• U21
  • Ungdom
  • Akademi
  • 10 sep 2024

Ett ungt Djurgården fick se sig besegrade med 4-1 av ett A-lagspräglat BP under tisdagens match på Kaknäs.

Djurgården ställde upp med följande lag mot BP

Max Croon
David Tokpah, Dante Palmqvist, Jack Tagesson, Jonathan Zeberga
Isak Alemayehu, Otomewo John Thompsson
Ahmed Saeed, Ogar Sabastine Okpam, Lukas Zetterberg
David Gabriel Jesus

Med tanke på Djurgårdens dubbla fronter i Allsvenskan och UEFA Conference League under hösten blev det nödvändig vila för spelarna i A-truppen och istället mönstrades ett lag bestående av unga spelare från serieledande DIF PA19, kryddat med de tre unga nigerianska gästspelarna David Gabriel Jesus, Ogar Sabastine Okpam och Otomewo John Thompson.

Motståndarlaget BP mönstrade å sin sida en trupp där ”flertalet av herrspelarna som inte är iväg på landslagssamlingar deltar i matchen. Dessutom kryddas truppen av sex spelare från P19”, enligt klubbens hemsida.
Något som innebar välbekanta DIF-namn som t.ex. Theo Bergvall, Wilmer Odefalk och Alexander Abrahamsson i en markant A-lagspräglad rödsvart startelva.

Inramningen bjöd på sensommarvärme som förvisso avtagit en smula men det var ändå soligt och behagligt när matchen kickades igång på Kaknäs. Det var högt tempo från start med mycket dueller och BP började piggt.
Ett farligt inspel från höger nådde till Adam Jakobsen men David Tokpah blockerade avslutet. Det var tryck omgående från de rödsvarta med hög press. Men DIF kontrade stundtals och kvicke Lucas Zetterberg var nästan på väg igenom i djupled, men stoppades bryskt med gult kort för Wimer Odefalk som påföljd.

Gästerna var fortsatt framåtlutade och en nick från Alex Timossi Andersson oroade, men Max Croon greppade bollen säkert. Adam Jakobsen hotade sedan på nytt med ett skott, men även denna gång blockerade David Tokpah

A-lagsprägeln hos Brommapojkarna märktes av och provspelaren David Gabriel Jesus fick jaga mycket boll på topp. Men trots ett visst BP-övertag var det ändå fortsatt mållöst med knappt halva halvleken spelad.
DIF följde sedan upp med några bra sekvenser, bland annat ett skott av aktive Isak Alemayehu som smet utanför målramen. Samma öde rönte även provspelaren John Thompsons avslut på distans strax efter.

Max Croon fick å sin sida jobba aktivt mellan stolparna och kom ut snabbt för att kvickt dyka på bollen och förhindra Ludwig  Fritzon som var fri i straffområdet.

Det var som sagt mycket BP-tryck stundtals men DIF försvarade boxen skickligt, väl exemplifierat av Dante Palmqvist uppoffrande brytning på ett lurigt inspel från höger. Men på den efterföljande hörnan skulle gästerna få in bollen då Theo Bergvall nickade fram till Eric Björkander som kunde styra bollen vidare i mål.

Underläge med 26 minuter spelade och DIF jagade kvittering. Ett hyfsat farligt läge kom för Gabriel Jesus som sköt utanför i snäv vinkel, ett nytt farligare läge uppstod kort därpå när Ahmed Saeed stötte fram till den fristående nigerianen vars avslut styrdes till hörna.

Brommapojkarnas seniora tyngd gav fortsatt tryck och de radade upp några farligheter. Men DIF-defensiven slet hårt och stod emot och i 36:e minuten skulle Gabriel Jesus få lön för sitt ständiga djupledslöpande när han kom loss efter en fin passning av sin landsman Sabastine Okpam och kunde sätta bollen bakom BP:s målvakt Otega Ekperuoh.

1-1 var siffror som sedan stod sig tills domare Oscar Forsberg blåste av en första halvlek där ett ungt och hårt jobbande Djurgården stod upp starkt mot Brommapojkarnas snudd på renodlade A-lag.

Det blev två byten inför den andra halvleken där Rasmus Nehrman och Armandas Raudonis klev in medan Isak Alemayehu och Jonathan Zeberga  tackade för sig.

BP skulle dessvärre snabbt rycka åt sig initiativet och sätta sitt andra mål för dagen när ett gratisläge uppstod och Kamilcan Sever dunkade in bollen i krysset med vänstern.

En tuff start på halveken och Djurgården fick börja jobba för kvittering. Ett distansskott strax utanför från John Thompson oroade lite, men strax efter var Sever nära ytterligare en fullträff då bollen curlades strax utanför bortre stolpen.

Brommapojkarna var fortsatt framåtlutade och Max Croon stod för en fin räddning på ett tungt distansskott från Charlie Nildén.
BP hade tagit in ett antal av sina juniorer efter paus vilket jämnade ut matchbilden något, där lagen turades om att anfalla och DIF skapade en hel del nästanlägen, dock saknades de riktigt vassa chanserna.

Men det var gästerna som var mest på hugget framåt och skulle också få utdelning genom en straffspark som Fredrik Christensen förvaltade väl.

Djurgården försökte skapa lägen för en reducering och Rasmus Nehrman visade ett fint lugn med bollen på mittfätet, men trots en del fina intentioner, med kontringar i djupled, blev det inte riktigt hotfullt på sista tredjedelen. Max Croon sattes sedan på ett par nya prov mellan stolparna där han agerade klokt, men tvingades kapitulera då ett skott från Sion Oppong styrde in i mål till 4-1 för BP.

Game over och fler mål eller riktigt vassa lägen blev det inte under den sista kvarten av matchen. En förlust som ändå kan betecknas som hyfsat hedersam med tanke på motståndets kaliber, främst sett till BP-uppställningen i första halvlek.

Därmed återstår det en sista bortamatch mot Degerfors i Ligacupen Elit för Djurgården. Preliminärt speldatum är satt till den 15 oktober, men tiden är inte fastställd än.

10 september, tisdag 14:00Kaknäs IP