Tre sköna poäng mot IFK Norrköping

• 3 sep 2023

Djurgården stod för en stark prestation på Platinumcars Arena och segern med 2-0 innebär kontakt med den allsvenska tätklungan samt vittring på Europa-plats.

Djurgården ställde upp med följande elva mot Norrköping:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Jacob Une Larsson, Marcus Danielson, Samuel Dahl
Hampus Finndell, Rasmus Schüller, Magnus Eriksson (k)
Haris Radetinac, Musa Gurbanli, Gustav Wikheim

Lucas Bergvall, Elliot Käck, Noel Milleskog, Pierre Neurath.Bengtsson och André Picornell var de spelare som inte var tillgängliga.

Det bjöds på allsvenskt klassikermöte på Platinumcars Arena - de facto den 200:e matchen mellan föreningarna sedan 1903 - och med tanke på tabelläget var det extra viktiga poäng på spel för båda lagen i jakt på den allsvenska topptrion. För Djurgårdens del var formkurvan uppåtpekande, med målmässiga islossningar mot Degerfors och Sandviken i cupen, och det fanns förhoppningar om en fortsatt stark offensiv mot ett tillika formstarkt Peking.

Inramningen var stämningsfull inför avspark med ett sedvanligt starkt bortafölje för Djurgården som började piggt ute på planen. Ett fint kombinerande i andra minuten gav Hampus Finndell läge, men ”Hampa” fick dessvärre inte riktig fart på avslutet.
Mycket av offensiven skedde via Gustav Wikheims vänsterkant initialt och det var ett bra DIF-tryck under matchinledningen. I den 11.e minuten blev det dock oroligt bakåt när Isak Sigurgeirsson fick måtta skott men bollen flög lyckligtvis en bra bit över målramen.

Ny DIF-chans kom sedan med kvarten spelad när Wikheim slog en cutback till Magnus Eriksson vars vänsterskott styrde utanför via en hemmaförsvarare. Djurgården var inne i en bra period och tryckte ner Peking rejält under ett antal minuter.
Någon nätkänning blev det dock inte trots kraftigt övertag i avslutsstatistiken och med halvtimmen spelad var det fortsatt mållöst. Tempot sjönk generellt nu och matchen gick i stå. I 38:e minuten fastande dock hjärtat i halsgropen när Peking kom 3-mot-1 mot mål, men ett heroiskt förvarsspel av Marcus Danielson redde ut situationen.

Det var mer IFK Norrköping mot slutet men ett jätteläge för Djurgården skulle komma på övertid när Magnus Eriksson la ett inspel till framrusande Haris Radetinac som var en tånagelklippning från att kunna peta in bollen.

Matchens bästa chans och oerhört nära ett ledningsmål, men fortsatt 0-0 när domare Granit Maquedonci blåste av en halvlek där Djurgården stod för en fin prestation under framför allt den första halvtimmen.

Det var ett oförändrat DIF som klev ut i jakt på ett ledningsmål, men det var Peking som skapade första farligheten när Arnor Traustasson fick skottläge efter en snabb omställning. Jacob Widell Zetterström fick dock skickligt fingrarna på bollen och avstyrde.

Djurgården fick sedan igång maskineriet igen och i 52:a kom en fin chans när Samuel Dahl la fram för Gustav Wikheim som tyvärr drog skottet strax över. Kort därefter raidade Piotr Johansson fram på högerkanten och slog ett inspel som på något sätt letade sig förbi samtliga tre DIF-spelare i boxen.

Det var massivt tryck från Djurgården nu under ett antal minuter men anstormningen kom av sig i 58:e minuten när Anton Eriksson skallade rakt in i Hampus Finndell som gick ner för räkning. En läskig smäll men lyckligtvis kom både Hampus och Anton Eriksson upp på fötter igen och matchen rullade vidare.

Nya DIF-attacker följde och i 62:a minuten skulle äntligen nollan spräckas. Magnus Eriksson slog en låg, lurig frispark från högerkanten som styrde in via Christoffer Nyman och 1-0 var ett faktum.

Målet rubricerades som självmål men det var inget som påverkade jubelnivån hos DIF-supportrarna på plats. Ledning med 25 minuter kvar och Djurgården gick för mer, Musa Gurbanli krigade sig till ett läge i boxen men skottet blockerades.
IFK Norrköping stack sedan emellan med en småfarlig nick efter ett långt inkast och dramatiken tätnade. Dubbelbyte följde där Oskar Fallenius och Besard Sabovic klev in medan Gustav Wikheim och Hampus Finndell klev ut.

Det var intensiva dueller nu och två drömlägen skulle komma för inhopparna. Först ryckte Oskar Fallenius loss och prickade stolpen. Minuten efter landade en andraboll hos Besard Sabovic i boxen vars skott smet precis utanför.

Men det skulle bi tredje gången gillt med kvarten kvar. Musa Gurbanli hittade Magnus Eriksson som sköt, Oscar Jansson räddade men på returen högg evigt unge Haris Radetinac och rullade in 2-0 mellan benen på Jansson.

Extremt skönt och ett allt fastare grepp om matchen. I 80:e minuten tackade sedan Rasmus Schüller för sig och Felix Vá kom in. Den angolanske yttern var nära att nicka in trean omgående och strax efter kom ett nytt läge för Oskar Fallenius som sköt decimetern utanför.

Minuterna tickade på behagligt och i 87:e minuten var Haris nära på nytt när han bröt igenom, skottet gick dessvärre rakt på Oscar Jansson. Fem minuters stopptid väntade och Djurgården rullade runt komfortabelt och städade av matchen. Ett sista defensivt byte skedde där Carlos Moros Gracia klev in för att stärka upp defensiven och Besard Sabovic hann dessutom bjuda på snabba fötter och en delikat tunnel innan slutsignalen gick.

Tre viktiga poäng in på kontot och även de övriga resultaten i omgången föll väl ut, vilket ger kontakt med topptrion och endast fyra poäng upp till Europa-plats. Närmast stundar ett VM-uppehåll men om två veckor är det dags igen när IFK Värnamo gästar Tele2 Arena lördag den 16 september kl. 17.30. Var på plats då, biljett köper du här.

3 september, söndag 17:30Platinumcars Arena