Skön seger i omstarten

• 8 juli 2024

Djurgården besegrade IFK Norrköping med 3-1 på Platinumcars Arena efter en fin prestation och tre snygga mål av Deniz Hümmet, Tobias Gulliksen och Besard Sabovic.

Djurgården ställde upp med följande elva i återstarten

Jacob Widell Zetterström
Peter Therkildsen, Miro Tenho, Jacob Une Larsson, Samuel Dahl
Samuel Leach Holm, Besard Sabovic
Oskar Fallenius, Tokmac Nguen, Tobias Gulliksen
Deniz Hümmet

Rasmus Schüller, Piotr Johansson, Hampus Finndell och Gustav Wikheim var de spelare som inte var tillgängliga för spel.

Efter en dryg månads uppehåll var det äntligen dags för Djurgården att starta om Allsvenskan. Utgångsläget med en andraplats i tabellen, där tvåan Mjällby hade två matcher mer spelade, gav gynnsamma förutsättningar i toppstriden och förberedelserna inför matchen hade varit goda.

På andra planhalvan väntade ett IFK Norrköping i stort poängbehov efter en tuff första halva av serien och det var därmed bäddat för ett laddat klassikermöte på Platinumcars Arena – med över 3000 DIF-supportrar på plats för att sjunga fram laget.

En storslagen uppbackning inför avspark således och Djurgården mönstrade en startelva där Peter Therkildsen gjorde sin första allsvenska start som högerback. Matchinledningen blev lite trevande där lagen kände på varandra utan att skapa några farligheter.
Gradvis fick sedan Djurgården alltmer bollinnehav och i nionde minuten var det ruggigt nära ett ledningsmål. Samuel Leach Holm gick på avslut på distans som styrde klockrent i ribban via en Peking-försvarare.

Strax efter blev det oroligt bakåt när Norrköping kom 3-mot-2, där Jacob Une Larsson redde ut den knepiga situationen som uppstod, ett ingripande som dock fick hemmapubliken att ropa på straff.
Mycket dramatik och mer skulle det bli. Ett inlägg från höger nådde fram till Tokmac Nguen som skallade vidare till Deniz Hümmet som i sin tur nickade in 1-0 till DIF.

En drömstart för Djurgården och IFK Norrköping gick för kvittering omgående. Några farliga lägen uppstod för hemmalaget, men i 17:e minuten var det nära en utökning för DIF när David Mitov Nilsson skickligt avvärjde ett självmål.

Det var svängigt nu med snabba attacker från båda lagen och hög intensitet. Med halva halvleken spelad var det sedan oerhört nära att Deniz Hümmet nådde fram till en fristående Oskar Fallenius, en tå från Max Watson kom dessvärre i vägen.

Med både regn och bevattning bjöds det på ett väldigt snabbt underlag och det var stundtals lite slarvigt i passningsspelet från båda håll, vilket gjorde matchen ganska ryckig.
I 35:e minuten var det sedan dags för måljubel igen när Oskar Fallenius satte en boll i nät, dessvärre var flaggan korrekt uppe för offside.

Chanserna föll glesare under den sista kvarten, även om DIF hade gott om etablerade anfall och ett utmärkt tre-mot-tre-läge som inte förvaltades. Några fler mål blev det dock inte och därmed kunde Djurgården ta halvtidsvila i ledning efter en till stora delar underhållande och fartfylld halvlek.

Det blev inga byten inför andra halvlek och DIF inledde piggt med ett läge omgående för Tokmac Nguen vars skott styrde över ribban. En kortare rökpaus följde innan spelet drog i gång igen och det blev ånyo ställningskrig där båda lagen sökte ytor framåt utan att skapa heta lägen.

Ett fint inlägg från Samuel Dahl gav ändå ett nickläge för Peter Therkildsen som inte lyckades nå hela vägen upp för att få bollen mot mål.  Kort därpå var det farligt åt andra hållet när Vito Hammershoj-Mistrati sköt hårt mot bortre, men bollen styrdes lyckligtvis utanför via en medspelare.

I 58:e minuten kom sedan ett fint läge för Oskar Fallenius som väggspelade med Tokmac Nguen och sköt strax utanför. Ett första DIF-byte följde kort därpå när Albin Ekdal klev in medan Samuel Leach Holm klev av.

Matchen tog fart nu och Christoffer Nyman nickade över på en bra möjighet. Men det var DIF som skulle hitta nätet efter en fin kombination med knappa timmen spelad.
Samuel Dahl stod för ett utmärkt förarbete och hittade Deniz Hümmet som i sin tur la upp för Tobias Gulliksen. Avslutet från norrmannen satt otagbart och jublet steg bland de tillresta DIF-supportrarna.

Men det skulle komma en oväntat kalldusch precis efter när André Sigurgeirsson drog iväg något som såg ut att vara tänkt som ett inlägg från vänstekanten som seglade hela vägen in i mål via stolpen.

Vittring för Peking och Djurgården rullade runt för att dämpa energin hos Norrköping. Men också för att skapa chanser där Albin Ekdal jobbade fram ett fint frisparksläge i 67:e minuten. Fram klev Besard Sabovic och drog på en drömträff rakt i krysset och tvåmålsledningen var återställd.

Galet jubel och matchen rullade vidare i uppskruvat tempo där Albin Ekdals inlägg var ytterst nära att resultera i ett självmål då bollen styrdes utanför målramen via ett Peking-ben.
DIF gick för mer och Oskar Fallenius bjöd på ett elegant dribblingsnummer och la upp förTokmac Nguen i boxen vars skott tyvärr blockerades.

Fler DIF-chanser kom och en glädjande allsvensk debut följde i 73:e minuten när Patric Åslund äntrade planen samtidigt som Deniz Hümmet fick välförtjänt vila. Kvarten återstod och hoppet stärktes om tre poäng med hem i bagaget.

IFK Norrköping inledde som väntat en forcering och trummade på framåt. Även regnet trummade på intensivt nu, men Djurgården höll emot medan minuterna tickade iväg.
Nytt byte kom i 81:a minuten när Magnus Eriksson kom in och ersatte Oskar Fallenius och därmed fanns klok rutin på plats för att stänga matchen.

DIF kunde rulla runt men skapade även lite tryck framåt, där ett nytt fint frisparksläge ordnades i 87:e minuten. Dessvärre i muren från Sabovic denna gång, men Peter Therkildsen var nära att dunka in returen.

Klockan gick upp på full tid, dock återstod sju tilläggsminuter att reda ut. Det gjordes på bästa sätt när Djurgården rullade boll effektivt och fick tiden att gå. En småfarlig inläggsfrispark från Peking skapade viss oro bakåt, men värre än så blev det inte.

Slutsignalen från Joakim Östling kom efterlängtat och därmed var tre viktiga poäng i hamn. En fin prestation och en kanoninledning på omstarten där DIF återtar andraplatsen, dessutom med en match till godo på Mjällby.

Härnäst väntar hemmamatch på söndag då IFK Värnamo gästar. Har du inte skaffat biljett än till matchen kan du göra det här.

8 juli, måndag 19:00Platinumcars Arena