent mot slutet och gick för ett avgörande, men det lämnade också blottor bakåt där Marcus Danielson fick agera räddande ängel med en precisionsbrytning. I övrigt var det DIF som forcerade, hörnor och frisparkar radades upp och en sista fin chans kom för Noel Milleskog på en andraboll men avslutet for över ribban.

Direkt efter kom slutsignalen från domare Mohamed Al Hakim och därmed fick Djurgården nöja sig med ett kryss. Detta trots 9-3 i avslut och välbekanta siffrorna 9-1 i hörnor. Men det uttjatade konstaterandet om att handlar fotboll om att göra mål äger fortfarande relevans - och i dag fanns tyvärr inte effektiviteten på plats i de avgörande momenten.

Tre matcher återstår av serien och närmast väntar ett bortamöte mot BP på Grimsta på lördag. Var på plats då.

22 oktober, söndag 15:00Tele2 Arena