Förlust mot effektivt IFK Norrköping i Ligacupen Elit

• U21
  • 26 feb 2024

Djurgården tog en tidig ledning genom straffmål av Musa Gurbanli men Peking vände och vann till slut med 3-1 på Platinumcars Arena.

Djurgården ställde upp med följande elva:

Max Croon
David Tokpah, Jacob Une Larsson, Alieu Atlee Manneh, Melvin Vucenovic Persson
Gideon Granström, Besard Sabovic, Magnus Eriksson
Kalipha Jawla, Musa Gurbanli, Haris Radetinac

Avbytare: Sixten Bringzén, Philip Rolke, Carl Selfvén, Lucas Briceno, Rasmus Nehrman, Lucas Zetterberg, Mille Selander

Under måndagen var det dags för blårandig premiär i Ligacupen Elit - en uppdatering av den tidigare U21-serien med en ny serieindelning, men i mångt och mycket samma funktion som tidigare där A-lagsspelare i behov av speltid mixas med juniorer.

Så var även fallet denna gång där merparten av Djurgårdselvan var A-lagsspelare kompletterat med fyra spelare från DIF PA19. De ställdes mot ett Peking som också hade ett stort antal A-lagsspelare i startelvan - och ett intressant namn mellan stolparna i form av David Andersson, med pappa Bosse på plats på läktaren.

Bäddat för en jämn och bra match således och Djurgården kickade igång matchen på ett gråmulet Platinumcars Arena. Det var högt tempo från start och i fjärde minuten revs Haris Radetinac ner i straffområdet. Domare Paul Shamoun pekade på straffpunkten och Musa Gurbanli var kylig när han placerade in 1-0.

En fin start på matchen och även IFK Norrköping visade på spets framåt inledningsvis. Men närmare än en nick halvmetern över på en hörnvariant kom inte hemmalaget under den första kvarten.

För blårändernas del var det också relativt glest med chanser trots ett rätt stort bollinnehav. I 23:e minuten blev det sedan oroligt bakåt när ett oroande vänsterinspel rensades undan i sista stund av Jacob Une Larsson. Men på den efterföljande hörnan skulle kvitteringen komma genom nick av Fritiof Hellicius och det var 1-1 på resultattavlan.

Djurgården replikerade med en fin attack på högerkanten men hemmaförsvaret redde ut läget. Strax efter var det Melvin Vucenovic Persson och Aliou Atlee Mannehs tur att städa upp med bra hemjobb på en farlig omställning för Norrköping. Båda lagen ville framåt och det var IFK Norrköping som skulle få utdelning. I 37:e minuten kombinerade Peking skickligt och tog sig in i straffområdet där Stephen Bolma fick läge och kunde rulla in 2-1.

Djurgården gick för replik direkt och Kalipha Jawla hittade Musa Gurbanli i boxen med en cutback, men skottet gick dessvärre i burgaveln. En sista möjlighet gavs när Magnus Eriksson hittade Melvin Vucenovic med en frispark på bortre stolpen, bollen gick dock rakt i händerna på David Andersson.

Det blev ett byte inför andra halvlek där Philip Rolke klev in som mittback samtidigt som Alieu Atlee Manneh tog över som vänsterback.

Det var fortsatt anfallsinriktade fotboll från båda lagen med bra tempo och i 51:a minuten stod Max Croon för en fin utrusning när han avstyrde ett friläge. Kort därpå fick Musa Gurbanli en chans i boxen efter fint förarbete av David Tokpah där Musas avslut blockerades.

DIF trummade på nu, Gurbanli skarvnickade strax över på ett vänsterinlägg och det kändes lite som att en kvittering låg i luften. Med timmen spelad var det dags för nästa DIF-byte där 07-födde Carl Selfvén klev in som högerback och 06-födde David Tokpah klev av.

Det var fortsatt kvitteringsjakt för blåränderna och i 68:e var det dags för nya pigga ben när ännu en 07:a, Rasmus Nerman, ersatte Gideon Granström. Djurgården hade skaffat sig ett bra spelövertag men hade svårt att omsätta det i skarpa chanser.

Norrköping producerade inte särskilt mycket lägen heller under den första delen av halvleken. I 72:a minuten blev det emellertid farligt när Marcus Baggesen fick avsluta i bra läge, Max Croon stod dock för en vass enhandsräddning.

Med kvarten kvar sjönk snittåldern på DIF ytterligare när 08-födde Mille Selander äntrade planen och Musa Gurbanli klev av. Tid fanns för en utjämning och det var dags för forcering.

Återigen var dock Peking närmast ett mål och Max Croon stod för en ny viktig räddning på en lurig nick vid bortre stolpen.Djurgården öste på framåt och hade ett bra tryck på slutet men blev bevisligen också sårbara när Peking ställde om snabbt.

Norrköpings fasta situationer skapade också en del oro och efterspelet på en hörna i 85:e var ytterst nära att resultera i ännu ett mål i baken där bollen dessbättre smet halvmetern utanför målramen.

DIF malde vidare med fortsatt forcering mot slutet men ett försvarsskickligt Norrköping kunde hålla undan och även utöka till 3-1 i den sista av de tre  tilläggsminuterna när Oliver Matic stötte in ett inspel från högerkanten.

Därmed stannar de tre poängen i Norrköping denna gång efter en match där Djurgården rullade boll bra men där hemmalaget var effektivast. Nästa match i Ligacupen Elit spelas borta mot Gefle den 2 april på Gavlevallen.

26 februari, måndag 14:00Platinumcars Arena