Förlust mot BP i genrepet

• 2 mars 2024

Trots ett stort bollinnehav kom Djurgården inte till tillräckligt många vassa lägen på Grimsta där hemmalaget var effektivare framåt och vann med 2-1.

Djurgården ställde upp med följande elva mot BP

Katelin Talbert
Agnes Hedman, Ina Vårhus, Beata Kolmats, Ebba Hed
Sessy Åsland, Nellie Lilja
Lucia Duras, Louise Hvarfner, StinaLisaJohansson
Zara Jönsson

Shinomi Koyama, Alexsandra Lobanova, Maria Brochmann var de spelare som inte var tillgängliga bortsett från de långtidsskadade.

Djurgården klev ut på ett gråmulet Grimsta för ett genrep inför premiären i Svenska Cupen nästa helg. Dock med ett något reducerat lag där Maria Brochmann, Alexsandra Lobanova och landslagsrepresenterande Shinomi Koyama saknades. Den sistnämndas kreativitet i offensiven har varit imponerande och nu gällde det att hitta nya nycklar i anfallsspelet.

På andra planhalvan väntade ett BP som kom till matchen med ett starkt facit från försäsongsmatcherna där laget radat upp tre raka segrar mot IFK Norrköping, IK Uppsala och AIK.
Hemmalaget började också piggt och satte DIF-defensiven i hårt arbete under inledningen. Det för dagen vitklädda Djurgården svarade sedan upp med ett snabbt anfall där Louise Hvarfner högg i djupet i fjärde minuten, BP-keepern Anna Koivunen hann dock ut och avstyrde

Det intensiva presspelet som var synnerligen effektivt mot Häcken praktiserades ånyo och störde BP i uppspelsfasen. Djurgården tog gradvis ett grepp om matchen med mycket bollerövring och det var kul att se Agnes Hedman i aktion, som uppenbarligen trivdes bra i sin ny roll som högerback

Men trots en bra DIF-period var det BP som skulle ta ledningen. En andraboll landade hos Ellinor Johansson utanför straffområdeslinjen som tog ett lurigt avslut längs marken som letade sig in precis innanför Katelin Talberts vänstra stolpe.

BP fick energi av målet och gick för mer där Talbert fredade målet med en enhandsräddning på ett avigt inlägg/skott från Wilma Wilma Wärulf som var på väg att segla in under ribban.

Djurgården kom gradvis tillbaka och flyttade upp med stundtals fina kombinationer. Men de riktigt heta chanserna uteblev samtidigt som klockan tickade upp på halvtimmen spelad. Bakåt var det å andra sidan lugnt där BP inte skapade några nämnvärda farligheter.

I 38:e minuten hettade det emellertid till framåt efter ett vackert anfall med ett fint kombinerande längs högerkanten som till slut gav fritt fält för Zara Jönsson i boxen, dessvärre kom flaggan upp för en knapp men korrekt offside.
Strax efter var det farligt åt andra hållet där Katelin Talbert stod för en ny vass enhandsräddning på ett tungt skott från Frida Thörnqvist.

Några fler mål blev det dock inte efter en tight första halvlek med bra tempo där Djurgården rullade runt bra med fint passningsspel, men hade svårt att skapa de riktigt vassa chanserna.

Det var ett oförändrat Djurgården som klev ut för att gå för kvittering. StinaLisa Johansson och Sessy Åsland tog tag i uppdraget omgående och gick på varsitt avslut som båda blockerades av den täta rödsvarta defensiven.

Trycket framåt var bra och en hel del DIF-hörnor skapades initialt. BP:s unga nyförvärv Tuva Ölvestad stack sedan emellan med ett hyfsat farligt skott i burgaveln, men i övrigt var det fortsatt ihållande presspel och bra offensiv vilja från Djurgården.

I 55:e minuten var det sedan dags för dubbelbyte och därmed blev det debut för kanadensiska nyförvärvet Sura Yekka som kom in tillsammans med Olivia Ländin Sjöblom, detta samtidigt som Agnes Hedman och Lucia Duras tackade för sig.

Med timmen spelad var det äntligen dags för nätkänning för DIF när Olivia Ländin Sjöblom nickade i mål, men bollen var dessvärre strax över kortlinjen när Sura Yekka slog inlägget. StinaLisa Johansson följde upp med ett tungt skott metern utanför kort därefter och det kändes som att DIF började jobba ihop till ett mål.

Det var också ruggigt nära när StinaLisa Johansson ryckte sig loss på vänsterkanten och spelade in i boxen till framrusande Zara Jönsson och Olivia Ländin Sjöblom. Bollen flipprade runt kaotiskt i boxen men Koiviunen lyckades till slut greppa den och det var fortsatt underläge.

Kvitteringsakten fortsatte och nya byten följde där Meja Staffansson ersatte Louise Hvarfner och några minuter senare var det dags för en välkommen comeback för Tove Almqvist som klev in samtidigt som Matilda Plan.

Djurgården var fortsatt framåtlutade av förklarliga skäl vilket också gjorde att BP lyckades hitta ytor i offensiven. Med kvarten kvar skulle hemmalaget också utöka sin ledning när Tuva Ölvestad kom loss till höger och slog en cutback till Ellen Toivio som satte bollen i mål.

Brantare uppförsbacke men bara att gå för reducering och Ebba Hed ryckte loss och levererade ett farligt inspel från vänster som återigen rensades vid bortre av det välorganiserade BP-försvaret.
Forceringen rullade vidare med stort spelövertag men återigen kunde de rödsvarta ställa om snabbt och stack upp med en nick från Ellen Toivio som lyckligtvis gick över målramen

Ett välförtjänt reduceringsmål skulle dock komma i den 88:e minuten efter en hörna, där det var svårt att avgöra omTove Almqvist var sist på bollen eller en BP-försvarare. I väntan på definitiva matchfakta så flaggar vi det ändå som ett nickmål frän Toves sida.

Ett hopp om kvittering tändes och DIF jagade vidare in i slutfasen. Fem minuters tillägg fanns det att jobba på men fler mål blev det inte och till slut kom den ofrånkomliga slutsignalen.

Därmed blev det en förlust i genrepet, vilket ju enligt det klassiska ordspråket ska innebära att premiären blir bra. Sett överlag var det ändå en insats där det fanns mycket positivt att hämta i det spelmässiga, men där Djurgården över 90 minuter skapade lite för få högkaratiga målchanser för att vinna matchen.

Cuppremiären spelas lördag den 9 mars kl. 13.00 mot Hammarby, biljetter till matchen köper du här.

2 mars, lördag 13:00Grimsta IP