Tre poäng bärgade borta mot IF Elfsborg

• 28 juli 2024

Patric Åslund och Besard Sabovic blev målskyttar i bortamatchen mot IF Elfsborg som slutade 2-1 till Djurgården efter en bra och tuff match i Borås.

I och med att kvalspelet till Conference League har dragit igång innebar matchen mot IF Elfsborg att Djurgården spelar tredje matchen på en vecka. Förra söndagen tappade vi ledning till förlust borta mot Kalmar FF i Allsvenskan, och i torsdags slog vi FC Progrés Niederkorn i den första matchen i Q2 till Conference League med övertygande 3-0. Tätt matchande brukar innebära rotation i startelvan, och så även den här gången då tränarduon gjorde sex stycken ändringar jämfört med startelvan i torsdagens match.

Glädjande att se att Rasmus Schüller återigen fanns med i startelvan för första gången sedan premiären i Allsvenskan borta mot IFK Göteborg. Dessutom gjorde såväl Keita Kosugi, Adam Ståhl, och Patric Åslund sina första matcher från start i tävlingssammanhang för Djurgården.

Startelvan

Jacob Widell Zetterström
Adam Ståhl, Miro Tenho, Jacob Une Larsson (K), Keita Kosugi
Rasmus Schüller, Besard Sabovic
Gustav Wikheim, Patric Åslund, Tobias Gulliksen,
Deniz Hümmet

Tokmac Nguen och Piotr Johansson var de spelare som inte fanns tillgängliga för matchtruppen. Dessutom blev det under förmiddagen officiellt att Samuel Dahl värvas av AS Roma, så inte heller han är med i matchtruppen.

Ett kraftigt skyfall framkallade en så pass vattensjuk plan att matchen sköts upp i en timme. När det äntligen närmade sig avspark sprack det dock upp och solen sken värmande över de tillresta Djurgårdarna på plats.

Djurgården tog hand om bollen inledningsvis och förde spelet första 10 minuterna. Attackerna kom främst via vänsterkanten genom Tobias Gulliksen som blev hårt men oftast sjysst uppvaktad av Elfsborgs bäste målskytt den här säsongen, Simon Hedlund.

Elfsborg som kom in i den här matchen med sex raka hemmaplansvinster i Allsvenskan har dock, inte minst i mötena med oss senaste åren, alltid varit starka på omställningar och fick ett par såna under den första kvartens spel men utan att skapa någon oreda för Widell Zetterström mellan stolparna. Det var dock på väg att bli en farlig omställning efter 17 spelade minuter varpå Une Larsson stoppade upp spelet med en sen tackling och fick syna det gula kortet av domare Victor Wolf. Une Larsson är således avstängd i nästa omgång av Allsvenskan.

Djurgården fortsatte att ta initiativet i matchen och skapade en hörna efter 22 spelade minuter som Adam Ståhl nickade mot mål men som räddades av hemmalagets målvakt. Känslan var dock att vi började hitta fler sätt att hota Elfsborg på nu, och anfallen var mer jämt fördelade till båda kanterna, dock utan att något av lagen har skapat någon farlig målchans efter 25 spelade minuter.

Elfsborgs farligaste anfall kom strax därefter mot ett osamlat Djurgårdsförsvar, och Keita Kosugi var siste utpost som avstyrde anfallet innan det nådde fram till ett avslut. Strax därefter kom Elfsborg till igen med dubbla avslut som blockerades innan de nådde fram till mål.

Djurgården fortsatte dock på inslagen väg med att föra matchen och Adam Ståhl som var offensiv på sin högerkant matchen igenom tog sig fram och hittade Deniz Hümmet i en löpning ner mot kortsidan som slog bollen blint på ett tillslag mot bortre stolpen där Patric Åslund slog in ledningsmålet i den 36:e minuten – hans första mål för Djurgården!

Minuten senare avslutade Gustav Wikheim farligt från vänsterkanten (!) men avslutet resulterade endast i en hörna – en hörna som blåstes av för frispark till Elfsborg innan den ens nådde straffområdet.

Strax efter att 45 minuter var spelade och domaren visade upp en minut på skylten som förkunnade tilläggstiden kom Elfsborg i ett kvickt anfall där Niklas Hult spelade fram Besfort Zeneli som satte 1-1. Det var den sista bolltouchen vi fick se under den första halvleken och det kändes snöpligt att gå till halvtidsvila med ett så sent kvitteringsmål.

Ett byte gjordes i halvtid: Rasmus Schüller ersattes av födelsedagsfirande Albin Ekdal.

Matchbilden var något förändrad inledningsvis med ett mer aggressivt och fysiskt Elfsborg som såg ut att flytta fram sina positioner lite mer än i den första halvleken och de vann också bollen högt upp i banan vid ett flertal gånger och fick på så sätt visst tryck mot Djurgården. Keita Kosugi stod för flera fina defensiva aktioner som avstyrde potentiellt farliga lägen.

Tätt duellspel under de första 10 minuterna av halvleken där inte minst Gulliksen blev hårt uppvaktad vid flera tillfällen. När Elfsborg anföll snabbt återigen, i ett liknande anfall som vid kvitteringen, kom Per Frick flygandes in med fötterna i Jacob Widell Zetterström som räddade bollen, och Elfsborgsanfallaren fick syna det gula kortet. 1-1 även i den statistiken således.

Widell Zetterström spelade vidare till en början men satte sig ner en stund senare och fick behandling.

Elfsborg fortsatte att vara offensiva och den första kvarten av halvleken tillhörde dom i form av bollinnehav och skapade chanser. Djurgårdsklacken bakom Widell Zetterström gjorde sitt för att hjälpa laget att vända tillbaka matchbilden till blårandig favör.

Djurgårdens andra byte för matchen kom i den 64:e minuten när Oskar Fallenius ersatte målskytten Patric Åslund. Bytet medförde en rockad i uppställningen där Gulliksen gick in centralt i banan och Fallenius tog plats på vänsterkanten.

Den fysiska andra halvleken fortsatte och kring 65-70 minuter spelade låg flera spelare ner och fick behandling. Albin Ekdal var en av spelarna som gick i backen och dessvärre kunde han inte fullfölja matchen och Djurgården fick spela vidare en period med en man mindre på planen innan Samuel Leach Holm kunna bytas in i den 71:a minuten i samband med en frispark för Elfsborg en bit utanför straffområdet.

Matchens bästa räddning stod Jacob Widell Zetterström för i den 74:e minuten när Michael Baidoo sköt från straffområdeslinjen men Jacob hann ner till stolproten och styrde ut bollen till en resultatlös hörna.

Djurgårdens anfall var lätträknade under den andra halvleken och kanske var det så att det första skottet på mål under den andra halvan kom i den 77:e minuten – men det är ju tillräckligt om bollen sitter i mål, vilket var precis vad Besard Sabovics avslut gjorde. Gustav Wikheim tog fram bollen på högerkanten, slog den fram mot Leach Holm inne i straffområdet som klackade bollen bakåt. Oskar Fallenius hoppade över bollen så att Sabovic fick ett fint läge att avsluta och 2-1 till Djurgården var ett faktum! I samband med målfirandet varnades Sabovic, vilket innebär att även han missar nästa match i Allsvenskan.

12 minuter plus tillägg kvar, och en offensiv från Elfsborg var att vänta samtidigt som solen behagade närvara efter en ganska mulen väderlek under merparten av matchen.

Ett längre spelavbrott följde sedan med anledning av ytterligare känningar på spelare som behövde behandling. Således skulle vi få en lång övertid på den andra halvleken där klockan nu stod på 83 minuter. I samband med avbrottet byttes Marcus Danielson och Haris Radetinac in mot Miro Tenho och Gustav Wikheim.

Fortsatt många hårda dueller i matchen och utan att värdera om det var fel eller rätt gick väldigt många bedömningar i Elfsborgs favör vilket medförde en spelrytm som gynnade dom och det var svårt för Djurgården att få igång något ordnat spel inom laget. Blåränderna sprang febrilt och jobbade hårt i pressen och försvarsspelet för att hålla de gulklädda så långt i från vårt mål som möjligt. Klockan visade nu 88 spelade minuter.

Domaren lade till 9 minuter övertid och det stod klart att det skulle bli en massiv offensiv från Elfsborg och ett Djurgården som fick försvara febrilt och försöka gå på omställningar när chans gavs.

Oskar Fallenius varnade för filmning i den 92:a minuten och Elfsborg fortsatte att trycka på för en kvittering i detta intensiva slutskede av matchen. Djurgården stack upp med en omställning där Fallenius överlistade sin försvarare men inspelet nådde dessvärre inte en framstörtande Deniz Hümmet som annars hade punkterat matchen.

Klockan tickade upp på 99 spelade minuter och frågan var hur mycket ytterligare tid domaren hade adderat för de avbrott som varit under övertiden. Det visade sig vara ytterligare två minuter men även dom lyckades Djurgården reda ut utan att släppa till några större chanser för Elfsborg, och vi kunde andas ut och ta med oss tre fina poäng hem till Stockholm!

På torsdag möter vi Progrés Niederkorn på bortaplan i Luxemburg och nästa hemmamatch spelas mot IFK Göteborg söndagen den 4 augusti klockan 14:00. Varmt välkommen då! Köp biljetter här.

28 juli, söndag 16:30Borås Arena