Företag

Välkommen Jacob Rinne!

  • Herrar
  • A-lag
  • 12 aug 2024

Den 31-årige landslagsmeriterade målvakten har landat i föreningen i hans hjärta.

Få lär ha undgått att det finns starka känslor för Djurgården hos Jacob Rinne. Nu blir drömmen verklighet när den landslagsmeriterade keepern skriver på för 4,5 år i DIF efter spel i saudiska klubben Al-Fateh under de två senaste säsongerna.

En mycket välkommen underskrift för Djurgården och Jacob som medger att känslan var exceptionell när kontraktet väl kritades på.
– Det blev lite emotionellt inne på kansliet och det här känns ju naturligtvis oerhört bra. Kanske en topp 3-dag i livet för mig, konstaterar han.

Några längre överväganden krävdes således inte med tanke på utgångsläget.
– Att komma till Djurgården är det lättaste beslutet jag har tagit och med den tajmingen som blev nu kunde det inte ha blivit bättre. Allt klaffade och diskussionerna med DIF har varit klockrena. Så det har inte varit några konstigheter överhuvudtaget, säger Jacob som länge har närt en förhoppning om att få spela i Djurgården.
– Självklart är det så. Jag har varit ganska tydlig och öppen med var mitt hjärta står och med mitt supporterskap. Så det har varit en dröm sedan lång tid tillbaka.

Därmed tar han steget från läktaren till att de facto representera föreningen med allt vad det innebär.
– Jag har tänkt lite på det och jag brukar inte vara den typen som firar när vi gör mål, det blir ju lite jinx-aktigt. Men nu kommer jag att fira som supporter också och det kommer att vara speciellt. Jag är van vid att stå på läktaren så det här kommer att bli jäkligt coolt.

Det har emellertid varit en lång resa hit och allt tog sin början i Laxå.
– Moderklubben är Laxå IF, i en liten bruksort utanför Örebro. Där startade jag som liten knatte och sedan bar det vidare till BK Forward när jag började i gymnasiet med spel i division 1 från att jag var 16 år. Efter fyra säsonger där var det naturliga steget att gå till Örebro SK, som ju var och är stadens bästa lag. Jag var där på heltid i två år och sedan gick det väldigt fort vidare till Gent i Belgien.
– Därefter gick jag till Aalborg och spelade där i fem år och kände mig nästan som en halvdansk. När mitt kontrakt gick ut så dök Saudi upp och det var ett perfekt tillfälle för mig att testa på det – och nu sitter jag här idag.

Onekligen ett digert cv där sejouren senast i saudiska Al-Fateh gav en mängd nya intryck och lärdomar.
– Det är såklart annorlunda. Man hade väl sina tankar om hur det skulle vara, men jag blev bara positivt överraskad när jag kom ner dit. Vi var lyckligt lottade som hamnade i en jättefin stad. Så sjävklart var väldigt mycket nytt, men det var kanske mest kännbart för min fru. Jag hade ju jobbet att gå till varje dag, så för mig var det inte så stor skillnad, berättar Jacob som även drog många nya fotbollsmässiga lärdomar.
– Jag har ju fått spela kontinuerligt varje match under den här tiden och haft två riktigt bra tränare som jag har lärt mig mycket av. Samtidigt är  fotbollen speciell, det är lite annorlunda med alltifrån värmen till ramadan då man tränar efter klockan nio på kvällen. Jag har fått lära mig att hantera nya saker och det var lite svårhanterligt i början. Men man tar med sig mycket som är positivt och växer som människa av att samla på sig nya erfarenheter.

Dessa erfarenheter kan nu omsättas i DIF och trots all ackumulerad rutin är hungern efter framgångar fortsatt stor hos Jacob.
– Jag kan garantera att jag inte är någon trött hemvändare. Visserligen har jag haft en lite längre semester i år än vad jag brukar, så nu blir det till att starta så fort som möjligt och komma i form. Att det är i Djurgården innebär ju också att jag kommer att vakna med ett leende varje morgon. Jag får ha skölden på bröstet och det har alltid varit en dröm. Så jag blir i praktiken en spelande supporter och är jäkligt hungrig på att vinna saker med Djurgården.

Ser man till Jacobs egenskaper mellan stolparna beskriver han sig själv på följande sätt:
– En väldigt stabil målvakt som är duktig i framför allt det offensiva spelet. Men jag är som sagt målvakt, så jag ska ju rädda bollar också vilket jag tycker att jag är bra på. I övrigt duktig på att läsa spelet och försöka vara ett steg före. Det är väl de främsta egenskaperna och jag känner även att jag kan vara en ledare på planen och i omklädningsrummet. Men ledare finns det gott om här i Djurgården så jag tror inte att jag behöver göra några större grejer i omklädningsrummet. Det finns stora profiler i det här laget som tar hand om den biten, förklarar Jacob som har god koll på Djurgårdens målvaktstränare Nikos Gkoulios.
– Vi har haft bra samtal och jag ser väldigt mycket fram emot att jobba med honom och resten av målvaktsteamet. Vi kommer att vara en hundraprocentigt sammansvetsad grupp och Nikos sätt att jobba på passar mig perfekt. Jag körde ett träningspass med honom redan för två år sedan, så det kommer att bli jättekul att få jobba tillsammans.

I övrigt har han även hyfsad koll på de nya lagkompisarna efter att ha stött på många av dem genom åren.
– Jag har alltid haft koll på dem, sedan vet jag inte hur bra koll de har haft på mig. Men man har stött på många under årens gång i landslag och som motståndare. I den här världen så hälsar man och känner varandra, även om det inte är på djupet. Så det ska bi kul att lära känna alla på det sättet också.

Något som exemplevis kan ske på golfbanan där Jacob gärna befinner sig på fritiden.
– Jag började spela golf för tre år sedan och det tar en del tid. Sedan var tajmingen kanske inte optimal. Jag fick mitt gröna kort samtidigt som jag fick mitt andra barn, så min fru var inte jättenöjd. Hon tänkte nog att jag inte var riktigt klok. Så jag får försöka ta den tiden som jag får till att spela golf. Annars för det full fart med familj och barn och jag äskar att umgås med vänner och kollar även en del sport.

Men fokus är självklart riktat på DIF och nu gäller det att vässa formen inför en mycket intressant höst.
– Jag vill självklart komma igång så fort som möjligt med Djurgården. Jag har ju haft en extra lång semester den här sommaren men hållit igång så gott som jag kunnat, även om det är svårt att simulera en målvaktsträning på egen hand, man får köra på med de redskap man har. Men det brukar gå rätt fort att komma igång, det tar ett par träningar och så är man inne i det. Sedan är det klart att det blir annorlunda när det kommer till match, men åldern bidrar ändå till ett lugn där man inte förivrar sig i onödan. Så det kommer att gå fort att bli redo, summerar Jacob som gör sin första träning under onsdagen och är därmed tillgänglig för spel.

 

Bosse Andersson om Jacob Rinnes ankomst

För sportchef Bosse Andersson har det varit bråda dagar på målvaktsfronten där han nu kan välkomna en högklassig landslagsmeriterad keeper som under en lång tid varit synnerligen motiverad på att få ta plats mellan stolparna i DIF.
– Det känns väldigt roligt att vi nu får välkomna Jacob in i Djurgårdsfamiljen. Det har ju inte varit någon hemlighet genom åren att han är djurgårdare och Jacob har varit väldigt tydlig med att han länge haft som mål att komma hit och spela i föreningen. Vi har ju haft en kontakt under många år där han klargjort att han vill hit och nu var tajmingen perfekt för att han ska bocka av den här drömmen på sin Bucket List, vilket vi givetvis är väldigt glada för. Jacob är ju en väldigt skicklig och erfaren målvakt som blir en stor tillgång för oss och som kommer att jobba stenhårt för att Djurgården ska fortsätta att vara ett lag i toppen av Allsvenskan, summerar Bosse.

Nikos Gkoulios om Jacob Rinne

För Djurgårdens målvaktstränare Nikos Gkoulios är det ett välbekant och välkommet ansikte som ansluter till Kaknäs.
– Jacob är toppklass, en målvakt som håller sig på den allra högsta nivån i Allsvenskan. Han är komplett som målvakt, vilket innebär att han är bra både i försvars- och anfallsspel och det som gör honom speciell är hans egenskaper med fötterna. Det blir som att vi kan använda elva spelare på planen när vi anfaller, så duktig är han. Så jag, Kim & Tolle och övriga ledare är alla övertygade om att vi får en extra boost i offensiven tack vare Jacob, säger Nikos som har snackat ihop sig med Jacob inför träningsstarten.
– Vi körde faktiskt ett pass tillsammans för två år sedan innan han for till Saudi. Men jag har haft bra koll på honom länge och vi har träffats och pratat ihop oss i förra veckan. Jag ser en kille som är väldigt ambitiös och hungrig fast han är över 30 år och som vill utvecklas hela tiden. Sedan är han ju tydlig och öppen med att han är djurgårdare och han kommer hit för att vinna titlar med sitt favoritlag.
– Så vi kommer att ha en väldigt spännande och kompetent målvaktstrio i Djurgården med Jacob, Malkolm (Nilsson Säfqvist) och Max (Croon). Tre väldigt duktiga målvakter som kommer att jobba tillsammans och sporra varandra till att prestera riktigt bra ute på planen.

 

Fakta Jacob Rinne

Position: Målvakt
Född: 20 juni 1993
Längd: 1,88 m
Tidigare klubbar: Al-Fateh, Aalborg BK, Gent, Örebro SK, BK Forward, Laxå IF (moderklubb)
Landskamper: Tre A-landskamper för Sverige.

 

Senaste nyheter

Relaterat