Förlust på ett kylslaget Grimsta

• 20 jan 2024

Djurgården fick se sig besegrade av BP med 3-0 i årets första träningsmatch.

Redan innan matchen förklarade Djurgårdens tränarpar, Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf att det mönstrades två elvor som skulle få spela 45 minuter var. Följande manskap fick förtroende under den första halvleken:

Malkolm Nilsson Säfqvist
Theo Bergvall, Marcus Danielson, Alieu Atlee Manneh, Samuel Dahl
Samuel Leach Holm, Albin Ekdal, Magnus Eriksson (K)
Oskar Fallenius, Kalipha Jawla, Felix Vá

Gustav Wikheim, Hampus Finndell, Carlos Moros Gracia, Lucas Bergvall, Miro Tenho och Gideon Granström var inte tillgängliga för spel.

Djurgården inledde säsongen 2024 med en träningsmatch på Grimsta IP, vilket brukar höra till vanligheterna så här års. Det var däremot inte alls helt säkert att matchen skulle bli av, då det iskalla klimatet i Stockholm var nära på att sätta stopp. Lagen bedömde dock att lägesförhållandena, -9 grader, var godkända och således kunde tränarparet Bergstrand och Lagerlöf testa sitt lag mot BP, som även de jobbar vidare med samma tränarpar som ledde laget förra året.

Matchen var paradoxalt nog glödhet till en början på ett iskallt Grimsta. Kalipha Jawla, idag spjutspets i det vitklädda Djurgården, skötte avsparken och det skulle inte dröja länge tills det att han fick den första högklassiga målchansen i matchen. Framspelad av Felix Vá och Oskar Fallenius var han nära att sätta dit den direkt, men Filip Sidklev i den rödsvarta kassen kunde rädda den bollen.

I stället var det Ludvig Fritzon i BP som kunde trycka dit stolpreturen från Zeidan Inoussas skott. 1-0 till hemmalaget efter två minuters spel.

Trots baklängesmålet inledde DIF matchen på ett mycket lovande sätt. Med vältajmade passningar gled sig det vitklädda Djurgården igenom BP:s försvar ett antal gånger med stor spelglädje. Bortalaget lyckades dock inte hota speciellt mycket mot mål under den inledande kvarten.

Med kylan i åtanke var det två lag som ångade på bra, mycket för att hålla sig varma. På bänken syntes ett ensamt tränarpar Bergstrand och Lagerlöf, mycket väl påklädda för att tampas på kylan, eftersom den andra halvlekens startelva var inne och värmde upp sig.

Spelglädjen som Blåränderna inledde matchen med mättades av något i mitten av halvleken och hemmalaget BP lyckades bryta bollen och avancera i planen några gånger utan att hota speciellt mycket mot Nilsson Säfqvist i målet. Djurgårdens mittfält, med rutinerade nyförvärvet Albin Ekdal i spetsen, visade på fin bollskicklighet under halvleken, men hittade inte fram till några avgörande passningar.

Förra årets succévänsterback Samuel Dahl stod för en fin halvlek och hade stundtals lekstuga med sina motståndare. Efter cirka 25 minuters spel dribblade han av tre spelare på mitten i ett anfall som sedermera ledde till Djurgårdens första hörna. BP-förvärvet Samuel Leach Holm fick förtroende som hörnläggare två gånger om, men hörnorna ledde inte till framgång denna gång.

Lagen delade på bollinnehavet halvleken igenom och målchanserna var inte speciellt närvarande även om det får sägas att hemmalaget BP var något hetare. Kalipha Jawla och Oskar Fallenius hittade dock fram till varandra ett par gånger i en halvlek där de var de enda blåränderna som lyckades få skott på mål. Ett samspel som mycket väl såg ut att kunna bära frukt under 2024.

Som annonserat bytte Djurgården ut hela laget inför den andra halvleken. Följande elva avslutade matchen:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Une Larsson (K), Frank Odhiambo, Rami Kaib
Besard Sabovic, Rasmus Schüller, Rasmus Nehrman (PA19)
Haris Radetinac, Musa Gurbanli, Noel Milleskog

Tidigt tidigt i den andra halvleken fick BP en straff som Nikola Vasic förvaltade väl. 2-0 till BP och baklängesmål direkt alltså även för dagens andra DIF-upplaga. En brant uppförsbacke nu för de vitklädda i en match där resultatet turligt nog inte betyder speciellt mycket.

Iskylan tog hårt på Djurgården i den andra halvleken och BP hade mycket bollinnehav. När DIF väl hade bollen var det ett ganska stillastående anfall som gällde. Anfallaren Musa Gurbanli lyckades dock med ett avslut som såg ut att kunna leda till någonting, men bollen gick utanför.

3-0 BP kom i den 62:a minuten efter dubbla bolltapp från Djurgårdens håll. Besard Sabovic var sedan nära på att göra mål i den 64:e minuten efter Rami Kaibs välplacerade hörna. Mittfältarens nick var mot mål i hög fart, men gick tätt utanför. Fortfarande inget skott på mål från blåränderna i den andra halvleken.

Matchen fortsatte på inslagen väg och Djurgården hade fortsatt svårt att få kontroll på matchen. BP hade majoriteten av bollinnehavet och när de vitklädda väl fick tag i bollen var det lågt tempo och en mängd långbollar som hade svårt att nå till rätt adress.

Med kvarten kvar inledde blåränderna ett par anfall längs högerkanterna. Den bästa möjligheten kom efter att Piotr Johansson bröt bollen på offensiv planhalva och spelade in bollen till Schüller som förlängde till Rami Kaib på andra kanten. Kaib slog in bollen i mitten och ett tag såg det ut som att bollen kanske skulle kunna leta sig in, men bollen gick istället ut till en hörna.

Även nästa anfall kom från högerkanten då Piotr Johansson återigen var inblandad. Denna gång på överlapp och med ett inlägg snett inåt bakåt, som däremot inte hittade fram till en vitklädd.

Frank Odhiambo stod för två mycket fina brytningar under matchens sista minuter och räddade sitt lag från att förlora med större siffror. Mycket mer spännande än så blev det inte för Djurgården fick ha svansen mellan benen under den korta resan hem. Två förlorade halvlekar får konstateras, även om den första halvleken var betydligt bättre än den andra från de vitklädda spelarna.

20 januari, lördag 14:00Grimsta IP