Tung bortaförlust mot Kalmar

• 20 juli 2024

Djurgården inledde starkt och tog ledningen på Guldfågeln Arena genom Oskar Fallenius, men KFF lyckades vända till vinst med 2-1.

Djurgården ställde upp med följande manskap på Guldfågeln Arena:

Jacob Widell Zetterström
Peter Therkildsen, Jacob Une Larsson, Marcus Danielson (k), Samuel Dahl
Albin Ekdal, Besard Sabovic
Gustav Wikheim, Tokmac Nguen, Oskar Fallenius
Deniz Hümmet

Theo Bergvall och Piotr Johansson var de spelare som inte fanns tillgängliga för truppen.

Efter två raka segrar sedan återstarten var det ett Djurgården i medvind som besökte Guldfågeln Arena för att ta sig an Kalmar FF. Ett motståndarlag som å sin sida haft det desto motigare med poängskörden under våren - trots ett flertal bra prestationer - och som var i stort poängbehov för att kunna kliva upp från den nedre regionen av tabellen.

DIF gjorde tre ändringar i elvan från senast med starter för Jacob Une Larsson, Albin Ekdal och Oskar Fallenius och det fanns ett sedvanligt starkt bortastöd på plats för att backa upp när laget äntrade den soldränkta planen för avspark.

DIF-tränare Thomas Lagerlöf påtalade för Max att han bland annat ”ville se ett effektivt presspel och en bra rytm” inför matchen och matchinledningen gav vissa indikationer åt det hållet. Men mestadels var det tillknäppt och lite trevande fram till den sjätte minuten då Gustav Wikheim fick en fin framspelning i boxen av Oskar Fallenius. Vinkeln var dock hyfsat snäv och Samuel Brolin i hemmakassen kunde avvärja.

I åttonde minuten fick sedan Jacob Une Larsson rycka ut med en viktig brytning på ett högerinlägg och matchen sköt fart. En hörna följde direkt efter där Tokmac Nguen kunde rycka loss i djupled, norrmannen blev dock störd i genombrottet och lyckades inte överlista en utrusande Samuel Brolin.

Dessvärre skadade sig Tokmac i situationen och tvingades till ett byte redan i 12:e minuten med ett lindat lår. Tobias Gulliksen ersatte och ett nytt superläge kom strax efter när Deniz Hümmet fick friläge, men återigen var Brolin i vägen och parerade.

Tre riktigt fina DIF-chanser under första kvarten, dessvärre inga bollar nät och Djurgården fick jaga vidare. Kalmar var emellertid också på hugget framåt där välbekante Jonathan Ring slog ett inägg från vänster som var ytterst nära att nickas i mål av Dino Islamovic.

Onekligen en händelserik start på matchen men fortsatt målöst när det var dags för vätskepaus halvvägs in i halvleken. Det var fortsatt mycket DIF som öste vidare framåt och med halvtimmen spelad skulle utdelningen komma. Tobias Gulliksen trixade sig fram på högerkanten och hittade sedan in till Oskar Fallenius i boxen som satte pannan till bollen.

1-0 till Djurgården och högljutt jubel från de många tillresta DIF-supportrarna. En DIF-hörna kort därefter skapade mer oro och Djurgården var hungriga på mer, uppbackade av en mäktig ljudkuliss som överröstade hemmapubliken.

De vitklädda DIF-spelarna fullföljde sin höga press effektivt och Kalmar fick ingen ro i uppspelsfasen. Bakåt var det så långt mestadels lugnt, men Albin Ekdal fick rycka ut och bjuda på en av sina patenterade klassbrytningar när KFF var på väg att hamna i 2-mot-1-läge.

Oroligt för en stund och mer av den varan skulle det bli när Jacob Une Larsson och Jacob Widell Zetterström kolliderade i boxen. JWZ kom upp på fötter hyfsat kvickt och efter en längre behandling kunde även en omtöcknad Une fortsätta.

Med tanke på skadorna och de många spelavbrotten blev det tolv minuters tillägg. DIF kunde trampa igång på nytt och Oskar Falllenius samarbetade med Samuel Dahl, fick bollen tillbaka men skottet gick utanför målramen.

Strax efter blev ändå ett byte för Jacob Une Larsson som inte kunde fortsätta och Miro Tenho kom in och ersatte. Kalmar var mer framåtlutade under slutfasen av halvleken, men DIF-defensiven städade undan följsamt.
Framåt hände det saker där Djurgården producerade en mängd hörnor. Men på en av dessa lyckades Kalmar ställa om snabbt och Dino Islamovic kunde stöta in ett inlägg från höger i den näst sista stopptidsminuten.

En påtaglig käftsmäll sett till matchbilden där Djurgården hade 7-1 i avslutsstatistiken, men på resultattavlan stod det 1-1 när det var dags för halvtidspaus.

Efter två påtvingade byten i första halvlek var det inga förändringar inför de avslutande 45 minuterna. Djurgården fortsatte att skapa hörnor och med ett par minuter spelade kom matchens sjunde där Deniz Hümmet fick läge fast volleyskottet gick tyvärr över.

Även Kalmar ville framåt och etablerade offensiv, följt av ett par hyfsade halvchanser. Nästa fina läge var Djurgårdens då Gustav Wikheim sköt i burgaveln efter en framspelning av Albin Ekdal.

I 58:e minuten kom sedan dubbla chanser för Kalmar. Först ett skott av Max Svensson som styrde strax utanför stolpen och sedan en farlig nick från Vince Chijioke Osuji där Jacob Widell Zetterström fick sträcka ut rejält för att freda målet.

Hemmalaget hotade sedan med en farlig omställning som reddes ut excellent av Besard Sabovic och matchen stod och vägde. 25 minuter återstod och det var oerhört viktiga poäng på spel för båda lagen.
Dessvärre skulle KFF få grepp om tillställningen efter ett så kallat släkten-är-värst-scenario då Jonathan Ring fick en genomskärare i boxen och kunde stöta in 2-1.

Extremt tungt och nu väntade plötsligt kvitteringsjakt. Tjugo minuter återstod att jobba på och dubbelbyte följde där Samuel Leach Holm och Magnus Eriksson klev in medan Albin Ekdal och Gustav Wikheim klev av.

I 72:a minuten kom rop på DIF-straff när Oskar Fallenius gick omkull i straffområdet, men ingen signal kom från domare Richard Sundell. DIF gick för forcering och en hel del tid rann iväg på ett längre spelavbrott.

Den stekande hettan påverkade energinivån i matchen och DIF hade svårt att få fart på forceringen. I 84:e minuten kom ändå ett fint skottläge då Tobias Gulliksen tryckte av, dessvärre var Samuel Brolin i vägen ånyo.

Minuterna rann iväg fort nu och DIF hade dock svårt att vaska fram chanser, men i 90:e minuten fick i alla fall Deniz Hümmet läge i boxen, efter ett inspel av Therkilldsen. En storspelande Brolin fick emellertid fingrarna på bollen igen.

Sju stopptidsminuter kom upp på skylten och Besard Sabovic var farligt framme med en nick på hörna. Men i övrigt var det glest med vassa DIF-chanser, trots ett hårt tryck, och mycket tid rann iväg när hemmaspelare blev liggande på planen med krampkänningar.

Till slut kom ändå den oundvikliga slutsignalen och därmed var en riktigt tung eftermiddag ett faktum där Djurgården tappade poäng och det tidigare glappet till förstaplatsen återställdes.
Detta i en match där Djurgården dominerade totalt i första halvlek utan att kunna stänga matchen och dessutom åkte på två tuffa skador.

Närmast väntar en period av tätt matchande då DIF går in i Europa Conference League och redan på torsdag är det dags för hemmamatch på Tele2 Arena när FC Progrés Niederkorn gästar i del 1 av dubbelmötet. En synnerligen viktig match och har du ännu inte skaffat biljett kan du göra det här.

20 juli, lördag 15:00Guldfågeln Arena