Företag

Välkommen till Djurgården, Pauline Hammarlund!

  • Damer
  • A-lag
  • 4 juli 2024

Djurgården stärker upp offensiven med välmeriterade landslagsanfallaren Pauline Hammarlund som nu återvänder hem till Stockholm efter en sejour i AFC Fiorentina.

Det blårandiga damallsvenska transferfönstret inleds med en välmeriterad anfallare. Med 24 A-landskamper och åtta gjorda mål i den blågula tröjan, samt 79 damallsvenska mål under 2013-2022, har Pauline Hammarlund gjort ett rejält avtryck inom svensk damfotboll – och det är givetvis oerhört glädjande att hon är klar för spel i den blårandiga tröjan under de kommande 1,5 åren.

Närmast kommer Pauline från spel med i italienska AFC Fiorentina. Men nu är hon tillbaka i sin hemstad Stockholm, där fotbollsresan tog sin början, och extremt taggad på att komma igång.
– Jag har fått en väldigt bra bild av hela föreningen och det känns väldigt roligt att vara här. Jag tycker Djurgården har någon spännande på gång nu och jag vill vara med på den resan. Jag har inte bott i Stockholm på tolv år heller, och att vara nära familjen igen ska bli väldigt roligt, säger Pauline.

Pauline är ursprungligen från Stockholm och inledde sitt fotbollsspelande i Skogås/Trångsund för att sedan göra allsvensk debut som 16-åring i Tyresö FF. Därefter har fotbollsresan fortsatt i Linköpings  FC (2013), Piteå IF (2014-15) för att sedan landa i en sju år lång period i BK Häcken (tidigare Kopparbergs/Göteborg FC) där hon dunkade in 47 mål på 82 damallsvenska matcher. Senast kommer hon ifrån en sejour i Fiorentina.
– Tiden i Italien har varit jätteutvecklande. Det är en helt annan fotboll, och bara att flytta till ett annat land och en annan kultur har utvecklat mig mycket både som människa och fotbollsspelare och det är förhoppningsvis erfarenheter jag kan ta med mig hit.

Fotbollsresan har bjudit på många minnesvärda höjdpunkter och Pauline plockar fram ett par av dom som sticker ut.
– Höjdpunkterna är bland annat SM-guldet med Kopparbergs/Göteborg och när vi tog OS-silver med landslaget. Jag fick spela i finalen och det var kanske den häftigaste matchen jag har spelat.

En diger meritlista och fint facit som anfallare skapar förstås förväntningar, men det är inget som tycks tynga Pauline.
– Det är klart att det finns förväntningar med den karriären jag har, man får förvänta sig att det finns en viss press. Men jag hoppas kunna bidra med mina kvaliteter och tror att jag passar bra in i det laget som Djurgården har.

Nu ser hon fram emot att komma i ordning i Stockholm och gå in i lagets verksamhet där hon redan är bekant med ett flertal spelare.
– Jag känner Beata Kollmats väldigt bra och sen har spelat med och mot många i laget så jag ser fram emot att komma igång med laget, avslutar Pauline.

Se videon i spelaren för en längre intervju med Pauline.

Jean Balawo om Pauline Hammarlund

I och med att Paulines underskrift nu är på plats är en riktig prestigevärvning i hamn för sportchef Jean Balawo som får in välbeprövad kreativitet och spets offensiven.
– Pauline är en spelare som knappast behöver någon närmare presentation. Hon har öst in mål i Allsvenskan och varit väldigt jobbig att möta som motståndare. Bra i straffområdet, skicklig avslutare och ett mycket välkänt namn inom svensk fotboll. Ser man till hennes karaktär är Pauline ett fullblodsproffs och en tävlingsmänniska som kommer att bidra stort ute på planen och hjälpa oss att ta nästa steg, säger Jean. 

Fakta Pauline Hammarlund
Position:
Anfallare, yttermittfältare
Född: 7 maj 1994
Längd: 1,72 m
Tröjnummer: 9
Tidigare klubbar: AFC Fiorentina, BK Häcken, Piteå IF, Linköpings FC, Tyresö FF
Landskamper: 24 A-landskamper (åtta gjorda mål).

Pauline tar över tröjnummer 9 och Flavine Mawete tar istället nummer 15.

Senaste nyheter

Relaterat