Blårandig målfest i kvartsfinalen

• 29 apr 1998

Djurgården är i semifinal i Svenska cupen. Segersiffrorna mot IFK Luleå skrevs till 6-0 (1-0) efter en härlig urladdning under den andra halvleken.

Försvarsspelet såg under den första halvleken, liksom i matchen mot Ludvika, stabilt ut men passningsspelet stämde dåligt. 1 550 på Stockholms Stadion kunde förutom det fina vädret glädjas åt Jon Persson kanonskott som gav 1-0 efter 20 minuter. Jon slog till vid en frispark, ca 25 meter från Luleå-målet och fick se bollen gå via målvakten in i mål. Djurgården hade sedan ett markant spelövertag, Luleå saknade målchanser, men svårt att skapa några riktigt farliga situationer förrän Christian Gröning nickade i stolpen i halvlekens slutminuter.

Djurgår'n kom in som ett nytt lag till den andra halvleken. Blåränderna rullade bollen efter marken och Luleå hade svårt med utomordentligt snabba Daniel Nannskog och Lucas Nilsson i kedjan. Efter en knapp kvart slog pigge Nilsson in 2-0 via stolpen (pass Jon Persson) och Luleå var ett slaget lag.

Fortsättningen blev rena uppvisningen från Djurgårdens sida; Markus Karlsson kom in på vänstermittfältet och behövde en kvart på sig för att göra mål.

– Det var ett halvår sedan jag spelade så det var kul att vara med igen, sa Markus som tränat för fullt i två veckor efter knäskadan.

– Men innan dess har jag kunnat löpträna så grundkonditionen är bra. Det är matchtempo som behövs men det var lätt att komma in idag och hela laget spelade bra. Det var skönt att få spela ut ordentligt. Jag tycker att det var synd att det var så lite folk på matchen men det var ändå bra ös på läktaren på de som var där och de hade säkert kul. De som var hemma får skylla sig själva.

De som valde soffan före Stadion gick miste om när Lucas Nilsson ökade på ledningen med sitt andra mål efter mycket bra förarbete av Daniel Nannskog. Jon Persson drog sedan in 5-0 på ett riktigt grannt volleyskott innan Nannskog visade sin snabbhet och sprintade i från hela Luleåförsvaret för att slå in 6-0.

Djurgårdens andra halvlek lovar gott inför fortsättningen av cupen och seriespelet. Lucas Nilsson, Jon Persson och Daniel Nannskog visade att de växt ett snäpp som fotbollsspelare sedan förra året och uppträdde med ett härligt självförtroende. Luleå hade en farlig målchans, tio minuter före slutet, men bollen träffade insidan av ribban. Martin Lossman i DIF-kassen fortätter att uppträda mycket säkert och stabilt och har nu hållt nollan i tre tävlingsmatcher i rad.

29 april, onsdag 19:00Stockholms Stadion