Företag

Stabil premiärseger på Gamla Ullevi

  • Herrar
  • A-lag
  • 1 apr 2024

IFK Göteborg besegrades med 4-1 i den allsvenska premiären där Marcus Danielson, Lucas Bergvall, Miro Tenho och Tobias Gulliksen stod för målen.

Laget

Djurgården ställde upp med följande lag i den allsvenska premiären:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Miro Tenho, Marcus Danielson, Samuel Dahl
Samuel Leach Holm, Rasmus Schüller
Oskar Fallenius, Lucas Bergvall, Tobias Gulliksen
Deniz Hümmet

Gustav Wikheim och Theo Bergvalll var de spelare som inte var tillgängliga för spel och notabelt var även att nyförvärvet Tokmac Nguen återfanns i truppen.

 

Första halvlek

Efter en lång väntan med var det äntligen dags för allsvensk premiär med allt vad det innebär av hausse, förväntningar och kommande dramatik borta mot IFK Göteborg på ett sedan länge utsålt Gamla Ullevi.

För Djurgårdens del var självförtroendet gott inför matchen med en övertygande resa fram till final i Svenska Cupen, där för övrigt just Blåvitt besegrades med 3-0 hemma i sista gruppspelsomgången. Siffror som dock ger en lite vinklad bild av matchen som var en tuff och tight historia – och det fanns goda skäl att förvänta sig en liknande fysisk och intensiv drabbning på naturgräs under måndagen.

Inramningen var storslagen med fullsatt arena och tolv graders vårvärme när matchen kickades igång. Det blev som väntat en intensiv inledning med hårda dueller och ett visst tryck från hemmalaget under de första minuterna.
Djurgården svarade å sin sida upp med ett par snabba omställningar och i den sjunde kom ett snyggt DIF-anfall där Piotr Johansson hittade Lucas Bergvall i boxen vars nick smet strax över.

Tempot var fortsatt högt med två framåtlutade lag, men fortfarande mållöst med kvarten spelad. I 17:e minuten kom dessvärre en olycklig sekvens där Rasmus Schüller åkte på en ful tackling av Kolbeinn Thordason som innebar en lindad fot och ett omgående byte. Påföljden stannade dock vid ett gult kort för Thordason och Besard Sabovic klev in och ersatte.

Djurgården trummade emellertid vidare och tryckte på framåt och i 27:e minuten skulle Kolbeinn Thordasson få sitt röda kort efter att han sparkat Piotr Johansson rakt över knäet. Därmed var det numerärt överläge för de för dagen vitklädda blåränderna under sannolikt en timmes spel.

Göteborg sjönk djupare ner på planen av förklarliga skäl och Djurgården började leta efter öppningar framåt. Djurgården radade upp hörnor och Lucas Bergvall gick på en avancerad volley efter ett högerinlägg, men fick inte ner bollen på mål.

I 37:e minuten kom sedan det gyllene läget för ett ledningsmål. Denniz Hümmets nick, som var på väg mot mål, stoppades av Gustav Svenssons arm. Odiskutabel straff och kapten Marcus Danielson stegade fram och var sedvanligt kylig när han smekte in bollen till 1-0.

Vilt jubel bland de många tillresta DIF-supportrarna och Djurgården i förarsätet. Det kunde ha blivit mer när det kom ett fint läge för Samuel Leach Holm, som fintade sig fram men sköt över målramen.
Hemmalaget kom dock upp i enstaka attacker och det gick inte att slappna av på något sätt trots en man mer.

Sju tilläggsminuter kom sedan upp på skylten och DIF rullade runt men hade svårt att luckra upp hemmadefensiven. I 51:a var Lucas Bergvall nära att näta efter en genomskärare, men Blåvitt-keepern Elis Bisheshari parerade skickligt. Men Lucas skulle få revansch på den efterföljande hörnan. Serven från Samuel Leach Holm var utsökt och Bergvall steg till väders och skallade distinkt in 2-0.

Den gamla klyschan om ett psykologiskt viktigt mål besannades på nytt och strax efter kom halvtidssignalen och DIF kunde gå till pausvila i tvåmålsledning.

 

Andra halvlek

Det blev inga förändringar för DIF inför de avslutande 45 där utgångsläget var utmärkt med tvåmålsledning  och numerärt överläge. Det blev inte heller någon anstormning från Djurgårdens sida utan mer lugnt bollrullande och enstaka offensiva framstötar.

Det var dock fortsatt tuffa dueller och ett antal spelavbrott uppstod som gjorde att matchen tappade rytm. Målchanserna var få men i 58:e hettade det till när Deniz Hümmet avancerade och sköt, Elis Bisheari var dock nere vid stolproten och greppade bollen.

Ett par minuter senare testade Samuel Leach Holm bössan och Djurgården började etablera offensiv igen. IFK Göteborg hade dock inte kastat in handduken så det krävdes fortsatt fullt fokus för DIF och nya pigga ben kom in i form av Musa Gurbanli som bytte av Hümmet i 68:e minuten.

Tre minuter senare skulle matchen dödas. Efterspelet av en hörna gav Samuel Leach Holm möjlighet att slå ett inlägg till en kvardröjande Marcus Danielson i boxen. ”Mackan” stod sedan för ett elegant nummer när han direktvinklade vidare till mittbackskollegan Miro Tehno som också dröjde sig kvar i offensiven. Avslutet bjöd på finsk kyla där Miro säkert rullade in bollen i nät.

Lucas Bergvall var sedan nära att bli tvåmålsskytt, men skottet smet strax över. Istället var det Tobias Gulliksen som skulle ombesörja 4-0 när han fick en elegant framspelning av Oskar Fallenius och skoningslöst pangade in bollen i nät.

Game over de luxe och Magnus Eriksson och Peter Therkildsen klev in med knappa kvarten kvar medan Samuel Leach Holm och Oskar Fallenius klev av. Djurgården var på spelhumör och gick för femman.

Det fanns också flera lägen för utökning, men istället var det hemmalaget som skulle reducera till 4-1 när Paulos Abraham högg på en retur och rullade in bollen. Ingen premiärnolla således men inget som äventyrade de tre poängen som fanns nedpackade med i bagaget hem till Stockholm.

Sex tilläggsminuter annonserades och Lucas Bergvall var nära att skapa en femetta-rubrik när han prickade stolpens insida med ett vänsterskott. Fler DIF-möjligheter fanns för utökning men 4-1 räckte väl och därmed har Djurgården startat Allsvenskan på bästa tänkbara sätt med tre poäng i en förväntat svår bortamatch.

Härnäst väntar nytt motstånd från västkusten i den allsvenska hemmapremiären på Tele2 Arena nästa måndag då BK Häcken gästar. Över 20.000 biljetter är sålda och har du inte skaffat biljetter än gör du det genom att klicka här.

1 april, måndag 14:00Gamla Ullevi

IFK GöteborgDjurgården
1-4 (0-2)

  • MålskyttarMarcus Danielson 39'Lucas Bergvall 45+7'Miro Tenho 72'Tobias Gulliksen 76'Paulos Abraham 84'
  • Gula kortBesard SabovicSamuel Dahl
  • Domare Glenn Nyberg
  • Publik 17879 (Gamla Ullevi)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat