Stabil seger mot Halmstad

• 20 maj 2024

Ett framåtlutat Djurgården gick på knock med 2-0 redan efter en kvart. Målen gjordes av Gustav Wikheim och Tokmac Nguen, och därefter kunde DIF komfortabelt spela hem tre sköna poäng på Tele2 Arena.

Djurgården mönstrade följande uppställning mot HBK

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Miro Tenho, Jacob Une Larsson, Samuel Dahl
Lucas Bergvall, Besard Sabovic
Gustav Wikheim, Tokmac Nguen, Tobias Gulliksen
Deniz Hümmet

Marcus Danielson och Rasmus Schüller var de spelare som inte fanns tillgängliga för matchtruppen.

Det var ett Djurgården i medvind – med fyra raka allsvenska segrar i ryggen – som klev ut för att ta sig an Halmstads BK på Tele2 Arena där sommarvärmen retirerat några grader under måndagkvällen. En knepig uppgift mot ett tillika formstarkt HBK, med en klassiskt välorganiserad defensiv och anfallaren Naeem Mohammed inne i ett målstim.

Den blårandiga startelvan innehöll ett par förändringar där Tokmac Nguen gjorde sin första allsvenska start. Han fick rollen som offensiv mittfältare, samtidigt som Lucas Bergvall tog ett kliv ner på mittfältet. Även Gustav Wikheim tog plats i elvan vilket gav en helnorsk offensiv trio bakom Deniz Hümmet på topp.

Inramningen var sedvanligt trivsam med välfyllda läktare och behagligt försommarväder och det blev prisutdelning innan avspark där mittbackslegendaren Markus Karlsson valdes in i DIF Hall of Fame medan Pelle Kotschack i efterskott fick ta emot sitt pris som Årets Djurgårdare 2023.

Matchinledningen var helt enligt förväntan med maximalt bollinnehav för DIF under de två första minuterna, toppat med en hörna där Jacob Une Larsson var nära att omgående  sätta ett ledningsmål. Tim Erlandsson i HBK-kassen var dock välplacerad och parerade.

Trycket var massivt och Halmstad var knappt över på offensiv planhalva. I sjätte minuten kom sedan det närmast ofrånkomliga DIF-målet. Ett inlägg från Besard Sabovic nickskarvade vidare av Denniz Hümmet till Gustav Wikheim som styrde bollen i nät.

En drömstart och den redan intensiva läktarsången ökade ytterligare några decibel. Djurgården öste vidare för mer och Tokmac Nguen var på väg igenom i friläge i 11:e minuten men flaggan var korrekt uppe för offside.

Ny chans kom strax därefter när Samuel Dahl som en cutback till Wikheim, men Erlandsson parerade avslutet. Strax efter kom ett nytt svepande inlägg från Sabovic som smet förbi hela klungan i boxen och svepte strax utanför stolpen.

Men tvåan skulle komma med kvarten spelad. Assisten kom lite otippat från Jacob Widell Zetterström vars utspark seglade hela vägen fram till Tokmac Nguen som slet sig loss i djupled. Nu var det gata mot mål och Tokmacs avslut satt perfekt stolpe in.

2-0 och extas på Tele2 Arena där blåränderna inte visade några tecken på mättnad. Anfallsvågorna sköljde över Halmstad, förlorade bollar återvanns kvickt och avslut avlossades frekvent.

Bakåt var det en lugn afton så långt men från minut 25 fick HBK lite bett framåt och en nick från Viktor Granath smet strax över ribban. DIF replikerade snabbt med en fin aktion av ständigt aktive Samuel Dahl vars västerinlägg hamnade lite bakom en fristående Gustav Wikheim som tyvärr inte fick avslutet på mål.

Klockan tickade förbi halvtimmen spelad och Djurgården stormade vidare framåt, även om mängden riktigt skarpa lägen var snäppet färre nu. Halmstad kom å sin sida höger upp i banan och oroade med ett par nästan-lägen. I 38:e minuten fick sedan Jacob Widell Zetterström sträcka ut rejält och parera ett farligt inspel, så det gick inte att slappna av.

Men det var fortfarande DIF skapade mest och Tokmac Nguen hotade på nytt i 40:e minuten när han fick bollen av Lucas Bergvall, rann igenom och sköt strax utanför. Halmstad jämnade ut bollinnehavet något under de sista fem minuterna men några mer målchanser blev det inte och DIF kunde gå till halvtidsvila med tvåmålsledning.
Detta efter en extremt underhållande halvlek där anstormningen mattades av lite under den sista kvarten.

Elvan var intakt när de avslutande 45 rullade igång. Det tog någon minut innan matchbilden satte sig där blåränderna ånyo tog tag i taktpinnen. En fin chans kom sedan när Tokmac Nguen hittade Tobias Gulliksen som vände upp och sköt, bollen smet dessvärre strax utanför.

En jämnare och lite ryckigare period följde sedan utan några kvalificerade målchanser åt något håll, men minuterna tickade på i blårandig favör. I 58:e minuten ordnade sedan Tobias Gulliksen ett utmärkt frisparksläge precis utanför straffområdeslinjen. Lucas Bergvall exekverade men Tim Erlandsson stod för en fin räddning.

Strax efter var det dags för ett byte där Oskar Fallenius klev in medan Tokmac Nguen tackade för sig. HBK lyfte laget för att gå för reducering och kom nära i 66:e minuten när Naeem Mohammed rann igenom i ett friläge, flaggan var dock återigen korrekt uppe för offside.

Gästerna var dock betydligt mer framåtlutade nu och hade alltmer bollinnehav under en period. Riktigt farligt blev det i 73:e minuten när Birnir Snaer Ingason fick läge i boxen och sköt strax över målramen.
Blåränderna svarade upp med ett par offensiva framstötar men det var alltmer HBK nu. Kvarten återstod och ett byte kom när Haris Radetinac äntrade planen samtidigt som Gustav Wikheim gick av.

DIF la sig lågt och gick på omställningar där det var ytterst nära trean då Oskar Fallenius sprintade loss och hittade Haris Radetinac på bortre. Ett HBK-ben bröt dock anfallet när sista passningen skulle levereras.

Ingason sköt på nytt, JWZ räddade och knappt tio minuter återstod. Blåränderna rullade runt effektivt nu och fick tiden att gå i jakt på offensiva öppningar. Minuterna rann iväg behagligt och det fanns dessutom rop på en straff från publiken när Gulliksen trycktes ner i straffområdet.

De tre poängen kändes så gott som säkra när matchklockan gick upp på full tid och fyra stopptidsminuter återstod. De städades undan smidigt och Adam Ladebäcks slutsignal innebär tre sköna poäng som gör att Djurgården befäster sin andraplats i tabellen och närmar sig MFF som kryssade mot Häcken.

En stark prestation med en extra minnesvärd första halvlek och därmed blir det femte raka allsvenska segern med femte raka nollan bakåt.
Närmast väntar ett knepigt besök på Strandvallen på lördag mot ett formstarkt Mjällby med avspark kl.17.30.

20 maj, måndag 19:00Tele2 Arena