Tung förlust i derbyt

• 24 sep 2023

Djurgården fick inte igång maskineriet mot AIK som vann med 2-0 på Friends Arena.

Djurgården mönstrade följande startelva i derbyt:

Jacob Widell ZetterströmPiotr Johansson, Jacob Une Larsson, Marcus Danielson, Samuel Dahl
Hampus Finndell, Rasmus Schüller, Magnus Eriksson
Haris Radetinac, Musa Gurbanli, Gustav Wikheim

Elliot Käck, Andre Picornell och Pierre Neurath Bengtsson var de spelare som inte var tillgängliga för matchtruppen.

Djurgården klev ut på Friends Arena för årets tredje derby och förutom den klassiska laddningen var det synnerligen betydelsefulla poäng på spel. För blåränderna fanns ännu en möjlighet att tugga ikapp tättrions försprång, medan AIK jagade poäng i kampen för allsvensk överlevnad.

De aktuella tabellpositionerna skulle dock i vanlig ordning visa sig vara helt irrelevanta när derbyt kickades igång inför en kokande arena med ett massivt stöd från tre etage av DIF-supportrar på ståplats - med tillhörande storslaget tifo.

Men spelmässigt skulle det inte bli särskilt storslaget med DIF-ögon sett. AIK tog initiativet och i tredje minuten kom ett farligt läge för Ioannis Pittas där avslutet smet strax utanför. Därefter fortsatte det på samma tema där de svartgula samlade ihop ett antal hörnor och skapade tryck, speciellt på högerkanten.

Djurgården hade några bra spelmässiga sekvenser under ett par minuter, men i övrigt handlade det om försvarsspel och Pittas var framme på nytt med en farlig nick i 13:e minuten. Strax efter låg bollen i nät för AIK när Rui Modesto ryckte loss och styrden in en djupledsboll, flaggan för offside var dock uppe.

För Djurgårdens del blev det ingen rytm i spelet och en alltför låg energinivå i duellerna. Halvleken fortsatte i samma stil och i 27:e minuten klev Marcus Danielson fram som räddande ängel och stod för en heroisk brytning mitt framför framrusande Pittas på ett inlägg från vänster. DIF hade svårt att spela sig ur pressen och Bersant Celinas fick ett jätteläge kort därpå, men drog skottet en bra bit över.

För blåränderna var det mestadels offensiv stiltje och första avslutet på mål kom först i 42:a minuten då Rasmus Schüller sköt på distans, dock rakt i famnen på Kristoffer Nordfeldt. En sista anspänning kom sedan på tilläggstid när Marcus Danielson löste en knepigt inläggssituation i eget straffområde, där Jacob Widell Zetterström sedan lyckades hugga åt sig bollen och därefter gick slutsignalen.

En halvlek där AIK var i stort överläge sett till avslutsstatistiken och med en påtaglig tacksamhet kunde man konstatera att det fortfarande var 0-0.

Efter en fördröjd avspark kunde sedan andra halvlek rulla igång och det var en oförändrad DIF-elva på planen. Det var snäppet mer energi från start. Men ganska snart var matchbilden tillbaka i den föregående och i 51:a minuten fick Ioannis Pittas läge, efter ett passivt blårandigt agerande i den egna boxen, och AIK kunde göra 1-0.

Dags för förändring och ett trippelbyte följde där Oskar Fallenius, Felix Vá och Besard Sabovic kom in samtidigt som Hampus Finndell, Gustav Wikheim och Musa Gurbanli kom in. Det var nära ögat strax efter när Bersant Celina fick fritt skottfält, denna gång parerade dock Jacob Widell Zetterström skickligt.

Djurgården försökte dra igång en kvitteringsjakt och det kom några offensiva intentioner, Felix Vá försökte sig på en dribblingsraid men fick inte iväg avslutet. Nytt byte kom i 66.e minuten när Carlos Moros Gracia ersatte Jacob Une Larsson.

AIK la sig lägre med sista fjärdedelen av matchen kvar och DIF kunde rulla runt men kom inte till skarpa lägen. Det blev inte helt oväntat många spelavbrott där det svartgula fick ont med jämna mellanrum och minuterna rann iväg.

Kvarten återstod och det började bli bråttom. En forcering började ta form, men det höll på att bli en smäll bakåt när de svartgula kontrade och kom med två spelare fria mot Jacob Widell Zetterström. Eric Otieno valde dock att skjuta istället för att pass, JWZ räddade skottet skickligt  och det var fortsatt ettmålsunderläge.

Minuterna gick fort och Lucas Bergvall kom in i den 83.e minuten medan Haris Radetinac gick ut. Bollen spelades runt på offensiv planhalva men inga skarpa chanser uppstod och istället skulle AIK kontra och göra 2-0 i 89:e minuten genom Ionnais Pittas.

Rullgardinen ner och visserligen sex minuters övertid kvar att jobba på. Men det skapades inga möjligheter då heller och slutsignalen kom till slut och förkunnade en förlust i ett derby där Djurgården egentligen inte var nära överhuvudtaget.

Därmed återstår bara att analysera matchen och resa sig inför söndagens kommande hemmamatch mot Halmstads BK. Biljett till matchen köper du här.

24 september, söndag 15:00Friends Arena