Mirakulös upphämtning mot Häcken

• 8 apr 2024

Trots ett antal fina chanser låg DIF under med 3-0 mot Häcken men i 87:e minuten klev inbytte nyförvärvet Tokmac Nguen in i handlingen...

Djurgården mönstrade följande lag i hemmapremiären med en ändring i elvan där Albin Ekdal klev in från start på mittfältet.

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Miro Tenho, Marcus Danielson, Samuel Dahl
Samuel Leach Holm, Albin Ekdal
Oskar Fallenius, Lucas Bergvall, Tobias Gulliksen
Deniz Hümmet

Rasmus Schüller, Theo Bergvall och Gustav Wikheim var de spelare som inte var tillgängliga för matchtruppen.

Den allsvenska hemmapremiären är ett alltid lika efterlängtat vårtecken och inramningen levde upp till de ackumulerade förväntningarna som byggts upp under vintern. En vältajmad vårsol med tillhörande värme hade återvänt till Stockholm och det var en minst sagt taggad stämning på de välfyllda läktarna på Tele2 Arena. Allt detta toppat med ett grandiost tifo av högsta klass som optimerade laddningen inför matchen mot ett gästande Häcken.

En knepig motståndare som tippats i toppstriden, men som inte levererat resultat enligt förväntan under Svenska Cupen och i den allsvenska inledningen mot Mjällby där det blev förlust. Statistik som dock var helt irrelevant med tre nya poäng på spel när matchen kickade igång.

Intensiteten var hög från start och Djurgården inledde med två farliga lägen via hörna och båda gångerna fick Tobias Gulliksen gå på avslut. Det första räddade Andreas Linde skickligt och det andra smet över ribban.
Matchen rullade vidare i upptrissat tempo och näste man att testa skott var Samuel Leach Holm, men även denna gång stack bollen ovanför överliggaren.

Bakåt var det än så länge lugnt med några rutiningripanden för Jacob Widell Zetterström. Man kunde änddå ana Häckens spets i attackerna med sina snabbfotade anfallare, varav speciellt en var välbekant med sin speed.

Det var dock DIF som stod för chanserna så långt där Marcus Danielson nickade i ribbans överkant. Blåränderna fortsatte att hota på sina hörnor och det blev kaotiskt ett par gånger om. Bollen ville tyvärr inte leta sig in i nät trots fina lägen.

Det blev istället Häcken som skulle ta ledningen strax efter. På ett klassiskt ”släkten är värst”-manér var det Edward Chilufya som slet sig loss i djupled och satte bollen i mål.

En riktig käftsmäll men bara att jobba ikapp. En snabb omställning gav Lucas Bergvall utrymme strax efteråt, men inspelet rensades undan framför fötterna på Deniz Hümmet. DIF tryckte på för kvittering och skapade nya hörnor där Lucas Bergvall nickade strax utanför med halvtimmen spelad.

Bollinnehavet var massivt för DIF nu och en ny utmärkt chans kom när Tobias Gulliksen fick fri gata ensam mot mål med Andreas Linde långt ute. Norrmannen  lyckades dessvärre inte omsätta läget och det fanns även bud på en straff kort därpå.

DIF-offensiven malde vidare och Lucas Bergvall var ytterst nära att dribbla sig hela vägen igenom men stoppades precis framför motståndarkassen. Det osade verkligen DIF-mål mot slutet och Miro Tenho var extremt nära att stöta in en hörna, bollen ville ddock inte in och när halvtidsvisslan gick var det fortsatt underläge trots ett markant övertag för Djurgården i halvleken.

Elvan var oförändrad och uppdraget tydligt: vända och vinna matchen på 45 minuter plus tillägg. Samuel Dahl satte tonen direkt när han drev hela vägen fram och spelade in till Oskar Fallenius vars skott styrde till hörna.

Det var fullt fart framåt från start och DIF radade upp hörnor och skapade chanser på löpande band. Med 50 minuter spelade gick hörnstatistiken upp på tvåsiffrigt för blåränderna. Häcken var emelllertid fortsatt spetsiga i sina framstötar där Amor Layouni var ytterst nära att placera in bollen som gick halvmetern utanför.

Det var en händelserik match. Tobias Gulliksen fick ett fint volleyläge och strax efter kom en ny bra chans för gästerna. Tyvärr skulle även ett andra mål komma kort därpå när en hörna skarvades vidare till Julius Lindberg som drog till på volley och satte bollen otagbart i nät.

Blytungt och långt ifrån logiskt sett till matchbilden och nu gällde det att få till en snabb reducering. Men en redan brant uppförsbacke skulle bli snudd på - men ändå inte - oöverstiglig i 63:e minuten. Jacob Widell Zetterström stod för en grym räddning på Amor Layounis skott, men på returen högg Zeidane Inoussa och därmed var det 0-3.

Ett byte följde där Besard Sabovic klev in och Albin Ekdal klev av. 25 minuter återstod och ett snabbt mål krävdes för att få vittring. Djurgården tryckte på framåt men det var Häcken som hade greppet nu och det var glest med heta DIF-chanser. I 77:e minut kom ett trippelbyte där Haris Radetinac och Peter Therkildesen kom in samt även en DIF-debut för Tokmac Nguen - som skulle bli minst sagt minnesvärd.

Även Magnus Eriksson kom in i 83:e minuten och den outtröttlige Samuel Dahl väggspelade sig fram och slog ett vänsterinlägg som Haris Radetinac fick till en hyfsat farlig nick på. I övrigt var det tunt med lägen och Jacob Widell Zetterström fick istället rycka in med en vass räddning för att förhindra ett fjärde mål bakåt.

Men i 87:e minuten skulle det äntligen komma ett DIF-mål och det var Tokmac Nguen som skulle presentera sig på bästa sätt. Norrmannen drev in i straffområdet och curlade elegant in bollen i bortre hörnet.

Hoppet tändes och det var inte slut där. Två minuter senare stänkte Tokmac in returen efter ett skott av Lucas Bergvall. 3-2 och nu var det en närmast kaotisk stämning på läktarna som skulle explodera fullständigt strax efter samtidigt som matchen gick in på tilläggstid.

Ett vänsterinlägg skarvades vidare av Tokmac Nguen till Haris Radetinac vars skott stoppades med armen av Adam Lundkvist. Domare Mohammed Al-Hakim pekade på straffpunkten och Marcus Danielson klev fram och var precis lika kylig som vanligt.

Ljudexplosionen efter beskrivs bäst som 11 av 10 på volymreglaget och det var en galen eufori på läktarna. Häcken var chockat och DIF försökte sig på en sista anstormning, men strax efter kom slutsignalen och den inhämtade poängen kändes ändå som en seger med tanke på utgångsläget.

En match som ingen på plats lär glömma och redan på söndag är det dags igen då Sirius gästar den blårandiga hemmaborgen. Avspark sker kl. 16.30 och biljett till matchen köper du här.

8 april, måndag 19:10Tele2 Arena