Förlust mot Häcken trots stark prestation

• 17 feb 2024

Djurgården stod för en solid insats på Valhalla IP men hemmalaget var effektivast och vann med 3-1 efter två sena mål i slutskedet av matchen.

Djurgården mönstrade följande lag mot BK Häcken:

Katelin Talbert
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan (k), Beata Kollmats, Ebba Hed
Sessy Åsland, Nellie Lilja
Zara Jönsson, Shinomi Koyama, StinaLisa Johansson
Maria Brochmann

Tove Almqvist och Nea Flyborg var de som inte var tillgängliga för spel bortsett från långtidsskadade Sara Lilja Vidlund och Flavine Mawete.

Efter en stark prestation senast mot KIF Örebro var självförtroendet stärkt hos Marcelo Fernandez manskap. Nu väntade dock en snäppet tuffare utmaning mot ett formstarkt BK Häcken som visat hög klass under vintern och tagit sig till kvartsfinal i Champions League.

För Djurgårdens del handlade det mycket om att visa mod och att våga genomföra samma matchplan som senast på Behrn Arena, detta med vetskapen om att det kunde bli kostsamt mot ett skickligt lag som Häcken. Men resultatet är som bekant sekundärt i träningsmatcher och fokus låg på att trimma och utveckla spelet när matchen kickades igång i behagligt solsken på Valhalla IP.

DIF inledde piggt med hög och aggressiv press under de första minuterna, men även Häcken var på hugget framåt och i fjärde minuten fick Rosa Kafaji fritt fram i boxen och kunde placera in bollen bakom en chanslös Katelin Talbert.

Onekligen en tuff start där hemmalaget fick energi av målet och fortsatte framåtlutat, vilket innebar en hel del uppoffrande jobb för DIF-defensiven.
Djurgården fick å sin sida ett par fina omställningslägen men lyckades inte förvalta dem på sista tredjedelen.

Med kvarten spelad blev det oroligt bakåt när en Häcken-hörna flipprade runt inne i straffområdet. Men i övrigt var det relativt glest med chanser i båda riktningarna, även om Häcken hade lite tryck och skapade några nästan-lägen.

Oförändrat på resultattavlan med halvtimmen spelad således där Djurgården gradvis åt sig i n i matchen, fortsatte att pressa högt och stack upp i attacker när tillfälle gavs i samband med snabba bollvinster.

Djurgården var nu inne i en bra period och skapade ett jätteläge i 34:e minuten där Ebba Heds vänsterinlägg nådde fram till Alexsandra Lobanova på bortre stolpen, men volleyavslutet smet dessvärre utanför stolpen.

DIF fortsatte med hårt jobb där laget levererade löpmeter och i 42:a var det ruggigt nära en kvittering. Shinomi Koyama snodde åt sig bollen och lobbade över Häcken-keepern Jennifer Falk som befann sig långt ute från sin målbur, avslutet stack dessvärre metern utanför.

DIF var på gång nu och kvitteringen skulle också komma i sista minuten av halvleken. Åter igen var Jennifer Falk långt upp i banan och ett aggressivt presspel gav en ny bollvinst och nytt läge för Shinomi Koyama. Den här gången satt lobben perfekt och bollen seglade in i mål. Ett välförtjänt mål efter en stark sista kvart av Djurgården och en välbehövlig pausvila väntade när halvleken blåstes av efter fyra stopptidsminuter.

Det blev två byten inför andra där Olivia Ländin och Ina Vårhus klev in istället för Beata Kollmats och Maria Brochmann. DIF tog vid i samma anda som de avslutade och skapade ett hyfsat läge redan i 47:e minuten, där Zara Jönsson tyvärr inte fick till träffen i avslutet. Häcken svarade upp med ett farligt inspel från höger strax efter och det var bra fart i matchen.

Det effektiva höga presspelet fortsatte att stressa Häcken i uppspelsfasen men när hemmalaget väl spelade sig igenom var de snabba i sina attacker och DIF-defensiven fick stundtals slita hårt för att hålla rent bakåt.

Med timmen spelad var det fortsatt 1-1 och Djurgården ångade på med bra tryck och ännu en fin chans för Shinomi Koyama som sköt på distans, men fick se skottet tippas över ribban av Jennifer Falks fingertoppar.

I 65:e minuten var det sedan dags för byte då Agnes Hedman kom in 65 istället för Alexsandra Lobanova. Djurgården hade kopplat ett visst grepp om matchen nu och rullade runt på ett övertygande sätt med tanke på nivån på motståndet. De riktigt heta lägena kanske inte dök upp, men det fanns gott om halvchanser och många fina offensiva intentioner.

Tyvärr skulle ett snöpligt baklängesmål komma i 71:a minuten när ett Häcken-inspel från Felicia Schröder vänsterkanten letade sig hela vägen in i mål bakom en utrusande Katelin Talbert.

Bara att börja jaga kvittering således och Zara Jönsson var när att nå fram på ett fint vänsterinlägg från StinaLisa Johansson kort därpå. Ett dubbelbyte kom sedan där Sessy Åsland och Zara Jönsson klev av och Louise Hvarfner och Lucia Duras kom in.

Matchen böljade fram och tillbaka under den sista kvarten och Djurgården ångade på för ett kvitteringsmål. Ytterligare ett byte kom i den 85:e minuten när Meja Staffansson klev in medan DIF mobiliserade för forcering.

Något som öppnade upp ytor bakåt och Häcken stack upp i en farlig attack i 88:e minuten som ordnades upp efter resolut försvarsspel av Matilda Plan.

Olyckligtvis skulle det även komma ett tredje mål för hemmalaget i den sista matchminuten när Rosa Kafaji kom helt ren med Katelin Talbert och kunde rulla in 3-1.
Häcken hade sedan en farlig nick strax utanför och ytterligare ett fint läge på övertid, men fler mål blev det inte i en försäsongsmatch där resultatet får räknas som sekundärt.

Medtaget från matchen fokuseras istället på prestationen där Djurgården stod upp starkt, spelade fin fotboll och gav en rejäl genomkörare för det topptippade motståndarlaget.

Närmast väntar ett landslagsuppehåll under den kommande veckan följt av ett genrep mot BP lördag 2 mars inför cuppremiären mot Hammarby helgen efter.

17 februari, lördag 14:30Valhalla IP