Förlust mot Häcken

• 20 okt 2024

Djurgården kämpade länge, väl och kunde verkligen ha fått en poäng, men fick till slut se sig besegrade av ett vasst BK Häcken som avgjorde på hörna.

Elvira Björklund
Sura Yekka, Beata Kollmats, Matilda Plan (K), Ebba Hed
Sessy Åsland, Meja Staffansson
Tove Almqvist, Shinomi Koyama, Elin Westlund
Mimmi Larsson

Pauline Hammarlund var ett frågetecken inför matchen och kom inte till spel, även Alexsandra Lobanova fick lämna ett sent återbud. StinaLisa Johansson, Maria Brochmann och Oliva Ländin Sjöblom var otillgängliga sedan innan.

OBOS Damallsvenskan går mot sin avslutning och i den 24:e omgången var det dags för Djurgården att ta sig an ett spelskickligt BK Häcken under Stockholms Stadions strålkastarljus denna höstkväll i oktober. Efter en spännande match tog sig Djurgården vidare i Svenska cupen på bekostnad av IK Uppsala och utökade därmed sin förlustfria svit till sju raka matcher. BK Häcken å sin sida slog på stort när de slog ut Elitettan-laget Jitex BK med hela 0-9 och bedriver själva en fin resultatrad med fem raka segrar i ligan.

Tufft värre var alltså motståndet som det allt mer svårslagna Djurgården välkomnade till sin hemmaborg där målfarlige Mimmi Larsson, mittfältsesset Sessy Åsland och kaptenen Matilda Plan utgjorde delar av den centrallinje som skulle basa över dagens match.

Det blev svettigt direkt efter att Paulina Nyström hittat in bakom det blårandiga försvaret, men en utrusande Elvira Björklund agerade förtroendeingivande och täckte ut bollen till hörna. Djurgården fick nys om att det vankades vertikala bollar och någon minut senare spelade Sessy Åsland fram bollen till Mimmi Larsson som fick löpa mot försvarare i det som blev Djurgårdens första anfall. Anfallarens boll snett inåt bakåt täcktes ut till hörna, men själva aktionen var en karakteristisk del av en inledningsvis fartfylld tillställning.

Lagen lärde successivt känna varandra och därav följde en period där det var mycket spel på egen planhalva med fokus på att metodiskt verka fram luckor i varandras försvarsorganisationer. Båda lagen agerade resolut i och kring defensiv tredjedel där BK Häcken kämpade till sig ett par frisparkar, men inte så mycket mer mot ett brett försvarande Djurgårdens IF.

Efter 25 minuter i höstmörkret var Häcken nära på att sticka hål på Blåränderna tack vare Hanna Wijks inslagna hörna och ett efterspel där en vit bortaspelare var sist på bollen och skickade den mot mål, men Elvira Björklund stod stark även här. Någon minut senare fick Hikaru Kitagawa en riktigt fin vristträff och skickade bollen mot Elvira Björklund igen, men denna gång var det kaptenen Matilda Plan som nickade bort bollen och ställningen var alltjämt 0-0, även om bortalaget började ta tag i taktpinnen allt mer.

Matchen fick ett kortare avbrott efter att Beata Kollmats fick en smäll i en nickduell. Kort efter att matchen återupptogs fick BK Häcken sin dittills bästa chans efter att Hikaru Kitagawa återigen använt sin fina vänsterfot. Denna gång användes den för att hitta Paulina Nyström i straffområdet som riktade bollen mot mål och träffade översidan av ribban. Hjärtat hamnade i halsgropen en kort stund för djurgårdarna som fortsatte hålla tätt, men var i behov av lite andrum som man sedermera även fick när matchen gick till pausvila efter en halvlek som bestod av 45+1 minuter där Djurgården fortfarande hade all chans att ta tag i matchen.

Blåränderna gjorde inga förändringar i halvtid och med det fortsatte kampen mellan de båda storstadslagen. BK Häcken fortsatte sin offensiv och de blårandiga hemmaspelarna fortsatte jobba med sin defensiva organisation.

En kort stund in i den andra halvleken fick Shinomi Koyama kliva av efter att ha fått en smäll och in i hennes ställe kom Lucia Duras, målskytt senast i cupspelet, med förhoppning om att kunna påverka matchbilden. Som ett resultat av bytet tog Tove Almqvist ett kliv in i banan och Lucia Duras tog plats till höger i anfallet, redo att sticka på bollar från spelare som Sessy Åsland och Meja Staffansson.

Minuterna senare hittade Anna Anvegård fram till Alice Bergström med en suverän genomskärare bakom det blårandiga försvaret. Bergström, som har två säsonger i blårandigt i närminnet, hamnade med ett jätteläge, men stördes av Matilda Plan och Elvira Björklund och lyckades inte få sitt avslut på mål.

Mimmi Larsson sprang på mycket och i den 66:e minuten var hon nära på att ställa till det för gulsvarta Häcken när hon störde bortalagets målvakt Jennifer Falk. Något mål blev det inte, men en fin intention för Blåränderna.

Häcken tog ledningen i den 70:e minuten tack vare en kanon från ungefärliga 23 meter signerat den nyligen inbytte Johanna Fossdalsá. Surt mål för Djurgården att behöva hacka i sig där det inte fanns mycket att göra åt det i defensiv väg.

Flavine Mawete kom in direkt efter målet och fick träff direkt när hon tog emot bollen på offensiv planhalva och spelade in den till Tove Almqvist som i sin tur fälldes i straffområdet. Straff till Djurgården, något som mittfältsmotorn Sessy Åsland tackade för när hon skickade in en hård straff bakom Jennifer Falk. 1-1 med en kvart kvar att spela. Elin Westlund var den spelare som fick lämna planen till Flavine Mawetes fördel.

Djurgården kämpade på hårt och fick in kvitteringen, men några minuter senare fick man se bollen glida in i målet igen efter att Tabitha Tindell nått högst på en hörna. Kvar återstod att se om Djurgården hade energin att ta sig tillbaka in i matchen ännu en gång.

Påhejade av supportrarna på läktaren försökte Blåränderna rädda en poäng i matchen, men motståndarna Häcken var de som var närmst att bidra till målprotokollet när de fortsatte rada upp hörnor. Tove Almqvist var dock inte helt långt ifrån när hon fick bollen i ett fint läge i straffområdet efter förarbete av Mimmi Larsson. Häckens straffområde var välbefolkat och det var inget lätt läge för Almqvist att förvalta, hon letade efter det högra krysset, men bollen gick dessvärre över.

På grund av byten och skadeuppehåll avslutades matchen med åtta minuters tilläggstid, vilket var positivt för Blåränderna i kampen om en poäng. Stockholmslaget tryckte på och spelare som Sessy Åsland och Meja Staffansson började i slutändan lyfta in bollar i straffområdet för att hitta något som ledde till mål. Matilda Plan fanns i straffområdet vid ett par tillfällen och var i matchens slutskede inte helt långt ifrån ett mål. I slutändan räckte det dock inte till och den förlustfria sviten fick se sig sluta vid sju matcher.

Närmast väntar ett uppehåll, men den andra november reser Blåränderna till Kristianstad för att ta sig an OBOS Damallsvenskans tabellfyra i säsongens näst sista match.

20 oktober, söndag 18:00Stockholms Stadion