Tre poäng borta mot Varberg

• 8 okt 2023

Felix Vá gjorde matchens enda mål när Djurgården bortaslog Varberg under söndagen.

Djurgården mönstrade följande startelva mot Varberg:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Jacob Une Larsson, Marcus Danielson, Samuel Dahl
Lucas Bergvall, Rasmus Schüller, Magnus Eriksson
Oskar Fallenius, Musa Gurbanli, Felix Vá

Hampus Finndell, Gustav Wikheim, André Picornell och Elliot Käck var de spelare som inte var tillgängliga för match.

Djurgården klev ut på Påskbergsvallen med en viktig trepoängare i ryggen efter segern och trendbrottet mot HBK senast. På andra planhalvan väntade seriens jumbolag, men alla med hyfsad koll på Allsvenskan vet att en bortamatch mot Varberg definitivt inte är någon promenad i parken - och för Djurgårdens del gällde att maximera arbetsinsatsen för att kunna bärga en trepoängare.

Startelvan innehöll några ändringar, där bland annat Felix Vá gjorde sin första allsvenska start, och den förväntade matchbilden pekade mot ett lågt stående Varberg med stundtals hög press. Väderleken var höstaktigt småkylig och uppbackning av tillresta DIF-supportrar fanns som alltid på plats, goda förutsättningar inför matchen således.

Det började dock oroligt med en farlig nick från Mads Borchers redan i andra minuten där Jacob Widell Zetterström fick sträcka ut ordentligt för att tippa bollen till hörna. En varningssignal om att det här kunde bli en utmanande afton på Påskbergsvallen inte alltför jämna gräsmatta.

Men Djurgården bet snabbt tillbaka och började etablera anfall, där mycket hände på vänsterkanten. Bollinnehavet var också i stor DIF-favör men samtidigt såg man glimtar av Varbergs snabba omställningar som det gällde att vara vaksam på.

I 13:e minuten kom sedan ett gut kort på Samuel Dahl, men det innebär inte någon avstängning i derbyt - en viss oklarhet har funnits kring detta men SvFF hade korrigerat antal ackumulerade varningar till ett från tidigare två inför matchen. Djurgården hade ett spelmässigt övertag men Varberg blixtrade till då och då och Victor Karlsson stod för ett farligt skott med kvarten spelad.

Även pigge Felix Vá hotade strax efter, planens kanske kortaste spelare vann en nickduell och bollen smet ett par decimeter utanför stolpen. En farlig DIF-hörna följde och kort därpå var det ruggigt när när Magnus Erikssons inspel från vänster gick strax bakom en framrusande Oskar Fallenius.

Nu var det målchanser på parad och Marcus Danielson nickade över i bra läge på hörna. Med halvtimmen spelad var det oerhört nära när Lucas Bergvall kapades precis utanför - eller innanför? - straffområdeslinjen. Svårbedömt med millimetrarna men domare Adi Aganovic dömde frispark.

Djurgårdens grepp om matchen blev allt tydligare men nätkänningen dröjde mot en hårt  kämpande Varbergs-defensiv. Övertaget var stort mot slutet och i 43:e minuten kom matchens bästa chans två gånger om för Felix Vá. Först via en nick, efter att Marcus Danielson skallat fram bollen, men Fredrik Andersson räddade skickligt. Den angolanske yttern högg sedan på returen men även denna gång var hemmakeepern i vägen.

Strax efter gick signalen för halvtid, efter en halvlek som Djurgården dominerat utan att skapa alltför många klara chanser, och det var mållöst inför de kommande 45.

”Det är en anständig första halvlek men vi behöver snäppa upp allt lite grann” sa Thomas Lagerlöf till Discovery inför andra halvlek, och knappt hade han hunnit sätta sig till rätta på bänken innan bollen låg i Varbergs mål.

Efter ett samarbete mellan Lucas Bergvall och Oskar Fallenius på högerkanten drev sedan Oskar upp bollen precis utanför straffområdet, petade bollen på ena sidan försvararen och sprang förbi på den andra sidan, tog sig ned mot kortlinjen, och slog en klassisk snett-inåt-bakåt-pass till Felix Vá som äntligen fick sätta dit bollen från nära håll. 1-0 till Djurgården när den andra halvleken var blott 46 sekunder gången.

Medan vi spelar för en topplacering är Varberg desto mer illa ut i tabellen och vid förlust idag skulle det stå matematiskt klart att Varberg åker ur Allsvenskan – således behövde hallänningarna gå framåt än mer nu och det märktes under minuterna som följde – genom en högre press och fler spelare som tog sig framåt i planen när de ägde bollen. De kom dock sällan till avslut eller speciellt nära Widell Zetterström i målet.

Djurgården gick till anfall ett par gånger och Felix Vá tog sig in från sin vänsterkant förtjänstfullt men avslutade på en blockerande försvarare.

Varberg-hörna i den 65:e minuten och mängder av spelare i straffområdet, närmare bestämt 19 stycken. Viss oreda uppstod när hörnan skarvades och sedan nickades mål men bollen gick utanför stolpen utan någon större fara på taket.

Hörna för Djurgården minuten efter istället och desto närmare ett mål när Lucas Bergvall avslutade på halv-volley med vänstern. En fin räddning från hemma-målvakten dock och returen från Oskar Fallenius gick på försvarande spelare innan chansen var över. Minuten senare kom Samuel Dahl fram djupt ner i planen och spelade bollen till Musa Gurbanli som felvänd avslutade utanför.

Dubbelbyte i den 69:e minuten där Noel Milleskog ersatte Musa Gurbanli och Haris Radetinac ersatte Oskar Fallenius.

Chansfattig match vid den här perioden där Varberg ägde en del boll och såklart jagade en kvittering men hade förtvivlat svårt att ta sig till avslutslägen. De skapade en dubbelhörna i den 78:e minuten, men båda nickades bort av rödklädda Djurgårdsspelare.

Ytterligare två byten gjordes för vår del där Besard Sabovic ersatte Rasmus Schüller och Rami Kaib ersatte Felix Vá.

I och med Varbergs anfallsinriktade fotboll här mot slutet av matchen öppnades ytorna framåt och när en Varberg-back missbedömde en långboll från Magnus Eriksson kom Noel Milleskog fri med målvakten. Han rundade målvakten men då hade en försvarare hunnit springa hem och blockerade avslutet just innan mållinjen.

85:e minuten nu och fortsatt uddamålsledning med ett alltmer desperat Varberg som placerade tre spelare centralt i anfallet. Bollen nådde dock dit ganska sällan men det blev farligt när de lyfte en boll långt och hann före Widell Zetterström på bollen men situationen reddes ut och renderade i frispark till oss när Une Larsson fälldes.

Varberg fortsatte att satsa allt på ett kort: det offensiva kortet, och de ordnade några tätt efterföljande frisparkar högt upp i planen som gav utslag på nervositeten hos oss blårandiga. 90:e minuten nu och fem minuters tilläggstid aviserades i samma stund som Rami Kaib fick en frispark högt upp i planen efter att ha knockats i en nickduell.

Djurgården behöll initiativet om bollen på offensiv planhalva och sekunderna tickade på utan att Varberg fick den där sista målchansen och matchen slutade med 1-0-vinst för oss!

Nu väntar ett speluppehåll i Allsvenskan med anledning av landskamper, så nästa match är inte förrän den 22 oktober hemma mot Hammarby. Men redan nu på onsdag den 11 oktober väntar match i U21-Allsvenskan när Gävle kommer på besök till Kaknäs. Fri entré, avspark 14:00.

Speluppehållet gäller dock inte för OBOS Damallsvenskan och nu på fredag den 13 oktober klockan 19:00 möter damerna IFK Norrköping på Stockholms Stadion. Vi hoppas att vi ses där!

8 oktober, söndag 17:30Påskbergsvallen