Företag

Mimmi Larsson tvåmålsskytt i segern mot Trelleborg

  • Damer
  • A-lag
  • 28 sep 2024

Djurgården frälstes av Mimmi Larsson i en match där man spelade upp sig i den andra halvleken.

Laget

Djurgården startade matchen med följande lag:

Elvira Björklund
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan (K), Beata Kollmats, Elin Westlund
Tove Almqvist, Sessy Åsland, Meja Staffansson, Shinomi Koyama
Pauline Hammarlund, Mimmi Larsson

Ebba Hed, Maria Brochmann, Olivia Ländin Sjöblom och Flavine Mawete var inte tillgängliga för spel i dagens match.

 

Första halvlek

Stockholmslaget begav sig till klassisk mark när tabelljumbon Trelleborg stod som värd inför OBOS Damallsvenskans 21:a omgång. Det var ett målglatt bortalag som reste ner till Skåne för att försöka bärga tre poäng efter sju mål på två matcher och ett snöpligt poängtapp mot IFK Norrköping senast.

Noterbart var att Shinomi Koyama återvände till elvan efter att hon varit lagkapten i Japans U20-lag där det blev ett silver i finalen som spelades mot Nordkorea på Estadio El Campín i Colombias huvudstad Bogotá. En annan förändring i elvan var att 18-årige Elin Westlund fick chansen till vänster i backlinjen i Ebba Heds frånvaro, akademiproduktens andra start för A-laget.

Matchen drog igång några minuter efter avsatt tid och det var Trelleborg som inledde starkast när djurgårdsförsvaret testades ett par gånger om. Hemmalagets Hanna Persson var nära att ge sitt lag ledningen i den tionde minuten, men i det fallet räddades Elvira Björklund av ribban.

Det tog Djurgården ett tag att kämpa sig in i matchen mot ett välspelande Trelleborg. När man väl lyckades pressa upp spelet på offensiv planhalva letades det gärna efter bollar in bakom på djupledslöpande Mimmi Larsson och Pauline Hammarlund.

Djurgården lyfte gärna upp laget vid sina anfall och vid bolltapp var Trelleborg snabba på att vända spelet. Hemmalagets Rewucha hamnade i flertalet dueller med försvaret, men Beata Kollmats och Matilda Plan turades om att avväpna motståndarnas spjutspets med snygga brytningar.

Shinomi Koyama, som bara hunnit med en träning sedan hon återvände till laget, skapade Djurgårdens första högoktaniga målchans i den 31:a minuten när hon skar igenom Trelleborgsförsvaret med en pass fram till Mimmi Larsson. Larsson försökte dribbla sig förbi målvakten, men målvakten fick en hand på bollen som istället gick till Hammarlund som inte fick till sitt avslut.

Trelleborg hade tryck under stora delar av halvleken och lurade ofta i utkanterna av straffområdet. En av de som gjorde det var den centrala mittfältaren Elina Lenir, vars långskott susade farligt i luften, men i slutändan gick över.

Lagkapten Matilda Plan passade på att bryta linjer i den 39:e minuten när hon avancerade bollen framåt och lyfte en utsökt boll till Pauline Hammarlund. Anfallsesset tog sig förbi försvararen och nådde först till bollen, men skottet räddades av en utspringande Halle Mackiewicz i målet.

Hemmalaget fortsatte att hota på sina omställningar och med några minuter kvar kvar av halvleken såg det ut som att Thelma Persson Welin skulle ge Trelleborg ledningen, frispelad av Linnea Prambrant. Något måljubel blev det dock inte då avslutet gick tätt, tätt utanför.

Den första halvleken slutade 0-0 där Djurgården inte hittade till den offensiv som visats upp de senaste matcherna och nog fick vara nöjda med resultatet dittills. Trelleborg var farliga på omställningar halvleken igenom och kunde mycket väl ha fått in ett ledningsmål.

Andra halvlek

Efter 15 minuters paus klev lagen återigen ut på Vångavallens gräsplan där solen hade gått i moln och regndropparna börjat falla ner från himlen. Djurgården var nära på att släppa in matchens första mål efter bara någon minut. Trelleborg skickade in en längre frispark där de hade två spelare som såg ut att kunna knoppa in bollen på bortre stolpen, men ingen av dem nådde fram och det var alltjämt 0-0 i matchen, men inte utan ett antal blårandiga hjärtan i halsgropen.

Regnrusket tilltog, vilket blev en väckarklocka för Djurgården, som den här halvleken spelade i den skånska medvinden. Efter att ha haft svårt att etablera spel under de första 45 minuterna kunde bollen nu sugas fast kring Trelleborgs straffområde allt mer. Djurgården radade upp hörnor och Koyama, Larsson och Åsland var bland de spelare som visade på goda intentioner. De stora målchanserna väntade dock fortfarande.

Regnet blev kortvarigt, men när solen tittade fram igen tappade blåränderna lite av den fart de hade inlett halvleken med. Trelleborg hölls dock med bra mycket mer än en armlängds avstånd från Elvira Björklund i bortamålet.

I matchminut 64 gjorde Djurgården ett dubbelbyte när Lucia Duras och Sura Yekka kom in istället för Alexsandra Lobanova och Tove Almqvist i två raka byten. Yekka var inte långt ifrån att ta ledningen någon minut senare när hon var nära att nå fram på Elin Westlunds hårda inspel.

Ju längre den andra halvleken löd, desto mer närmade sig lagen den förväntade matchbilden där Djurgården hade mycket boll och tryckte på, medan Trelleborg fick försvara och försöka förvalta sina allt kortare bollinnehav.

I minut 70 gjorde Sara Lilja Vidlund comeback i Djurgården efter en längre tids frånvaro med en korsbandsskada. I samband med detta tog Shinomi Koyama ett steg in i banan vilket öppnade upp vänsterkanten för den återvändande yttern.

Efter 74 spelade minuter tog Djurgården ledningen genom Mimmi Larsson som förvaltade ett av de många inlägg som Elin Westlund slagit in i straffområdet under matchen. Den rutinerade anfallen tog emot bollen, vände sig förbi sin försvarare och avslutade skickligt förbi målvakten.

Men Mimmi Larsson var inte klar där. Några minuter senare tog hon emot en fin djupledsboll slagen av Koyama och kom fri med målvakten. Larssons första avslut gick rakt på målvakten, men hon plockade upp andrabollen och skickade även den in i mål. 0-2 och Mimmi Larssons femte mål i DIF-tröjan.

Larsson tackade för sig i den 83:e minuten när Zara Jönsson tog hennes plats. Jönsson var aktiv direkt och låg bakom två hörnor för bortalaget. Först sköt hon själv och sedan serverade hon Lucia Duras för ett avslut där målvakten fick släppa ut bollen till hörna två gånger om. Även Lilja Vidlund testade Mackiewicz med ett hårt skott riktat mot bortre krysset, men amerikanen stod pall även där.

De offensiva inhopparna fortsatte vara aktiva för Djurgården och det är ett under att det inte blev 0-3 under de fyra tilläggsminuterna. Lilja Vidlund, Jönsson och Duras kombinerade i matchens sluttamp och den sistnämnde kunde ha utökat efter ett inspel av Jönsson, men bollen fastnade snöpligt under foten.

Djurgården vann till slut bortamatchen mot tabelljumbon Trelleborg tack vare Mimmi Larssons kyliga avslut. Härnäst väntar Piteå IF på Stockholms Stadion den 6:e oktober när den allsvenska slutspurten närmar sig allt mer. Köp biljett till matchen här.

28 september, lördag 15:00Vångavallen

Trelleborgs FFDjurgården
0-2 (0-0)

  • MålskyttarMimmi Larsson 74'Mimmi Larsson 78'
  • Domare Paul Shamoun
  • Publik 153 (Vångavallen)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat