Ingen finalplats för Dubbelmästarna

• 7 jan 2003

Djurgården, som enbart hade ett par träningar på Bosön i ryggen, spelade en oavgjord match och förlorade en när Nackas Minne avgjordes på onsdagen.

Djurgården kom till nystarten av Nackas Minne som regerande mästare. Senast turneringen spelades var 1990, då vann Djurgården finalen över Hammarby med 2-0.

En inomhusturnering i fotboll i januari är mer ett trivsamt jippo för att lysa upp i vintermörkret och stilla den värsta fotbollsfebern än en riktig värdemätare. Chansen att se Djurgårdens nyförvärv i aktion strandades dock, eftersom nyligen kontrakterade Sjölunds och Cederquists spelarlicenser ännu inte är klara.

Med sex gubbar per lag på den hockeystora planen, och flygande byten, inleddes turneringen. Sedan Hammarby besegrat AIK spelade Djurgården sin första match mot ett juniorbetonat Bröndby. I första halvlek var det ett lekande Bröndby mot ett sömnigt Djurgården. DIF tog sig visserligen fram till Bröndbys mål direkt, men Johan Elmander, som tog hand om returen från Markus Karlssons sargskott, fick se sin bicykletas gå över mål. I stället bet Bröndby sig fast på offensiv planhalva och redan i den andra minuten kunde Kaspar Dalgas ta emot passningen från Thomas Kahlenberg och mellan Andreas Isakssons ben göra matchens första mål. Kahlenberg stod för förarbetet även i påföljande minut då Kenneth Larsen snappade upp returen från hans sargskott och gjorde 0-2.

Efter knappt åtta minuter rundade Kim Källström Kenneth Larsen och reducerade med ett kraftfullt skott. Men bara en halv minut senare ställdes Kasper Lorentzen helt fri med Isaksson. 1-3. Bröndby fortsatte att skapa och anfalla. Kahlenberg fintade bort Mikael Dorsin och en liggande Andreas Isaksson hade inte mycket att sätta emot.

Trots att Bröndby gjorde 1-5 i början av den andra halvleken kom Djurgården igen. Man tog tillbaka sina positioner och började pressa på, något som gav resultat. Andreas Johansson stod för förarbetet och René Makondele petade in 2-5, Richard Henriksson fortsatte reduceringen och en repris i kraftfullhet från Källströms sida hämtade in ytterligare. Det blev Samuel Wowoah som till sist såg till att Djurgården fick med en poäng från matchen, när han på en returboll slog in 5-5.

Sedan AIK spelat 2-2 mot Heerenveen, och därmed missade finalen, var det åter dags för Djurgården, denna gång mot Molde. Dembo Touray fick förtroendet i mål.
Det tog nästan fem minuter innan Samuel Wowoah spräckte matchens nolla med ett hårt skott bollen mellan Jakup Mikkelsens ben. Men ett par minuter senare var det Moldes tur att kvittera sedan Djurgården totalt tappat markeringarna.

Molde tog ledningen i den andra halvleken, sedan Magne Hoseth fintat bort Dembo Touray, som vaktade Djurgårdens mål denna match, och därefter lyfte in 1-2. Molde gjorde ytterligare ett mål innan Djurgården kämpade sig tillbaka. Andreas Johanssons nick nådde Wowoahs vänstertå som fick peta in 2-3. Med två minuter kvar kom Djurgårdens 3-3-kvittering. Johan Elmander började anfallet och Andreas Johansson hade bara att sätta dit högern.
Men detta hjälpte inte i slutändan. Kasper Ambrosen fastställde slutresultatet till 3-4 och därmed kunde inte heller Djurgården se fram emot finalspel.

Det blev till sist Hammarby och Molde som möttes i finalen, som Hammarby vann med 4-1.