Företag

Välkommen tillbaka Daniel Stensson!

  • Herrar
  • A-lag
  • 13 aug 2024

Den 27-årige mittfältaren ansluter från Sirius och återvänder till laget i hans hjärta.

Det är fortsatt full fart framåt för Djurgården under transferfönstret där ett nytt spännande namn nu tar plats i truppen i form av Sirius mittfältsmotor Daniel Stensson. En spelskicklig och energisk mittfältare, med tydliga ledaregenskaper, som nu gör sig redo för att dra på sig den blårandiga tröjan under de kommande 3,5 åren.

Att Daniel dessutom ansluter med varma känslor för Djurgården är givetvis extra glädjande. Emellertid inte alltför överraskande med tanke på att hans första bollkickar som knatte skedde i den blårandiga tröjan och sedan dess har hjärtat fortsatt att klappa hårt för DIF.
– Känslan är otrolig. Det här är min moderklubb och mina drömmars lag, så det känns fantastiskt att vara här igen, berättar Daniel som inte tvekade när Bosse Andersson hörde av sig.
– Jag fick reda på intresset för en dryg vecka sedan och jag var tydlig med att det är hit jag vill. Det är som sagt min moderklubb som mitt hjärta klappar för så när Djurgården la första budet var jag rak och tydlig med Sirius om att det är det här som jag vill. Sedan blev det en lite längre process än vad jag hade velat, men det känns skönt att allt är klart nu.

Daniels fotbollsresa inleddes som sagt som blårandig knatte och sedan bar det vidare till BP i början av tonåren.
– Jag började ju i Djurgården och på den tiden var det breddlag direkt, sedan fick jag komma in i Djurgårdens akademi vid åtta års ålder. Där spelade jag tills jag var tolv och efter det blev det Brommapojkarna. Jag gick igenom deras ungdomsled upp till A-laget där jag gjorde debut i Superettan 2015, med bland annat Jacob Une Larsson. Sedan blev det ingen förlängning med BP och då tog jag en tripp till Italien och spelade med AC Mestre i tredjeligan.
– Jag skrev på för 1,5 år där, men klubben gick i konkurs redan efter ett halvår. Så det blev en kort sejour i Italien och jag återvände istället till Sverige och Akropolis. Där var jag under en säsong i divison 1 och gick sedan vidare till Dalkurd. Vi spelade i Superettan 2020 och även där stannade jag i ett år. Sedan körde jag i GIF Sundsvall i 1,5 år och vi gick upp i Allsvenskan, för att efter det bli värvad till Sirius 2022. Där har jag varit fram tills nu då jag äntligen är här i DIF.

En fotbollsresa med många anhalter och en lärorik tid.
– Både sett till fotbollen och det personliga blir det ju en extrem lärdom att få umgås med många olika spelare och kulturer. Det har lett mig fram till att bli den person som jag är idag och jag är extremt stolt över det, förklarar Daniel som dock hela tiden närt en dröm om att, precis som många av hans kompisar, bära DIF-skölden på bröstet med A-laget.
– Man kan ju bara drömma och jag har ju haft en hel drös med polare som har spelat här; Jesper Karlström, Jonathan Augustinsson, Felix Beijmo och Hjalmar Ekdal som är mina nära vänner allihop. Så jag har fått sitta på sidan, heja på och sjunga DIF-ramsor, även fast jag spelat för andra klubbar. Men nu kan jag vara lite mer öppen med mina sympatier.

Något som lär märkas på Kaknäs med tanke på att Daniel är en social kille som gärna bidrar med energi till gruppen.
– Jag är en glad och framåt kille som kan ta för sig och involvera alla. Sprider gärna mycket energi och glädje, men ställer samtidigt rätt höga krav när det behövs. Så jag hoppas att jag kan bidra positivt till gruppen, förklarar han och understryker även vikten av en god lagsammanhållning.
– Det är viktigt. Man behöver inte umgås hela tiden, men har laget en bra sammanhållning så speglar det av sig på planen. Så den biten håller jag väldigt högt.

Ser man till Daniels egenskaper har han agerat med pondus centrat på mittfältet i Sirius de senaste säsongerna, där han dessutom burit kaptensbindeln i ett års tid.
– Jag är en tuff och energisk spelare som inte är rädd för att gå in i närkamper. Ser man till offensiven är jag ganska spelskicklig, har en okej vänsterfot och löper mycket för att skapa ytor till mina lagkamrater.

Egenskaper som bör tilltala tränarduon Kim Bergstrand & Tomas Lagerlöf i deras lagbygge.
– Jag har pratat lite kort med dem och det finns ju en konkurrenssituation. Men de verkar gilla att jag tar för mig och löper mycket för andra. Så jag tror och hoppas att vi kommer väl överens, konstaterar Daniel som har höga ambitioner, både för egen och lagets del.
– Först och främst ska vi försöka ta SM-guld med Djurgården och ta oss vidare i Europa i Conference League. Men sedan vill jag vara med och bygga Djurgården på sikt, under hela min kontraktslängd och förhoppningsvis längre än så. Vi ska se till att Djurgården blir Sveriges bästa lag.

Att det blir en annorlunda miljö, med trycket och förväntningarna som finns i DIF jämfört med tidigare lag, ser Daniel enbart som positivt.
– Det är fantastiskt och det har varit tufft att komma till Tele2 när vi mött Djurgården med Sirius. Både laget och publiken trycker på så det ska bli väldigt skönt att ha dem i ryggen istället för emot sig. Det ger ju en enorm energi som blir superbra om man använder den på rätt sätt. Att det sedan även ställs höga krav är något man får leva med som fotbollsspelare. Vi är de första som vet om man presterat eller inte, så det är inget nytt för mig.

Vid sidan av planen är det dock ett lite lugnare tempo för Daniel som är rotad i Stockholm sedan barnsben.
– Jag är en ganska social kille och spelar väldigt mycket golf. I övrigt bor jag med min tjej i Vasastan och trivs väldigt bra där. Så jag är väl en familjeman, men även en golfman.

Golfbagen lär dock få samla damm de närmaste dagarna i och med att Daniel kickar igång träningen redan under onsdagens pass på Tele2 Arena.
– Jag går in i träning redan på onsdag, men kan tyvärr inte vara med i matchen mot Ilves. Så jag får supporta grabbarna på plats och sedan ska vi göra det så bra som möjligt i derbyt mot AIK på söndag. Det blir ju enormt med ett derby direkt och det kommer garanterat att vara en fin inramning på Tele2 Arena med alla våra underbara supportrar i ryggen, summerar Daniel som är väl införstådd med känslan på läktarna.
– Jag har ju varit och kollat mycket matcher på Stadion och en massa derbyn på Råsunda då det begav sig. Så det känns underbart att kunna kliva in från klacken till planen och förhoppningsvis kunna bidra där på söndag.

 

Bosse Andersson om Daniel Stensson

Med spel på dubbla DIF-fronter, där den allsvenska toppstriden och kval till UEFA Conference League rullar omlott, krävs en bred och slagkraftig blårandig trupp. Därmed agerar sportchef Bosse Andersson ånyo och med Daniel Stenssons ankomst stärker han nu Djurgården med en välmeriterad och spelskicklig mittfältare som anländer i fin form efter en stark vårsäsong med Sirius.
– Daniel är ju en riktig djurgårdare och järnkamin som har DIF som moderklubb. Så det känns väldigt roligt att hans stora dröm nu går i uppfyllelse när han återvänder till Djurgården och får spela inför DIF-supportrarna, berättar Bosse som har haft god koll på Daniels framfart i tidgare lag.
– Daniel har ju varit ute på en vandring runtom i olika klubbar där han startat kontinuerligt och han har utvecklats i varje klubb. Under de senaste två säsongerna i Sirius har han växt fram ytterligare som en väldigt skicklig fotbollsspelare och en ledare för laget, med kaptensbindeln på armen. Nu sluts cirkeln och Daniel kommer hem till föreningen i hans hjärta. Så det känns glädjande att kunna få välkomna honom tillbaka igen och se honom spela i den blårandiga tröjan under de kommande säsongerna.

 

Fakta Daniel Stensson

Position: Mittfältare
Född: 24 mars 1997
Längd: 1,78 m
Tröjnummer: 13
Tidigare klubbar: Sirius, GIF Sundsvall, Dalkurd, Akropolis, AC Mestre (Italien), BP

 

Senaste nyheter

Relaterat