Företag

Djurgårdens nysatsning: En akademi

  • Ungdom
  • Akademi
  • 23 okt 2024

Nu gör Djurgårdens IF en satsning och väljer att sammanföra pojk- och flickakademin under samma organisatoriska tak. Omstruktureringen gör att pojk- och flickspelare erbjuds samma sportsliga, och organisatoriska, förutsättningar i Djurgårdens verksamhet.

Ny organisation

Djurgården sammanför organisationen runt lagen i pojk- och flickakademin i två gemensamma block. I det ena samlar vi flick- och pojkspelare mellan 10–12 år och i det andra flick- och pojkspelare mellan 13–15 år. Ledet mellan akademichef och de sportsligt ansvariga utökas med två utvecklingschefer tillsatta för att arbeta med utbildningen i varsitt block. 

Akademispelarna i de äldsta blocken, 16–19 år på pojk- och 17–19 år på flicksidan, fortsätter tills vidare sin utbildning i separata organisationer. Detta för att ge spelarna bästa tänkbara förutsättningar att förbereda sig för kommande steg till respektive representationslag.

Satsning på fotboll och jämställdhet

Genom att kombinera resurserna blir akademin en starkare aktör, både på och utanför planen. Fördelarna med att sammanföra akademins organisation är många, där ett stort plus är att det möjliggör tillsättning av utvecklingschefer, enligt Akademichef Joel Riddez.
- Sammanföringen tillåter oss att utöka verksamheten och tillsätta en utvecklingschef vardera, i de två yngsta blocken. Utvecklingscheferna, vars primära roll är att bistå i att utveckla akademin och ha ett övergripande ansvar, kommer dessutom aktivt finnas tillhands på fotbollsplanen och därmed även kvalitetssäkra fotbollsutbildningen.

De två blocken kommer även, förutom utvecklingschef och utbildningsplan, att dela samma uppsättning specialister*. Ett framåtlutat drag som Riddez ser positivt på.
- Satsningen gör dels att vi får effekt med bra synergier mellan de olika specialistrollerna och kan effektivisera både det dagliga och långsiktiga arbetet i verksamheten. Men framförallt gör den att våra pojk- och flickspelare erbjuds samma förutsättningar och tillgång till Djurgårdens kvalitativa fotbollsutbildning, i precis lika stor utsträckning.

Förutom att sammanföringen erbjuder föreningens akademispelare nya möjligheter har Djurgården, med Riddez i täten, även förhoppningar om att föreningens partners förstår värdet av en gemensam akademi.
— Vi hoppas att de vill vara en del av satsningen. Djurgårdens ambition är att, både på kort och lång sikt, ha en ledande akademiverksamhet som utbildar elitspelare till både dam- och herrfotbollen.

* Med specialist åsyftas målvaktstränare, fystränare och blocktränare.


Nya roller och ansvarsområden

Omstruktureringen påbörjas från och med nu, men färdigställs den 1 januari 2025.

Jean Balawo - Sportchef för FA17, FA19 och Dam

Joel Riddez - Akademichef 10-15 år samt PA16-19

Jacob Fowler blir Utvecklingschef för A10-12 år
Jacob har under de senaste åren dels arbetat nära det yngsta blocket på pojksidan och dels som administrativt ansvarig i pojkakademin. Han har god kännedom om såväl pojk- som flicklagen i de yngsta åldrarna. 
– Jacob har även en god organisatorisk förmåga och kommer kunna leda arbetet både på och utanför planen på ett utmärkt sätt, fyller Riddez i.

Afnan Khabiri blir Utvecklingschef för A13-15 år
Afnan blir utvecklingschef för pojk- och flicklagen mellan 13-15 år. Han har arbetat med Engelbrektsskolans fotbollsprofil och har varit huvudtränare PA2011 och PA2010. Joel Riddez beskriver Afnan i den kommande rollen. 
– Afnan brinner för att utveckla spelare i en angivna åldersgruppen. Han kommer att vara ett utmärkt stöd för våra tränare, med sin erfarenhet och positiva energi.

Anders Johansson blir Utvecklingschef för FA17-19
För flicklagen FA17 och FA19 kliver Anders Johansson in som utvecklingschef. Anders, som sedan sin återkomst i föreningen i slutet av 2023, kombinerat rollen som huvudtränare för FA19 med att vara ”koordinator från U till A” kommer att känna igen sig i uppdraget, menar Jean Balawo.
– Anders lämnar huvudtränarrollen och kommer som utvecklingschef istället vara den som ser över lagens dagliga verksamhet. Han är den som hanterar spelarrotationer, överser spelare och prestationer, men även synliggör vilka som bör ta steget från U till A. Rollen liknar den har har idag, men med ett mer övergripande ansvar för hela blocket.

 

Senaste nyheter

Relaterat