Offensiv urladdning mot IFK Kalmar

• 1 okt 2023

Djurgården vann övertygande med 4-0 hemma på Stadion efter dubbla mål av Tilde Lindwall samt fullträffar från Alice Bergström och Lova Lundin.

Djurgården mönstrade följande elva mot IFK Kamar:

Katelin Talbert
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan (k), Beata Kollmats, Ebba Hed
Sessy Åsland, Kamilla Karlsen
Alice Bergström, Tilde Lindwall, StinaLisa Johansson
Lova Lundin

Flavine Mawete och Sara Lilja Vidlund var de spelare som inte fanns tillgängliga för matchtruppen.

Det var ett stärkt Djurgården som klev ut på Stadion efter en fin skalp senast mot BK Häcken, vilket gav ett skönt lyft i tabellen med marginal till strecket nedanför. Den här matchen väntade ett på pappret enklare motstånd i form av IFK Kalmar, men som alltid fanns vetskapen med om att det inte finns några så kallade enkla segrar i Damallsvenskan.

Inramningen bjöd på trivsamt höstsol över de välfyllda klassiska träbänkarna - med ett tusental supportrar på plats - inför avspark och DIF skulle bjuda på en rivstart. Tre minuter tog det innan bollen låg i mål, efter ett fint anfall som ledde fram till en cutback från StinaLisa Johansson till Tilde Lindwall i boxen som kyligt rullade in 1-0.

En dröminledning och efter ytterligare tre minuter kom 2-0. StinaLisa Johansson ryckte loss på vänsterkanten och slog ånyo ett inspel in i boxen, där fanns Alice Bergström på plats och dunkade in bollen i nättaket.

Jubel på Stadion och tvåmålsledning redan efter sex minuter. Nya chanser följde där Alice Bergström. Sessy Åsland och StinaLisa Johansson gick för mer, men Kalmar-keepern Laura Worsoe Nielsen parerade de avslut som gick inom målramen och de andra smet tätt utanför.

Det var DIF för hela slanten och trycket fortsatte med nya chanser som radades upp. Med dryga halvtimmen spelas kom sedan 3-0 då Ebba Hed stod för en fin aktion på vänsterkanten och serverade ett utmärkt inlägg. I boxen fanns Tilde Lindwall på plats och kunde behärskat nicka in sitt andra mål för dagen.

Ett ännu fastare grepp om matchen och hög trivsel i solgasset på Stadion. Defensivt var det fortsatt stabilt där firma Plan/Kollmats städade undan det som behövdes samtidigt som blåränderna jagade vidare för att utöka.

I 40:e minuten stod StinaLisa Johansson för ännu en framspelning snett in i boxen, dessvärre fick Alexsandra Lobanova lite för hård träff och bollen smet över målramen. Även Lova Lundin var farligt framme, men ledning med tre mål räckte ändå gott när domare Sofia Borck Janeheim blåste av halvleken.

Det blev inga byten inför andra halvlek och utgångsläget var minst sagt gynnsamt för tre poäng.  Djurgården hade fortsatt stort bollinnehav och kunde rulla runt i jakt på öppningar. I 50:e minuten var Lova Lundin nära på nytt då hon vände upp och sköt, men avslutet styrde strax utanför via en Kalmar-försvarare.

Det målmässiga överläget bidrog sannolikt till att den blårandiga offensiven mattades av efter anstormningen i första halvlek. Istället var det mer bevakning av ledningen med god kontroll på matchen och stabil defensiv.

Med timmen spelad var det dock ruggigt nära fyran då Alice Bergström chippade fram till en fri Lova Lundin i boxen som slängde sig fram, men var millimetrar från att nå fram till bollen. Trippelbyte följde strax efter där Sanna Kullberg, Hayley Dowd och Nellie Lilja kom in medan Beata Kollmats, StinaLisa Johansson och Alice Bergström klev av.

I 65:e minuten bjöds sedan Sessy Åsland på en rejäl gratischans efter en indianare från gästerna. Avslutet smet dock utanför för norskan som fortfarande får vänta på sitt första damallsvenska mål i DIF-tröjan.

En hörna gav Kamilla Karlsen ett fint läge men skottet räddades på mållinjen och jakten på ett fjärde mål fortsatte. Hayley Dowd testade skott och en mängd halvchanser radades upp, ingen utökning då heller men ledningen kändes ändå stabil.

Med kvarten kvar kom nästa byte när Julia Walentowicz ersatte Alexsandra Lobanova. Matchen puttrade vidare i ett ganska lågt tempo nu och i 78:e kom Kalmars ditills bästa chans i matchen när Fanny Nilsson sköt strax utanför efter en inläggsfrispark.

I 80:e minuten var sedan Tilde Lindwall mycket nära ett hattrick efter att Sessy Åsland vinklat fram bollen i djupled, Laura Worsoe Nilsen kom dock ut snabbt och lyckades avstyra. Ett sista byte kom i 84:e minuten där Ebba Hed klev av och Portia Boakye klev in för att städa av matchen.

Helt lugnt bakåt var det dock inte och Silje Stockmar prickade ribban i den 89:e minuten med ett vänsterskott. Men det här var Djurgårdens dag och på tilläggstid hittade Hayley Dowd fram till Lova Lundin i boxen som vräkte sig fram och stötte in 4-0.

Ett fint mål som blev en värdig avslutning på en väl genomförd match av Djurgården som därmed fortsätter klättringen uppåt i tabellen. De facto också årets första seger på Stockholms Stadion som firades ordentligt tillsammans med hemmapubliken och även en vinst som ger arbetsro där nedflyttningsstrecket blir alltmer avlägset.

Närmast väntar ett utmanande bortamöte mot FC Rosengård på bortaplan på fredag.

1 oktober, söndag 15:00Stockholms Stadion