Massiv vinst mot Rosengård på Grimsta

• 14 apr 2023

DIF tog en tung skalp när topptippade Rosengård besegrades med 2-1 efter mål av Hayley Dowd och Matilda Plan.

Det blev två sena skadeavbräck för Djurgården inför fredagen där både Hedvig Lindahl och Portia Boakye var otillgängliga för matchtruppen. Startelvan formerades enligt följande:

Elvira Björklund
Matilda Plan, Sanna Kullberg, Kamilla Karlsen
Alice Bergström, Tilde Lindwall, Nellie Lilja, Tove Almqvist, Ebba Hed
Hayley Dowd, StinaLisa Johansson

Det vankades starkt motstånd i den tredje omgången av OBOS Damallsvenskan när FC Rosengård gästade på ett lätt kylslaget Grimsta, med den tidigare vårvärmen satt på paus. De regerande mästarna anlände emellertid till match med en oväntat låg poängskörd efter kryss och förlust i de två första matcherna - och förhoppningar fanns att Djurgården kunde dra fördel av att den sviktande formen hos gästerna.

Samtidigt saknades två viktiga pjäser för blåränderna i form av Hedvig Lindahl och Portia Boakye och nu gällde det för laget att kliva ut, fokusera och leverera stenhårt jobb i jakt på poäng. Matchinledningen gav en omedelbar indikation på att Rosengård ville framåt och gästerna började sakta bygga upp ett tryck framåt.

Djurgården hade å sin sida lite problem i uppspelsfasen med en del bolltapp och första chansen för gästerna kom i 8:e minuten när Olivia Schough löpte i djupled, men Alice Bergström jagade ikapp och rensade förtjänstfullt. Strax efter seglade ett högerinlägg från Schough precis utanför bortre stolpen och det kändes lite oroligt bakåt.

Men målet var fortsatt fredat med kvarten spelad och DIF kunde ställa om snabbt i enstaka attacker. I 22:a minuten kom sedan ett friläge för Hayley Dowd där offsideflaggan kom upp med minsta möjliga marginal. DIF var inne i en bra period nu och Rosengård skapade ytterst lite framåt, samtidigt som det var allt mer blårandigt bollinnehav.

Matchuret tickade förbi halvtimmen spelad och Alice Bergström visade prov på sin snabbhet när hon speedade förbi Isabelle Obaze. Inspelet in i boxen blev farligt men nådde inte fram till någon DIF-spelare.

Men även Rosengård fortsatte att hota framåt och Olivia Schough spelade fram till Sofie Bredgaard, DIF-försvaret dock rensade dock distinkt i sista stund. Den efterföljande hörnan blev också rejält farlig när Obaze nickade strax utanför stolpen.

En tilläggsminut kom upp å skylten men även den förflöt utan nätkänning. Summa summarum en chansfattig halvlek med två bra försvar där Rosengård började bäst men där Djurgården åt sig in i matchen och avslutade halvleken starkt.

Det var ett oförändrat DIF som klev in för de avslutande 45 minuterna. En poäng fanns att bevaka som allra helst skulle utökas till tre och Djurgården inledde på bästa sätt.

Efter fint bollrullande på högerkanten hamnade bollen hos StinaLisa Johansson som måttade med högern. Inlägget blev perfekt till Hayley Dowd som lurade i boxen och vackert dunkade in bollen med en distinkt halvvolley.

Målvrål på Grimsta och en drömstart på halvleken. DIF fick energi av målet och vann dueller med ett bra tryck framåt som följd. För gästernas del försökte de få igång offensiven men ett väl samlat DIF-försvar höll fortet med bravur.

Framåt kom sedan ett superläge för en fri djupledslöpande StinaLisa Johansson men Somea Polozen räddade skickligt. Den efterföljande hörna blev också hyperfarlig där Hayley Dowd sköt ett flackt vänsterskott ur snäv vinkel som Tilde Lindwall styrde precis utanför stolpen.

Klockan tickade in på sista halvtimmen av matchen och det var Djurgården som fortsatte att skapa chanser, där Ebba Hed väggade sig fram till ett bra läge och satte Polozen i arbete på nytt.

Men 2-0 skulle komma på den efterföljande hörnan. Målfarliga försvararen Matilda Plan dök upp vid bortre stolpen och dunkade skoningslöst in bollen i nät. Första allsvenska målet för Plan och ett fastare grepp om matchen för DIF.

Känslan var bra men ett farligt bolltapp för DIF i 68:e minuten gav sedan Olivia Schough ett gratisläge, skottet gick dock en bra bit över och med tjugo minuter kvar av matchen brann hoppet om en trepoängare allt starkare. Men det var långt ifrån klart och Karin Lundin hotade med en oroande nick strax över i 74:e minuten.

Kort därpå fick Hayley Dowd lite välförtjänt vila när Emelie Lövgren ersatte samtidigt som Tilde Lindwall flyttade upp i anfallet. Rosengård skapade en ny farlighet där bollen flipprade runt på ett obehagligt sätt i straffområdet och gästerna forcerade intensivt nu.

Med tio minuter kvar var det oroligt igen men Elvira Björklund fångade in bollen efter ett visst kaos i boxen. I 83:e kom en ny fin räddning av Elvira på ett tungt skott från Olivia Holdt och nu var det anstormning från gästerna där det kom en bra chans för Mia Persson som dock sköt över.

Med fem minuter kvar var det dags för pigga ben när Flavine Mawete och Sara Lilja Vidlund klev in. Duon gjorde avtryck direkt när Lilja Vidlund vann boll och Mawete drog på ett tungt skott som Somea Polozen skickligt fick fingertopparna på och styrde decimetern utanför.

Nära trean men tvåmålsledning räckte gott och de avslutande ordinarie minuterna städades av effektivt där Alexsandra Lobanova kom in för att bidra under de fyra övertidsminuterna. Nollan skulle dessvärre inte hållas intakt och med 30 sekunder kvar av övertiden satte Olivia Schough en frispark till 2-1.

Ett lite gruskorn i ett annars väloljat maskineri. Strax efter gick den efterlängtade slutsignalen och därmed var tre sköna poäng i hamn mot de regerande mästarna. En imponerande lagseger av klassiskt järnkaminssnitt och i och med segern har Djurgården får en utmärkt start i serien med sex poäng av nio möjliga mot rejält tufft motstånd.

Härnäst väntar ett besök på Platinumcars Arena söndag den 23 april då IFK Norrköping står för motståndet och därefter väntar ett rafflande hemmaderby mot Hammarby då Stadion åter är redo för spel. Köp biljett här.

14 april, fredag 18:00Grimsta IP