Kryss i genrepet mot Piteå

• Damer
  • 6 apr 2024

Djurgården stod för en övertygande prestation med fint passningsspel och tuffa dueller mot Piteå på NP3 Arena, men fick nöja sig med 1-1 trots ett antal vassa chanser att avgöra matchen.

Djurgården kunde glädja sig åt tre spelare som återvände efter skadeperioder i form av Alexsandra Lobanova, Beata Kollmats och Ebba Hed. Elvan formerades enligt nedan:

Elvira Björklund
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan, Beata Kollmats, Ebba Hed
Sessy Åsland, Nellie Lilja
Tove Almqvist, Shinomi Koyama, Lucia Duras
Zara Jönsson

Katelin Talbert, Ina Vårhus, StinaLisa Johansson, Sura Yekkam, Louise Hvarfner (landslag), Olivia Ländin Sjöblom och Maria Brochmann var de spelare som inte fanns tillgängliga, inklusive de långtidsskadade Sara Lilja Vidund och Flavine Mawete.

Med en allsvensk hemmapremiär väntandes den 13 april var det ett intressant genrep mot topptippade laget Piteå som stundade för Djurgården. Ett tufft motstånd som nyligen tog sig till final i Svenska Cupen med en vass offensiv som sannolikt skulle sätta den blårandiga defensiven på prov.

En stärkt försvarslinje där tre DIF-spelare nu återvände efter skada; Alexsandra Lobanova, Beata Kollmats och Ebba Hed i en i övrigt så gott som oförändrad startelva, jämfört med laget som besegrade Uppsala med 3-1 senast.

Matchen spelades i Sundsvall, vilket gav hanterbara restider för båda lagen, och det var en småkylig väderlek när lagen klev ut för avspark på NP3 Arena. Det höll på att bli en kalldusch direkt när Saga Swedman fick ett friläge i första minuten men Elvira Björklund kom ut och parerade skickligt.
I övrigt var det en spelmässigt jämn inledning där DIF gradvis fick alltmer bollinnehav och började jobba för att hitta ytor framåt. Ett effektivt blårandugt presspel störde också Piteå i uppspelsfasen och det blev en tight samt mållös första kvart.

I 18:e minuten skapade sedan Tove Almqvist ett bra läge när hon tråcklade sig fram på högerkanten men inspelet blockerades dessvärre. Det var snäppet mer Djurgården nu och i 23:e kom en ny halvchans när en hörna nickskarvades farligt i boxen.

Vittring på ledning och ett DIF-mål skulle komma strax efter. Efter ett fint förarbete av Lucia Duras fick Shinomi Koyama utrymme i boxen och la vidare till Tove Almqvist. Ett utmärkt skottläge dök upp mitt i boxen och Tove var säker när hon placerade en bollen i bortre hörnet.

Ett skönt ledningsmål och initiativ i matchen, där spelet böljade och Djurgården bjöd på bra passningsspel med snabba spelvändningar. Bakåt var det lugnt så långt, bortsett från det inledande friläget, och istället var DIF närmast att utöka. Sessy Åsland gick på ett tungt vänsterskott som Moa Öhman tippade över ribban.
Kort därpå överlappade Ebba Hed på vänsterkanten och slog ett farligt inlägg som Öhman greppade precis framför framrusande Zara Jönsson.

Minuterna tickade på mot paus och det var en relativt lugn eftermiddag för Elvira Björklund så långt. Men i 43:e minuten kom en kvittering när Josefin Johansson fick skottläge i samband med en hörna och därmed var det 1-1, vilket också blev resultatet i halvtid.

Det blev två förytbestämda byten i halvtid där Agnes Hedman och Elin Westlund ersatte Alexsandra Lobanova och Ebba Hed. Piteå var mer framåtlutade nu i början av andra halvlek och skapade lite tryck.
Djurgården fick å sin sida ett par fina omställningslägen. Förts 3-mot-2 där Shinomi Koyama sköt rakt på Moa Öhman och några minuter senare slarvades dessvärre ett utmärkt 5-mot-3-läge bort.

I övrigt var det glest med chanser åt båda hållen, men aktiva Tove Almqvist väggspelade sig fram och prövade Öhman med ett tungt skott.

Det blev alltmer Djurgården som hade ett fint bollrull och sökte vägar framåt, men det var fortsatt 1-1 på resultattavlan med timmen spelad.

DIF-offensiven fortsatte och en farlig frispark från Sessy Åsland följde, med tillhörande bra räddning från Öhman som tippade bollen över ribban.
Piteå var också framme och hotade stundtals men skapade inga riktigt heta chanser, även om de var fortsatt farliga på sina hörnor som oroande ett par gånger. DIF-defensiven stod dock upp starkt och rent generellt var det fina järnkaminstakter med starkt duellspel från blåränderna under hela matchen.

Med tjugo minuter kvar kom en kort period av Piteå-tryck, därefter började dock Djurgården forcera och gick för segern under sista kvarten. Chanser kom och det var nära för Zara Jönsson som nästan stötte in ett inspel från Lucia Duras, ånyo var dock Öhman i vägen.

I 78:e minuten testades Piteå-keepern på nytt men Tove Almqvists avslut landade mitt i skopan. DIF-trycket eskalerade mot slutet där Shinomi Koyama, Agnes Hedman och Tove Almqvist gick på skott och avslutsstatistiken viktade över i tydlig blårandig favör.

Speceillt Tove Almqvist var energisk och sköt ett lurigt skott i burgavlen med fem minuter kvar. Forceringen rullade vidare från blåränderna där Nellie Lilja var nära att nicka in en hörna och Zara Jönsson var ytterst nära att nå först på Elin Westlunds snabba vänsterinspel, återigen var det dock en storspelade Moa Öhman som knep bollen.

Strax efter gick slutsignalen i en match där Djurgården stod för en spelmässigt mycket övertygande prestation mot erkänt svårspelade cupfinalisterna Piteå. Resultatet var emellertid av mindre betydelse denna gång och nu riktas blickarna mot den kommande damallsvenska premiären nästa lördag den 13 april då Trelleborgs FF gästar  Stockholms Stadion.

En match som bör upplevas på plats på de klassiska träbänkarna, har du ännu inte köpt biljett gör du det här.

6 april, lördag 14:00NP3 Arena