Företag

Deniz Hümmet visade vägen mot GAIS

  • Herrar
  • A-lag
  • 28 apr 2024

Det blev en tight, rýckig och krampaktig match mot GAIS på Tele2 Arena där ett välplacerat avslut från Deniz Hümmet säkrade tre poäng för DIF.

Laget 

Det blev ett antal förändringar i startelvan mot GAIS som mönstrades enligt följande:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Miro Tenho, Jacob Une Larsson, Samuel Dahl
Samuel Leach Holm, Albin Ekdal
Oskar Fallenius, Magnus Eriksson, Haris Radetinac
Deniz Hümmet

Tobias Gulliksen, Rasmus Schüller, Theo Bergvall och Tokmac Nguen (avstängd) var de spelare som inte var tillgängliga för matchtruppen.

Första halvlek

Det var ett revanschlystet Djurgården som klev ut  för match på ett hyfsat vårvarmt Tele2 Arena efter två tunga och knappa förluster på kort tid. Med över 21.000 sålda biljetter fanns en kraftfull uppbackning på plats på läktarna redo att sjunga fram laget till tre viktiga poäng.

Vilket dock inte skulle bli någon promenad i parken mot ett formstarkt GAIS med gott självförtroende och två raka segrar i ryggen. Det var en hel del förändringar i den blårandiga startelvan där Magnus Eriksson, Haris Radetinac och Jacob Une Larsson gjorde sina första allsvenska starter för året och även Albin Ekdal tog ånyo plats i elvan.
I övrigt var det uppseendeväckande var att Marcus Danielson inte fanns med i elvan, en sannolik effekt av behov av vila i det täta matchandet.

Matchinledningen blev lite trevande där DIF ändå fick till några snabba omställningar som visserligen inte resulterade, men ingav förhoppningar om snabba attacker. GAIS stack sedan emellan med ett småfarligt skott från William Milovanovic som Jacob Widell Zetterström plockade säkert.

Gästerna var inte ofarliga med enstaka framstötar, men bästa läget skapade DIF i 11:e minuten när Deniz Hümmet fick skottläge. Avslutet var bra men det var även räddningen från Kees Sims som parerade akrobatiskt.

Djurgården hade mest boll och ville framåt, men fick ingen optimal rytm i offensiven. Det blev nästan-lägen på sista tredjedelen och det var mållöst med halva halvleken spelad.
I 27:e minuten kom sedan en bra chans när Samuel Dahl hittade in till Magnus Eriksson i boxen, men skottet smet dessvärre utanför.

Djurgården började växla upp nu under ett antal minuter och näste man att testa var Samuel Leach Holm vars skott styrdes till hörna. I 34:e minuten skulle sedan bollen äntligen hamna i nät när Miro Tenho steg till väders och nickade in en frispark från Magnus Eriksson, dessvärre kom flaggan uppe för offside från den assisterande domaren.

Matchen fortsatte med samma scenario där det var mycket blårandigt bollinnehav men desto färre heta chanser. Minuterna tickade iväg mot 45 och efter ytterligare en tilläggsminut var det dags för pausvila.
Detta efter en halvlek där Djurgården hade grepp om spelet och var relativt ohotade bakåt, men hade svårt att skapa högkaratiga lägen.

Andra halvlek

Elvan var oförändrad inför den andra halvleken och jakten på ett ledningsmål kunde återupptas. Inledningen blev ånyo ryckig och tempot var lågt. Samuel Dahl var dock sedvanligt energiskt och ordnade ett fint frisparksläge i den 51:a minuten, men tyvärr kunde inte frisparken förvaltas.

Mål skulle det istället bli två minuter senare. Haris Radetinac löpte smart i djupled, vände upp och hittade Deniz Hümmet i boxen. DIF-strikern tog en touch och dunkade sedan elegant in bollen i nät.

Ett minst sagt förlösande mål och jublet steg på Tele2 Arena. Tvåan var inte alltför långt borta strax efter när Samuel Leach Holm drog en frispark på mål som Kees Sims hade problem att hantera, där GAIS-keepern lyckades boxa bort bollen i sista stund.

Ett kvadrupel-byte följde sedan i 58:e minuten när Besard Sabovic. Gustav Wikheim, Lucas Bergvall och Peter Therkildsen klev in. Detta samtidigt som Samuel Leach Holm, Haris Radetinac, Magnus Eriksson och Piotr Johansson lämnade plats.

Det gick emellertid inte att slappna av på något sätt än. GAIS följde upp med två fina chanser för Robin Wendin Thomasson och Alexander Ahl Holmström. DIF replikerade sedan med ett bra läge där Wikheim, vars skott tyvärr blockerades.

GAIS fortsatte att oroa och en frispark styrde farligt, men lyckligtvis rakt i famnen på Jacob Widell Zetterström. Det kändes långt ifrån komfortabelt och med dryga kvarten kvar var gästerna på väg igenom där en viktig sista sekunden-brytning från Jacob Une Larsson redde upp situationen.

Djurgården blev passiva och backade hem medan GAIS tog ett visst grepp om matchen. Kontringslägen kom men förvaltades inte och det blev nerviga minuter som tickade på. I 79:e minuten kom det sista DIF-bytet när Musa Gurbanli klev in och ersatte Deniz Hümmet.

En fin chans kom direkt när Musa hittade till Wikheim som sköt, dessvärre rakt i nyporna på Sims. I övrigt var det mestadels forceringsförsök från de grönsvarta, där DIF-defensiven oftast var väl samlad. I 87:e blev det dock oroligt när Mervan Celik fick skottläge, men JWZ räddade rutinerat.

Det var ingen minnesvärd fotboll som spelades men det var ledning och sju tilläggsminuter kom upp på skylten. Lucas Bergvall gav sig iväg på en lång dribblingsraid och kom nästan hela vägen igenom.
GAIS skapade sedan ett ännu farligare läge strax efter där ett snabbt reflexingripande från Jacob Widell Zetterström såg till att det målmässiga övertaget var intakt.

Det var skakigt med mycket felpass och en farlig nick på hörna som smet strax över kom från gästerna i 95:e. Ett oroande frisparksläge kom också men JWZ greppade ånyo skottet säkert och därefter kom den efterlängtade slutsignalen som innebar vinst och ett välkommet trendbrott.
Detta efter en ryckig och tempofattig match som under stora delar var kliniskt befriad från så kallat fotbollsgodis. Men viktigast var givetvis de tre poängen som lyfter Djurgården uppåt i tabellen.

Det täta matchandet fortsätter på onsdag då det är dags för cupfinal mot MFF på ett utsålt Eleda Stadion. En titel på spel och upplagt för en intensiv, dramatisk och ruggigt spännande match.

28 april, söndag 16:30Tele2 Arena

DjurgårdenGAIS
1-0 (0-0)

  • MålskyttarDeniz Hümmet 54'
  • Gula kortBesard Sabovic
  • Domare Kristoffer Karlsson
  • Publik 17579 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat