Företag

Djurgården klara för Playoff

  • Herrar
  • A-lag
  • 15 aug 2024

Ett inspirerat och framåtlutat DIF besegrade finska Ilves med 3-1 och avancerar därmed vidare till playoff i UEFA Conference League.

Laget

Djurgården ställde upp med följande startelva i returmötet i UECL:

Jacob Widell Zetterström
Adam Ståhl, Miro Tenho, Marcus Danielson, Keita Kosugi
Rasmus Schüller, Besard Sabovic
Oskar Fallenius, Tobias Gullicksen, Gustav Wikheim
Deniz Hümmet

Albin Ekdal och Piotr Johansson var de spelare som inte fanns tillgängliga för matchtruppen.

 

Första halvlek 

Det var bäddat för en dramatisk upplösning mot Ilves i kvalomgång 3 av UEFA Conference League. Efter 1-1 i det inledande mötet var det vinna eller försvinna som gällde mot de passningsskickliga finnarna - som visat sig vara en betydligt mer svårknäckt nöt än många trott när de gick in i UECL.

För Djurgårdens del fanns det ändå positiva tendenser att ta fasta på, trots att laget kom från en period där rytmen stundtals inte infunnit sig i spelet. En minskad skadelista innebar dock att Tokmac Nguen var tillbaka i truppen och även Adam Ståhl var redo för start, efter att tvingats kliva av i bortamötet i Tammerfors.
Utöver det gav även fördelen av hemmaplan i avgörandets stund en möjlighet till en massiv uppbackning från läktarhåll, där DIF-publiken stod redo för att mana på blåränderna till nya europeiska stordåd, med 2022 i färskt minne.

Ett taggat Djurgården inledde energiskt och skapade omgående ett jätteläge när Gustav Wikheim bröt fram och hittade Oskar Fallenius som la upp för Tobias Gulliksen. Avslutet motades dessvärre av Ilves keeper Otso Virtanen.
Ett nytt läge kom strax efter när Fallenius ånyo hittade in till Gulliksen i boxen som inte fick ordning på avslutet denna gång.

En övertygande start och det skulle komma mer chanser i nionde minuten när Gustav Wikheim slet sig loss och sköt strax utanför med vänstern. Ett chockat Ilves gjorde vad de kunde för att dra ner på tempot men det var inte till mycket hjälp.

Med knappa kvarten spelad skulle ett välförtjänt ledningsmål komma. Ett inlägg från Adam Ståhl bröstades ner av Keita Kosugi som la upp för Besard Sabovic. Vänstersläggan var hård och bollen for in i nättaket via en Ilves-försvarare.

Explosivt jubel på läktarna som dock höll på att fastna i halsen när Ilves replikerade omgående med ett vasst skott från Santeri Haarala som Jacob Widell Zetterström parerade akrobatiskt.

Men sedan var det fortsatt blårandig show med eleganta kombinationer och i 20:e minuten var det nära utökning då Deniz Hümmet sköt strax utanför efter ett vackert anfall. Djurgården hade övertag på båda kanterna och fortsatte att skölja över Ilves där både Gustav Wikheim och Oskar Fallenius bjöd på högklassiga dribblingsuppvisningar.

Så långt, så bra, men med halvtimmen spelad skulle en kalldusch komma efter ett olyckligt bolltapp som gav ett läge för Roope Riski som utnyttjades effektivt.

En riktig käftsmäll sett till matchbilden och bara att kavla upp för att jaga ett ledningsmål. Riktigt nära var det i 35:e minuten när ett inlägg från Adam Ståhl var nära att nickas i mål av Deniz Hümmet, men bollen visade sig vara över kortlinjen.

Strax efter grävde firma Kosugi/Wikheim fram en fin chans på vänsterkanten som blockerades i sista stund. Oskar Fallenius följde sedan upp med ett tungt skott som Virtanen räddade. Kort därpå väggade sig Fallenius fram till ett nytt läge, men skottet landade tyvärr ånyo i Virtanens nävar.

Ett massivt övertag men inga bollar i nät medan minuterna tickade iväg. Men i 43:e minuten skulle det äntligen ringa. En hörna från vänster skarvades vidare till Deniz Hümmet som lirkade in bollen vid bortre stolpen.

Jubel ånyo på Tele2 Arena och den gamla klyschan om psykologiskt viktiga mål besannades ånyo. En minuts tillägg annonserades som städades av effektivt och därmed kunde DIF gå till halvtidsvila i en välförtjänt ledning efter en övertygande första halvlek, vilket avslutsstatistiken på 10-3 i blårandig favör vittnade om.

 

Andra halvlek

Elvan var oförändrad inför den avslutande akten och Gustav Wikheim var på hugget omgående med ett avslut som oroade Otso Virtanen i gästernas kasse. Den blårandiga offensiven rullade vidare med fortsatt tryck och jakt på utökning.

Den skulle också komma i minut 51 och återigen via en hörna. Den här gången med en längre variant där Marcus Danielson nickade fram till Adam Ståhl som kyligt satte pannan till och distribuerade in bollen i nät.

Extas på Tele2 Arena, tvåmålsledning och vittring på avancemang. Ilves var därmed tvungna att flytta upp laget rejält, men DIF hade god kontroll med stor hjälp av den centrala duon Schüller/Sabovic som städade effektivt och fördelade bollar.

I den 56:e minuten blev det dock oroligt bakåt efter ett snålt hemåtspel, men den knepiga situationen reddes lyckligtvis upp. Det blev ett ökat tryck från Ilves nu där finnarnas bollskicklighet tvingade ett lägre stående Djurgården till en del jagande.

I 63:e blev det oroligt igen efter ett bolltapp högt upp i banan och det gick inte att slappna av. Nya pigga ben kom in i form av August Priske medan Gustav Wikheim tackades av med välförtjänta applåder.

Minuterna tickade ändå fram på ett trivsamt sätt och det var järnkaminstakter med många vunna dueller. Det gick dock inte att andas ut än och JWZ ryckte ut med en fin enhandsräddning på en farlig nick från Roope Riski.

Med dryga kvarten kvar kom ett dubbelbyte för DIF där Viktor Berg och en comebackande Tokmac Nguen klev in medan Keita Kosugi och Deniz Hümmet fick välförtjänt vila.
En kvart plus tillägg skilde blåränderna från en playoff-plats men Ilves fick alltmer att säga till om och kröp gradvis närmare mål.

Tio minuter återstod av matchen och ny energi och rutin kom in i form av Haris Radetinac och Magnus Eriksson som ersatte Tobias Gulliksen och Rasmus Schüller. Finnarna fortsatte att trycka på framåt, dessbättre utan att det uppstod några riktigt heta lägen.

Värre än så blev det inte och Djurgården kunde även sticka upp i enstaka attacker där Magnus Eriksson satte Virtanen i arbete med ett distansskott i 88:e minuten. Fyra minuters tillägg återstod och avancemanget var på väg in i hamn.
Dramatiken uteblev också helt mot slutet och den azeriske domaren Elchin Masiyev lät slutligen pipan gå som förkunnade att Djurgården är vidare i Conference League efter 4-2 sammanlagt.

Därmed väntar nu Playoff till gruppspelet i UECL där slovenska Maribor står för motståndet efter att ha sagit ut FK Vojvodina på straffar. Följande avsparkstider gäller:

Djurgården-Maribor, Torsdag 22 augusti 19:00

Maribor -Djurgården, Torsdag 29 augusti 20.15

Mer info om biljetter till matcherna följer så fort det är klart. Innan dess ska dock ett minst sagt dramatiskt derby mot AIK spelas på söndag på Tele2 Arena. Matchen är slutsåld sedan länge.

 

15 augusti, torsdag 19:00Tele2 Arena

DjurgårdenIlves
3-1 (2-1)

  • MålskyttarBesard Sabovic 14'Roope Riski 30'Deniz Hümmet 43'Adam Ståhl 52'
  • Gula kortTobias GulliksenAdam StåhlMagnus Eriksson
  • Domare Elchin Masiyev
  • Publik 16258 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat