Förlust i semifinalen

• 7 maj 1998

Djurgården är utslaget ur Svenska cupen. Det blev förlust i semfinalen mot Helsingborg med 0-2 (0-2) inför drygt 3000 åskådare på torsdagskvällen.

Blåränderna behövde en bra start men dessa förhoppningarna släcktes i den andra minuten då Zoran Jovanovski fick nicka in 1-0 efter en hörna.

Blåränderna hämtade sig så småningom efter mardrömsöppningen och kunde skapa en del chanser. Under hela den första halvleken hade dock Djurgår'n stora problem på högerkanten där bortalaget fick stora ytor. 2-0 efter 34 minuter var en ren bjudning från DIF-försvaret som först skänkte bort bollen på egen planhalva och sedan lät Arild Stavrum rulla in bollen oattackerad.

Bäst i Djurgården under den första halvleken var vänsterbreddaren Marcus Karlsson som höll allsvensk klass tillsammans med klacken.

DIF var bättre i den andra halvleken men tvingades till ett evigt långbollande från backlinjen över mittfältet. Allsvenska Helsingborg hade bättre fart på fötterna och ägnade sig åt att bevaka sin tvåmålsledning.

Med en minut kvar av ordinarie matchtid samt ca fyra tilläggsminuter fick Djurgården ett gyllene läge att sätta lite nerv i slutminuterna. En långboll stoppades med handen i Helsingborgs straffområde och den flitige domaren Morgan Norman blåste mycket riktigt. Stefan Alvén stegade fram och slog en straff som Sven Andersson kunde rädda och därmed var matchen avgjord.

– Det är ingen katastrof att förlora mot Helsingborg. Vi har lärt oss mycket av det här. Vad det handlar om är att någon måste kliva in ordentligt och visa vägen när man drabbas av en sådan olycklig start. Nu var det som om alla föll in i chocktillstånd, säger Djurgårdens andretränare Peter Grim.

Innermittfältarna Micke Borgqvist och Pierre Gallo krigade tappert mot tufft motstånd på mittfältet. Lucas Nilsson förjänar också beröm för sitt uppoffrande slit på topp matchen igenom.

– Visserligen gick inte Helsingborg in lika tufft i den andra halvleken men vi visade i alla fall att vi kunde vara med i matchen. Tyvärr var det lite som om hela tillställningen dog i och med Helsingborgs snabba ledningsmål, säger Peter Grim.

På läktaren satt Daniel Nannskog med foten i bandage och längtade ut på planen. Där satt även Thor-André Olsen och Kaj Eskelinen som kunde höra speakern berätta att Hammarby förlorade sin semifinal mot Örgryte med 2-1 i Göteborg.