Förlust på LF Arena

• 23 juni 2024

Djurgården fick se sig besegrade med 1-0 av Piteå i en tuff och tight drabbning.

Djurgården ställde upp med följande startelva mot Piteå:

Katelin Talbert
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan, Sura Yekka, Ebba Hed
Sessy Åsland, Nellie Lilja
Tove Almqvist, Shinomi Koyama, StinaLisa Johansson
Zara Jönsson

Beata Kollmats, Ina Vårhus, Maria Brochmann, Flavine Mawete, Sara Lilja Vidlund och Olivia Ländin Sjöblom var de spelare som inte var tillgängliga för spel.

Djurgårdens anlände till Piteå med ett litet hack i en tidigare uppåtpekande kurva. Två förluster i bagaget mot topplagen Häcken och Kristianstad bäddade för ett revanschlystet DIF som klev ut på LF Arena för att ta sig an ett svårspelat Piteå.

För hemmalagets del kom de från en bortaseger mot IFK Norrköping senast och sett till statistiken från tidigare möten lagen emellan var det ingen munter läsning med DIF-ögon sett. En trend på fyra raka damallsvenska förluster mot Piteå fanns att vända, vilket gav underlag för utmärkt tändvätska när matchen kickades igång.

Det var dock Piteå som inledde piggast och oroade vid ett par tillfällen under de inledande minuterna. DIF replikerade sedan i fjärde minuten då StinaLisa Johansson fick ett fint läge i boxen efter ett högerinlägg, tyvärr blev det inget riktigt tryck i avslutet som blev lättplockat för Moa Öhman i hemmakassen.

I övrigt var det Piteå som tryckte på mest framåt och Djurgårdsförsvaret fick rensa frekvent. I nionde minuten hettade det till rejält då Katelin Talbert fick sträcka ut på ett distansskott från Åsla Johannesen, den amerikanska keepern lyckades även städa undan sin egen retur på ett uppoffrande sätt.

Djurgården svarade sedan upp med en fin chans när Nellie Lilja slog ett inlägg som Tove Almqvist steg till väders på. Nicken åsamkade problem för Öhman som dock lyckades freda målet.

Nya chanser följde sedan för Piteå och det var en chansrik första kvart av matchen. Hemmalagets presspel störde ofta DIF i uppspelsfasen och det blev relativt få etablerade anfall för Djurgården. I 26.e minuten kom dock en fin kombination som gav Tove Almqvist skottläge men Moa Öhman räddade skottet.

Det rödklädda hemmalaget skapade å sin sida inte några alltför vassa chanser och med halvtimmen spelad var det fortsatt mållöst. Känslan var att DIF började åta sig in alltmer i matchen, men i 34:e blev det oroligt när Saga Swedman var på väg att dribbla sig igenom, Piteå-anfallaren stoppades dessbättre upp med resolut försvarsspel.

Mer oro följde dessvärre i 38:e minuten när Ebba Hed flaggade för byte med anledning av en smäll hon fick  en tidigare situation. In kom istället unga backbegävningen Elin Westlund som därmed gjorde sitt fjärde damallsvenska inhopp.

Det var fortsatt heta dueller där Zara Jönsson åkte på en elak smäll och även Alexsandra Lobanova behövde några minuters omplåstring strax efter. Djurgårdens stundtals reducerade manskap gav Piteå momentum och det blev ofta rörigt bakåt i egen box mot slutet av halvleken.

Men DIF-defensiven redde upp det hela och under de tre tilläggsminuterna kom även en fin chans för Djurgården på en kaotisk hörna där Moa Öhman till slut la vantarna på bollen. Hon skulle dock överträffas i elegans av Katelin Talbert som bjöd på en riktig ”Buster-räddning” när hon med ett tigersprång limmade ett tungt distansskott.

Det var det sista som hände innan halvtidsvisslan gick och därmed blev det en mållös första halvlek med ett visst chansmässigt övertag för Piteå.

Uppställningen var oförändrad inför de avslutande 45 och det var fortsatt fysiskt och intensivt ute på planen. Piteå var även fortsatt farliga på fasta situationer och en inläggsfrispark rann igenom hela klungan i straffområdet men smet dessbättre utanför.

Det rödklädda hemmalaget tryckte på och Djurgården fick försvara sig. Men i 54:e minuten spelade DIF sig igenom pressen och hade ett par minuters offensivt tryck som avslutades med en boll från Shinomi Koyama till StinaLisa Johansson vars vänsteravslut dock gick utanför målramen.

Nytt fint DIF-läge kom strax efter men utan utdelning och istället var det Piteå som skulle ta ledningen kort därpå. Åsla Johanessen fick skottläge strax utanför straffområdet och bollen seglade in i det bortre hörnet.

Bara att börja jaga kvittering således och Djurgården svarade upp direkt med ett farligt anfall som rensades, samt ett avslut på den efterföljande hörnan som dock gick rakt i skopan på Moa Öhman. Med dryga timmen spelad kom sedan ett DIF-byte där Lucia Duras klev in medan Zara Jönsson klev av.

DIF öste på framåt men det öppnade i sin tur luckor bakåt och Katelin Talbert fick rycka ut på nytt med imponerande enhandsräddning på ett volleyavslut från Ronja Aronsson. Det var dock mer Djurgården nu och i 70:e minuten var det oerhört nära kvittering när Tove Almqvist lossade bössan. Moa Öhman stod dock för en riktgt vass räddning på avslutet.

Lika farligt bev det sedan bakåt strax efter på ett Piteå-inspel som Talbert greppade tilll slut. Chanserna avlöste varandra nu och Shinomi Koyama fick ett superläge på ett inlägg från StinaLisa Johansson, japanskan fick tyvärr en knuff precis vid nicktillfället och bollen gick utanför .

Djurgården skapade tryck nu och nytt läge kom med kvarten kvar där Lobanovas dessvärre styrdes rakt i nävarna på Öhman av egen spelare. Nya DIF-avslut följde och inlägg matades in, men minuterna tickade iväg fort.

Dubbelbyte följde där Ana Teles och Louise Hvarfner klev in medan Tove Almqvist och Sura Yekka klev av. Nu gällde det att få fart på forceringen. Piteå lyckades dessvärre döda minuter effektivt och det uppstod få, om ens några, chanser för utjämning.

Fem minuters tillägg kom ändå upp på skylten och hoppet om poäng levde. DIF öste på framåt och matade in bollar i boxen. Men det hettade inte till förrän i 95:e minuten då Sessy Åsland fick en möjlighet, dessvärre smet skottet över målramen och därmed blev det ett nederlag när slutsignalen gick strax efter.

Tredje raka förlusten var därmed ett faktum och Djurgården får ladda om för att få till ett trendbrott nästa helg. Två bortamatcher återstår för blåränderna innan sommaruppehållet och närmast väntar match på Grimsta mot BP nästa söndag. Biljett till matchen köper du här.

23 juni, söndag 15:00LF Arena