Företag

Välkommen Santeri Haarala!

  • Herrar
  • A-lag
  • 22 aug 2024

Djurgården fyller på med offensiv spets när den vid det här laget välbekante anfallaren Santeri Haarala ansluter från Ilves.

Fotbollsvärlden bjuder ibland på synnerligen snabba ryck. För den 24-årige finske forwarden Santeri Haaralas del klev han nyligen av Tele2 Arena i Ilves gula matchställ under UECL-kvalet för att nu dra på sig den blårandiga tröjan en vecka senare.

Att det rör sig om en spetsig och mångsidig anfallare, som gjort 18 mål på sina 43 matcher i Ilves, har de allra flesta DIF-supportrar fått koll på vid det här laget och Santeri är synnerligen taggad på att spela i Djurgården under de kommande 3,5 åren. 
– Jag är oerhört glad över att få skriva på för Djurgården, allt gick väldigt fort men det känns skönt att det är klart nu, berättar Santeri som var säker på sin sak när frågan kom.
– Ilves är ju min moderklubb och jag har spelat där i många år. Men jag kände att det var dags för att ta ett nytt steg och då var Djurgården det rätta valet för mig.

Det något märkliga scenariot att spela mot sin kommande förening var dock ingenting som störde Santeri i dubbelmötet i UECL.
– Jag tänkte knappt på det då, utan var bara inställd på att göra en bra match. Jag sa till min agent att inte prata om det innan eftersom jag bara ville fokusera på matchen, förklarar han men påpekar också att det var en stor skillnad att kliva ut på Tele2 Arena.
– Speciellt den andra matchen var tuff. Vi var kanske inte riktigt förberedda på den höga pressen och publiken var verkligen högljudd, så vi blev nog lite överraskade av publiktrycket. Men när man väl spelar matchen går man på instinkter och då påverkar det inte särskilt mycket. 

Ser man till Santeris egenskaper blir han en användbar pjäs i offensiven med sin mångsidighet.
– Jag har agerat på många olika positioner i offensiven. Oftast har jag spelat som striker men kan även spela som 10:a eller yttermittfältare. Jag gillar att löpa i djupled och har en bra teknik, kan skjuta med båda fötterna och gillar att göra mål och assist. Jag försöker alltid vara delaktig  i att skapa och vara kreativ framåt. Men sett till position spelar det inte så stor roll, jag spelar där tränarna vill ha mig.

Santeri är född i Tammerfors med Ilves som moderklubb sedan knattestarten vid fyra års ålder och kontrakterades när han var 17. Därefter fortsatte karriären med ett lån i HJS vidare till RoPS (Roavniemi Palloseura) under 2019, där en elak ljumskskada tyvärr spolierade stora delar av säsongen.
Efter en kortvarig återkomst till Ilves blev det sedan en tripp till Åbo och spel i TPS, med fyra mål på 13 matcher. Insatser som väckte intresse från KuPS där Santeri gjorde två säsonger 2021 och 2022, med en inspelad silvermedalj i ligan – innan vägarna än en gång bar tillbaka till moderklubben Ilves.

Statistiken den senaste säsongen är imponerande med 17 mål och 6 assist på 24  tävlingsmatcher för Ilves 2024.
– Det här året har varit bäst för mig, men även året innan var jag nöjd med. Förra året kämpade vi för att undvika nedflyttning och nu slåss vi om topplaceringar. Så det har ju underlättat för mig som individ att laget gör bra ifrån sig, konstaterar Santeri som medger att Djurgården blir en ny nivå för honom.
– Självklart är det ett stort steg att spela här i Djurgården jämfört med i finska ligan, men jag är redo för det.

Med dubbel finsk representation på Kaknäs har Santeri fått en del tips och goda råd på vägen.
– Innan jag kom hit så pratade jag med en del äldre finska spelare som har varit här i Djurgården. Sedan har jag även pratat med Rasmus (Schüller) och Miro (Tenho). Jag känner dem inte sedan tidigare, men jag har spelat mot framförallt Miro många gånger. Han messade mig och sa att han finns till hands om jag behöver hjälp med något här i Stockholm.

En ny stad för Santeri som spelat hemmavid fram till nu.
– Jag har inte bott utanför Finland tidigare så det blir något nytt för mig. Men jag gillar verkligen staden så det kommer att bli ett bra steg för mig och man märker att fotbollen är stor i Sverige.

I övrigt stressar han inte upp sig i onödan och trivs med livet och fotbollen i synnerhet.
– Jag är en vanlig finsk kille som gillar att chilla och njuta av livet. Jag gör en del andra saker vid sidan av planen, men fotbollen är min passion och det är den jag lägger fokus på. Planen just nu är att jag ska börja träna med laget på lördag och om tränarna vill är jag redo för match med laget på söndag, summerar Santeri. 

 

Bosse Andersson om Santeri Haarala

Intrycken från dubbelmötet mot finska Ilves i Conference League verifierade de kvaliteter hos Santeri Haarala som sportchef Bosse Andersson iakttagit sedan tidigare. Därmed är ett 3,5-årigt kontrakt påskrivet för den finske anfallaren.
– När vi följde Ilves i Europa så la vi ju sjävklart märke till att de har många skickliga spelare och Santeri Haraala var den som utmärkte sig mest, ju mer vi tittade på vad han hade gjort. Därefter inledde vi en diskussion och det är klart att han är en spelare som är attraktiv för andra klubbar. Det fanns säkert förfrågningar från andra större ligor men Santeri kände att Djurgården var rätt val av förening och ett bra steg för honom att ta. Han fick ju dessutom testa på att spela mot oss och uppleva stämningen på Tele2 Arena, vilket vägda tungt, konstaterar Bosse som får in en mångsidig poängspelare i offensiven.
– Det är ju en väldigt skicklig fotbollsspelare som är allround och kan spela på alla offensiva positioner, mot oss så spelade han forward och ytter. Väldigt användbar i offensiven samt löpvillig och skicklig i den offensiva delen. Dessutom en spelare som alltid gör det hårda jobbet och tar ansvar för laget. Så det är glädjande att han valt att komma till Djurgården och det ska bi spännande att följa honom under de kommande säsongerna.

 

Fakta Santeri Haarala

Position: Forward
Född: 17 december 1999
Längd: 1,80 m
Tröjnummer: 29
Tidigare klubbar: Ilves, KuPS, TPS Åbo, RoPS, HJS (lån)

 

Senaste nyheter

Relaterat