Seger mot Gefle i Ligacupen Elit

• U21
  • 2 apr 2024

Ett ungdomligt präglat Djurgården vann med 3-1 på Gavlevallen där Musa Gurbanli visade vägen med två mål.

Djurgården mönstrade följande elva på Gavlevallen:

Malkolm Nilsson Säfqvist
Carl Selfvén, Jacob Une Larsson, Philip Rolke, Alieu Atlee Manneh
Peter Therkildsen, Theo Patjas
Kalipha Jawla, Liam Högqvist, Melvin Vucenovic Persson
Musa Gurbanli

Djurgården klev ut i en vinterkylig, blåsig väderlek på Gavlevallen för andra matchen i Ligacupen Elit Norra där Gefle IF stod för motståndet. För hemmalaget var det första matchen i gruppen för året medan DIF hade en inledande förlust mot IFK Norrköping i bagaget.

Truppmässigt var det låg medelålder med en tydlig övervikt av akademispelare för Djurgårdens del. Några A-lagsspelare fanns ändå på plats i elvan i form av Malkolm Nilsson, Jacob Une Larsson, Peter Therkildsen, Musa Gurbanli samt Kalipha Jawla och på motståndarsidan väntade ett Gefle med en mix av seniorer och juniorer.

Inledningen blev lite skakig där Gefle omgående bjöds på en gratischans efter ett bolltapp, men DIF-defensiven redde ut det prekära läget till slut. I övrigt var det ganska mycket boll för DIF inledningsvis, närmast mål var emellertid Gefle med en nick från Alvin Lättman i 10.e minuten som smet strax utanför stolpen.

Hemmalaget följde upp men en bra period, men den blev kortvarig. Istället var det Djurgården som skulle koppla greppet och med dryga kvarten spelad kunde nollan spräckas. DIF ställde om snabbt och Liam Högqvist hittade fram till en fristående, djupledslöpande Musa Gurbanlli som dunkade in bollen i nät.

Strax efter var det nära tvåan när Melvin Vucenovic Persson fick ett utmärkt läge efter ett högerinspel, avslutet gick dessvärre utanför målramen den gången.
Det var fortsatt bra tryck för blåränderna nu som gick för mer, men Gefle hade också spets och svarade senare upp med ett hyfsat läge där en volley i bra läge lyckligtvis gick över ribban.

Blåränderna skapade desto mer och ett par bra chanser för Djurgården karvades fram via inlägg från vänster- och högerkanten, men det var fortsatt 1-0 på tavlan med halvtimmen spelad.

Utökningen var dock inte långt borta när det kom två utmärkta lägen för Kalipha Jawla. Det första skottet blockades dessvärre av en Gefle-försvarare och det andra avslutet landade i nyporna på Gefles målvakt Noel Sallum.
Utöver det hade Theo Patjas ett tungt distansskott som strök överliggaren och det var onekligen bud på ytterligare  DIF-mål.

Bakåt relativt lugnt under den sista kvarten även om det hettade till ett par gånger när Gefle ställde om kvickt. Men inget som oroade alltför mycket och med 45 minuter spelade kom halvtidssignalen och Djurgården ta paus med ledning i ryggen.

Det blev inga DIF-byten inför andra halvlek och Gefle chockade direkt med ett kvitteringsmål efter en fast situation. Antonio Yacoub nickskarvade in en inläggsfrispark och det var utjämnat.

Bara att jaga ledningsmål på nytt således och det kom ett bra läge för Liam Högqvist i 51:a minuten efter förarbete från Musa Gurbanli, men skottet smet över.

Musa skulle dock få sitt andra mål kort därefter. Återigen var det Liam Högqvist som stod för assisten till en fristående Musa som lugnt kunde bredsida in bollen i nät.

2-1 på resultattavlan och ett hattrick för Musa var inte långt borta när Gefle återigen praktiserade högriskspel i eget straffområde och bjöd på ett generöst gratisiläge. Denna gång gick Musas avslut dock i stolpen.

Gefle hade svårt att etablera offensiv och hotade främst via fasta situationer, där de ändå oroade en del. Ledningen var som sagt skör och med klockan upp på timmen spelad kom ett trippelbyte med idel PA19-spelare där  Kristian Georgievski, Ahmed Saeed och Jack Tagesson klev in medan Theo Patjas, Liam Högqvist och Carl Selfvén klev av.

Djurgården hade nu kopplat greppet om tillställningen och 3-1 skulle också komma i 63:e minuten. Alieu Atlee Manneh smög upp i straffområdet från sin vänsterbacksposition och stänkte in bollen efter en fin cutback från Melvin Vucenovic Persson.

Mot slutet av matchen var det fortsatt stort övertag för båränderna som dock int  omsattes i klara chanser, även om Musa Gurbanli var nära på nytt med en volley strax över ribban i 69:e minuten.

Fler byten följde där Langston Wennerlind kom in i den 72:a minuten medan Vucenovic Persson klev av och DIF gick för mera. Det var dock snubblande nära ett snöpligt självmål då Malkolm Nilsson Säfqvist fick ruscha hemåt för att förhindra ett lite för yvigt tillbakaspel från att smita in i mål.

De två sista DIF-bytena kom i 78:e minuten när Salim Makanda och Danilo Ireflod ersatte Alieu Atlee Manneh och Musa Gurbanli. Avslutningen på matchen blev något avslagen och händelsefattig, men Djurgården bjöds på nya gratislägen efter bollvinster högt upp i banan och Ahmed Saeed var nära att kapitalisera på det med ett skott i stolpen.

Övertaget för DIF pågick hela vägen in i slutet och det fanns gott om lägen. Men fler mål blev det inte, även om Peter Therklidsen var ruggigt nära med ett skott som smet decimetern utanför i sista matchminuten.

Därmed återvänder blåränderna till Stockholm med en vinst och tre poäng i bagaget.Nästa match i Ligacupen Elit spelas hemma på Kaknäs den 15 april då IFK Norrköping gästar.

2 april, tisdag 14:00Gavlevallen