Fem mål och hållen nolla i genrepet mot ÖSK

• 22 mars 2024

Ahmed Saeed blev en av fem målskyttar när Blåränderna tog ännu en seger och höll ännu en nolla under försäsongen.

Startelvan:

Malkolm Nilsson Säfqvist

Peter Therkildsen, Jacob Une Larsson, Marcus Danielson, Keita Kosugi

Albin Ekdal, Besard Sabovic

Oskar Fallenius, Magnus Eriksson, Haris Radetinac

Deniz Hümmet

Klockan 14:00 fredagen efter derbysegern mot AIK var det dags för Djurgården att spela en träningsmatch mot Örebro SK. Med stora delar av den blårandiga truppen ute på landslagsuppdrag var det en något decimerad, men fortsatt stark trupp som hade gjort resan från Kaknäs till Lidingövallen. Keita Kosugi, den 18-årige japanske vänsterbacken som presenterades tidigare under fredagen, fanns med från start. I övrigt var det en rutinerad elva som mönstrades mot före detta DIF-anfallaren Kalle Holmbergs Örebro, ledda av Christian Järdler.

Örebro, som till vardags huserar i Superettan, åkte på ett baklängesmål redan i matchens fjärde minut när Marcus Danielson gav Djurgården ledningen. I efterspelet av en hörna hittade Besard Sabovic fram till Peter Therkildsen i straffområdet. Therkildsen skickade en fin boll snett inåt bakåt som Danielson förvaltade på allra bästa sätt. Återigen ett tidigt mål mot motstånd på lägre nivå.

Självförtroendet Blåränderna tillskansat sig efter derbyt syntes tydligt på laget, som inledde matchen med både ett lugn och en iver att driva bollen framåt. Det visade bland annat Oskar Fallenius som gång efter annan tog sig igenom Örebro-försvaret och spelade in bollen i straffområdet. Fallenius och Therkildsen hittade ett samarbete tidigt i matchen som Örebro hade svårt att hantera.

Inför matchen tryckte Kim Bergstrand lite extra på att det skulle bli kul att se den, enligt honom själv, ambitiöse Kosugi. Vänsterbacken visade prov på en hel del spännande egenskaper, framförallt vad gäller tekniken och viljan att föra spelet framåt. Under den första halvleken tog sig Kosugi till ett antal inläggslägen, men siktet var inte riktigt rätt inställt. Något som mycket väl kan förbättras med tiden. Med sin relativt begränsade storlek blev han bryskt behandlad ett antal gånger, men gav sig inte och fick en hel del boll, utan att det nödvändigtvis resulterade i mål framåt.

I den 26:e matchminuten resulterade Djurgårdens stabila spel i matchens andra mål. Kim Bergstrand förkunnade inför matchen att han ville se lite mer spel in bakom, och det var precis vad Magnus Eriksson levererade till Deniz Hümmet. Målvakten kunde inte greppa Hümmets avslut och då var Fallenius påpassligt framme och tryckte in returen. Kanske inte karriärens svåraste mål, men välförtjänt för Fallenius, som gjorde en väldigt fin första halvlek, vilket alltså resulterade i 2-0.

Bortalaget tilläts ha en hel del boll, men det rutinerade hemmalaget såg till att bollinnehavet framförallt ledde till spel på vitsvart planhalva. Djurgården bröt sedan bollen i farliga ytor flera gånger om och de vitklädda hade skäl att oroa sig halvleken igenom, vilket får ses som ett tecken på nivåskillnaden som någonstans bör finnas mellan ett förväntat allsvenskt topplag och ett lag som tampades i botten av Superettan 2023.

Med två mål i bagaget blev Djurgården lite passiva och bortalaget hade således sin bästa period i matchen under slutet av den första halvleken. Örebro lyckades komma till kontringslägen ett par gånger, vilket höll på att ställa till det för Djurgården. Räddade hemmalaget gjorde dock Marcus Danielson med en brytning och Peter Therkildsens med en efterföljande rensning.

I paus byttes Marcus Danielson ut till förmån för Piotr Johansson. Välförtjänt vila för målskytten Danielson och ett intressant test för Johansson på den ovana mittbacksplatsen.

Djurgården gjorde ett tidigt mål även i den andra halvleken efter att Deniz Hümmet gjorde mål på Oskar Fallenius inlägg. Besard Sabovics utsökta djupledsboll nådde fram till Fallenius på högerkanten, som i sin tur spelade in bollen till Hümmet i en perfekt yta. Ett mål som fick fotboll att se väldigt enkelt ut.

Samuel Leach Holm och debutanten Ahmed Saeed äntrade planen med halvtimmen kvar att spela, ut gick Albin Ekdal och Deniz Hümmet. Saeed, född 2008 och med bakgrund i Örebro, tog över Fallenius plats på högerkanten, som i sin tur flyttade upp på topp i stället för Deniz Hümmet. Ett byte som skulle komma att ge frukt senare i matchen.

Det blev åka av för Örebro i den andra halvleken och bortalaget hade det väldigt svårt. Kalle Holmberg hade en god möjlighet att spräcka Nilsson Säfqvists målnolla, men träffade stolpen. I övrigt fanns det inte speciellt många anledningar för Nilsson Säfqvist att sträcka på sig. Ett resultat av ett mycket stabilt försvarsspel över hela banan.

Matchens roligaste händelse kom i den 73:e minuten, när 16-årige Ahmed Saeed gjorde sitt första mål i blårandigt. Saeed, till vardags i PA-19, serverades en utomordentlig djupledsboll av Leach Holm och gjorde inga som helst misstag när han sprang in bakom motståndarförsvaret och nickade in bollen till 4-0. Ett riktigt klassmål! Överlag ett väldigt lovande inhopp av Saeed, som redan sekvensen innan var nära på att göra mål efter ett inspel av Kosugi. Kanske är Saeed en ny stjärna som håller på att spricka upp på den o så blåa djurgårdshimlen?

Efter målet gjordes ett byte som kraftigt sänkte snittåldern i laget. Haris Radetinac och Magnus Eriksson, som båda stått för fina insatser, gick av planen och ersattes av den centrale mittfältaren Rasmus Nehrman och mittbacken Jack Tagesson. Som ett resultat av detta gjordes det en hel del rockader i laget, där Therkildsen tog sig upp på vänsterkanten och Johansson ut på högerbackspositionen, för att låta Nehrman och Tagesson ta plats på sina ordinarie positioner.

Peter Therkildsen flyttades upp på vänsterkanten och det dröjde inte länge innan även han fick göra sitt första mål i blårandigt. Therkildsen kom fri med målvakten efter ett väggspel med Fallenius och avslutade i det högra hörnet på striker-manér. Fem mål fördelat på fem målskyttar och spelare på ovana positioner ett gammalt klassiskt Kim och Tolle-recept, som fortfarande verkar funka.

Vänsterbacken Keita Kosugi gjorde en fullt godkänd insats. Det råder inga som helst tvivel på att råvaran finns där, men han behöver tid för att spela sig in i laget. Av allt att döma ett bra komplement till Samuel Dahl, som fortfarande har en bit till toppen.

Solen strålade inte idag, men det stoppade inte Djurgården från att göra ännu en imponerande insats. Segern mot Örebro var förvisso planenlig, men jobbet ska fortfarande göras, och det gjorde man med bravur. De rutinerade spelarna i startelvan gjorde sitt och lagets juniorer tog chansen. Roligast av allt var såklart Ahmed Saeeds debutmål, men Sabovic och Fallenius fortsatta prestationer går inte att blunda för heller.

22 mars, fredag 14:00Lidingövallen