Företag

Sen kvittering räddade poäng mot IFK Göteborg

  • Herrar
  • A-lag
  • 4 aug 2024

IFK Göteborg ledde länge på Tele2 Arena när Blåränderna endast fick med sig en poäng efter Adam Ståhls sena kvittering.

Tele2 Arena bjöd på 22 grader, ösregn och uppskjuten avspark när den 17:e omgången av Allsvenskan 2024 skulle gå av stapeln. De tillresta motståndarna IFK Göteborg huserade inför matchen på kvalplats med 18 inspelade poäng. 

Blåvitt, numera tränade av Stefan Billborn, har haft en svängig resultatrad under hela säsongen, med storförluster, storvinster och uddamålsförluster. Närmast kommer man från en 3-4-förlust mot BP där det mittbacksparet bestående av Oscar Wendt och Gustav Svensson hade det tufft. Den rutinerade duon fick även ansvaret att försvara mot Djurgården.

Dagens motstånd, som till vardags spelar på Gamla Ullevis gräsplan, har haft det svårt historiskt när de tagit resan upp till Stockholm för att spela på Tele2 Arenas snabba konstgräs. Lyckan vände dock tidigare i år, då de lyckades bortaslå Hammarby på samma arena.

Nog för att konstgräs faktiskt också brukar vattnas innan matcherna, men det ihållande skyfallet innan matchen var snäppet för mycket för att matchen skulle komma igång vid utsatt tid. Det är inte första gången regnet är inne och fördärvar heller, då det är andra raka allsvenska matchen som skjuts upp pga regn. Samma historia som mot Elfsborg borta alltså.

Startelvan

Jacob Widell Zetterström
Adam Ståhl, Miro Tenho, Marcus Danielson (K), Viktor Bergh
Samuel Leach Holm, Rasmus Schüller
Gustav Wikheim, Patric Åslund, Tobias Gulliksen
Deniz Hümmet

Albin Ekdal, Tokmac Nguen, Jacob Une Larsson, Besard Sabovic och Piotr Johansson var inte tillgängliga för matchtruppen.

Första halvlek

När regnet väl hade lagt sig kunde matchen äntligen börja, en dryg timme efter utsatt tid. Ljudkulissen som skapades av de drygt 23 400 åskådarna på läktaren satte ribban för matchen där Djurgården inledde starkt med välfungerande kombinationsspel. 

Det var dock inte utan att det gulklädda bortalaget fick låna bollen. Efter en inledande blårandig offensiv var det bortalaget som tryckte på och fick ett par hörnor samtidigt som Djurgården tappade greppet lite. 

Efter ett kortare avbrott i matchen kom Djurgården in i det igen och Tobias Gulliksen fixade en hörna efter att ha trixat lite på kanten. Rasmus Schüller plockade upp andrabollen och fick det som var matchens dittills bästa målchans. Skottet gick dock utanför, vilket även Samuel Leach Holms susande frispark gjorde några minuter senare. 

Blåränderna hade börjat skjuta och det gjorde även Tobias Gulliksen när han fick bollen på vänsterkanten efter att Gustav Wikheim och Patric Åslund vunnit bollen i en fysisk kamp på mittplan. Gulliksen tvingade sin landsman Jacob Karlström i bortamålet till en kvalificerad räddning när han motade ut bollen till hörna.

Samtidigt som solen kikade fram genom molnen under den första halvlekens slut avtog också matchtempot. Djurgården hade svårt att tajma löpningarna, vilket ledde till att många anfall avslutades i förtid på grund av offsidesprungna bollmottagare. Tobias Gulliksen och Gustav Wikheim drog på sig varsitt gult kort under tilläggstid innan matchen gick till halvtidspaus.

Andra halvlek

Efter en avslutning modell långsammare på den första halvleken inleddes den andra halvleken trist - Rasmus Schüller utgick efter en duell på mittplan. Patric Åslund gick ner på mittfältet i hans ställe, Gulliksen tog ett kliv in i planen och Oskar Fallenius tog plats till vänster.

Blåränderna hade svårt att få ihop spelet efter att Schüller lämnat planen, vilket innebar att IFK Göteborg kunde flytta upp sitt manskap och skapa press. Efter ett par anfall fick Blåvitt till slut hål på Djurgården tack vare Thomas Santos som var påpassligt framme på ett inlägg. 0-1 på resultattavlan.

I den 63:e minuten byttes Magnus Eriksson in istället för Patric Åslund.

I den 71:a minuten tråcklade Eriksson fram bollen till Deniz Hümmet, som inte hade några som helst problem med att skicka bollen in i mål. Jubel utbrast på Tele2 Arena, men det var förgäves då anfallet blev av-vinkat för offside. 

Matchen började glida Djurgården ur händerna och med kvarten kvar annonserades Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs sista drag för att ta sig in i matchen igen - in kom Haris Radetinac och Keita Kosugi, ut gick Gustav Wikheim och Viktor Bergh. 

En stor chans att kvittera matchen kom i den 81:a minuten när Oskar Fallenius och Deniz Hümmet kom helt fria med målvakten. Bollförande Fallenius gick på avslut men avslutet räddades av målvakten. Hümmet var inblandad i en till chans där hans nick på Danielsons inlägg gick tätt utanför. 

Djurgården lyckades till slut kvittera matchen som resultat av ett samspel ytterbackar emellan. Haris Radetinac förlängde bollen till Keita Kosugi, som i sin tur lyfte in bollen i straffområdet där Adam Ståhl nådde högst. Kosugis första framspelning och Ståhls första mål innebar 1-1 i matchen. 

Matchen avslutades med en frispark lite längre ut på vänstra planhalvan, ett läge som Mange Eriksson nästintill har patent på. Inlägget kom in och bollen gick mot mål, men dessvärre utanför och därmed var det oavgjorda resultatet ett faktum.

Blåränderna fick nöja sig med ett poäng i dagens match och redan på torsdag väntar en resa till Tammerfors för att möta finska Ilves i Europa Conference Leagues tredje kvalomgång. Ett dubbelmöte som sedan avslutas på Tele2 Arena den 15:e augusti.

4 augusti, söndag 14:00Tele2 Arena

DjurgårdenIFK Göteborg
1-1 (0-1)

  • MålskyttarThomas Santos 59'Adam Ståhl 90+2'
  • Gula kortTobias GulliksenGustav Wikheim
  • Domare Kristoffer Karlsson
  • Publik 23418 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat