Tung förlust mot IFK Värnamo

• 16 sep 2023

Djurgården vann avslutsstatistiken stort men ett effektivt Värnamo vann matchen med 2-1 efter en frustrerande kväll på Tele2 Arena.

Djurgården mönstrade följande startelva mot IFK Värnamo:

Jacob Widell ZetterströmPiotr Johansson, Carlos Moros Gracia, Rasmus Schüller, Samuel Dah
Hampus Finndell, Besard Sabovic, Magnus Eriksson (k)
Oskar Fallenius, Musa Gurbanli, Gustav Wikheim

Pierre Neurath Bengtsson, Elliot Käck, André Picornell och Theo Bergvall var inte tillgängliga för matchtruppen. Under matchdag skedde sedan ytterligare förändringar där Marcus Danielson, Jacob Une Larsson och Haris Radetinac tvingades lämna återbud.

Det var en förväntansfull stämning efter tre veckors väntan på en efterlängtad hemmamatch på Tele2 Arena. Inramningen var därefter med välfyllda läktare, stämningsfylld läktarsång och trivsamt fotbollsväder med lätt hösttouch.
Sett till truppen fanns det dock några orosmoln på himlen med sena återbud från Marcus Danielson, Jacob Une Larsson och Haris Radetinac. Därmed blev det ett nykomponerat mittbackspar med Carlos Moros Gracia och Rasmus Schüller som kamperade ihop, samtidigt som Besard Sabovic tog hand om rollen som 6:a på mittfältet.

Intressanta förutsättningar mot ett spelskickligt och lurigt IFK Värnamo således när matchen kickade igång. Djurgården tog tag taktpinnen omgående med stort bollinnehav och full fart framåt. Men det var Värnamo som skulle ta ledningen i den femte minuten efter en snabb omställning där välbekante Albion Ademi avancerade fram och passade till Adjin Zeljkovic som otagbart satte bollen i nät.

En minst sagt oskön start och kvitteringsjakten inleddes omgående. Gästerna förvarade sig dock skickligt och visade prov på sitt snabb passningsspel i attackerna där DIF fick jaga boll stundtals. I 17:e minuten kombinerande sedan blåränderna fint i offensiven men Piotr Johanssons skott gick dessvärre i nyporna på Jonathan Rasheed.

DIF var inne i en bra period nu och trummade på framåt, men det var ständiga nästan-lägen och med halva halvleken spelad väntade Djurgården fortfarande på en riktigt högkaratig målchans.

Matchen rullade vidare med en hel del boll för Värnamo men det var fortsatt glest med målchanser. Med halvtimmen spelad kom till slut ett utmärkt läge när Oskar Fallenius vann boll, avancerade och slog ett högerinlägg som Hampus Finndell mötte i boxen, nicken gick dessvärre halvmetern utanför målramen.

Minuterna tickade vidare och i 40:e minuten kom ett läge för Musa Gurbanli, ånyo efter framspelning från Fallenius. Dessvärre fanns en rödklädd försvarare i vägen och blockerade avslutet. Det var DIF för hela slanten under de resterande minuterna men på tilläggstid osade det katt bakåt när Värnamo spelade sig in i boxen och bollen flipprade runt på ett obehagligt sätt.

Ingen boll i när lyckligtvis och strax efter blåste domare Adi Aganovic av en halvlek där DIF vann avslutstatistiken med 3-1 men där Värnamo var i ledning med 1-0.

Det var en oförändrad elva som klev ut för att vända matchen och det blev en drömstart. Det hann bara gå en halvminut innan bollen låg i nät efter en fin aktion av Samuel Dahl som ryckte loss på vänsterkanten. Inspelet var lågt och perfekt till Hampus Finndell som kastade sig fram och tryckte in kvitteringen.

Hampus Finndell jublar efter kvitteringen.

Extatiskt jubel och strax efter var det ruggigt nära tvåan. Den här gången stod Oskar Fallenius för inlägget, men Gustav Wikheims nick från nära håll räddades på ett mirakulöst sätt av Jonathan Rasheed.

Djurgården hade vittring nu och Finndell satte Rasheed i arbete på nytt med ett lurigt skott. Strax därpå drog Rasmus Schuller en giftig volley som en ansatt Rasheed lämnade retur på, tyvärr hann ingen DIF-spelare fram för att dunka in bollen.

Anstormningen fortgick och i 57:e minuten kom ett nytt superläge. Besard Sabovic sköt från distans, Jonathan Rasheed lämnade retur och Musa Gurbanli högg, men kom dessvärre lite ur vinkel och bollen studsade parallellt med mållinjen.

Den tidigare nämnda avslutsstatistiken var nu uppe i det välkända siffrorna 9-1 till DIF och det kändes som att det var en tidsfråga innan bollen låg i nät. Värnamo stack emellan med ett farligt skott som JWZ hanterade med visst besvär och sedan följde en av de periodiskt återkommande sekvenserna med Värnamo-rullande följt av ett spelavbrott.

Ett litet hack i den offensiva anstormningen men det fanns ändå drygt 20 minuter av ordinarie tid kvar att gå för tvåan. I det läget kom istället en rejäl kalldusch när Värnamo med små marginaler spelade sig hela vägen fram till ett nytt läge för Ajdin Zeljkovic. Första avslutet tog i stolpen, returen föll dock framför fötterna på Värnamo-anfallaren som kunde sätta bollen i nät.

Blytungt och onekligen ologiskt men bara att försöka jobba ikapp igen. ”Kämpa Djurgården” ljöd från läktarna och DIF tryckte på och bytte in Lucas Bergvall och Felix Vá. Det var klassisk forcering mot ett lågtstående försvar men minuterna rann iväg fort. Lucas Bergvall testade skott i 80:e minuten som smet utanför och strax efter byttes Noel Milleskog in.

Viljan fanns men Djurgården fick inget riktigt bett i attackerna och en enorm visselorkan drog sedan igång när Värnamo slog ett uppenbart hemspel till målvakt i straffområdet där signalen uteblev. Upprörda känslor efter en flagrant utebliven farlig frisparksmöjlighet och tre varningar följde på Schuller, Finndell och även Tommi Vaiho som reagerade från bänken.

Dyrbara minuter försvann dessutom och Djurgården bytte in Rami Kaib. Sju tilläggsminuter fanns ändå att jobba på och DIF tryckte på samtidigt som Värnamo gjorde vad de kunde för att fördröja spelet. Hörnor radades upp, bollar matades in men Värnamo fick det bästa läget och brände en jättechans mot slutet.

Den oundvikliga slutsignalen ljöd till slut och därmed var förlusten ett faktum. Oerhört bittert i en match där Djurgården hade drösvis med chanser men bara fick in en boll i nät.

Därmed är det bara att ta sig upp på den berömda hästen igen. Nästa helg är det dags för derby då Djurgården beger sig till Friends för att ta sig an AIK på söndag 15.00 och då hoppas vi att bollarna hittar in i nät.

16 september, lördag 17:30Tele2 Arena