Derbyförlust på Söderstadion

• 18 maj 2005

Djurgården förlorade onsdagens derby mot Hammarby på Söderstadion. Efter ledning i halvtid tappade man matchen och förlorade med 1-2.

För första gången sedan 1990 spelade Djurgården mot Hammarby i en Allsvensk match på Söderstadion. Då, för femton år sedan, vann Hammarby med komfortabla 3-0. Siffrorna den här gången var försiktigare, men det var åter Hammarby som drog det längsta strået.

Inför onsdagens match var Djurgårdens offensiva mittfältare Felix Magro skadad vilket gjorde att Abgar Barsom fick ta hand om den rollen från start. Abgar gjorde förra veckan sin första Allsvenska match efter ett långt skadeuppehåll och är inte fulltränade än, och ytterligare några spelare har av liknande skäl en bit kvar till toppformen. Abbe startade dock matchen bra, precis som resten av Djurgården. Hammarby hade större bollinnehav men kom sällan till avslut, de gånger man gjorde det var det från långt håll och skotten satt långt ifrån djurgårdsmålet. Djurgårdens chanser var inte heller så många, men på en av dem gjorde Søren Larsen matchens prestation. I en duell vid långsidan tog han resolut bollen från Hammarbys Schleebrügge, avancerade in mot mål, förbi Petur Marteinsson och spelade vackert fram en perfekt löpande Jones Kusi-Asare som bredsidade in bollen.

Totalt sett var det Hammarby som hade mest boll i halvleken, men Djurgården hade kontroll på matchen ända fram till halvtissignalen.
- Jag känner att vi har ett bra grepp, men vi skulle kunna ta fler initiativ. Jag tycker vi har världens möjlighet, sa djurgårdens tränare Lasse Sandberg i paus.

Tyvärr tog man inte den möjligheten. Första minuterna av halvleken nummer två hade man visserligen hyfsad kontroll, men sedan började Hammarby att ösa på mer och mer medan Djurgårdens tvekade och mittfältet kroknade.

Ibrahim Ba byttes ut efter tio minuter, in kom i stället Tobias Hysén, tillbaks från skada men inte fulltränade. Samtidigt blev både Barsom och Kári Árnason tröttare och tröttare och mittfältet svajade betänkligt. Detta gjorde att Hammarby ofta kom igenom väl lätt och dessutom vann allt för många andrabollar. De två målen, med knappt sju minuters mellanrum, kom logiskt, även om de delvis berodde på individuella misstag.

Abgar Barsom är som sagt inte heller fulltränad och en bit in i halvleken började det ta ut sin rätt. På bänken fanns ett mittfältsalternativ, Niclas Rasck. Han gjorde det bra, men plötsligt fans det ingen naturlig offensiv mittfältare på planen, och inte blev det bättre av att Kári Árnason blev tröttare och tröttare. När Kári gick ut gick Jones Kusi-Asare ner som på mitten. Alla dessa byten var knappast till fördel för mittfältet och Djurgården hade svårt att få till några riktiga kvitteringschanser.

På slutet gick Djurgården över till en trebackslinje för att öka trycket. Med minuter kvar kom chanserna, först genom Søren Larsen, sedan vid en dubbelhörna. Men bollen ville inte in och ett för dagen något bättre Hammarby gick slutligen segrande ur striden.

Plus idag till Fredrik Stenman som enkelt tog hand om Björn Runström, Larsen som utöver förarbetet till målet hela tiden gjorde vad han kunde och Markus Johannesson som i princip var felfri.

- Första halvlek spelar vi stabilt, är aggressiva, spelar riktigt bra och har kontroll på matchen. I början av andra ser det också ok ut. Sedan får de ett mål efter en markeringsmiss och då får de vind i seglen. Vi blir stillastående och får alldeles för långt mellan lagdelarna, sista 35 minuterna viker vi ner oss och är inte bra, menade Stefan Rehn.

Fredrik Stenman såg efter matchen ut som ett åskmoln.
- Fruktansvärt besviken. Det var jämnt i första, men vi skapade bättre målchanser och gjorde mål. Första 5-10 i andra var ok, sedan händer något, jag vet inte riktigt vad. Vi blir lite fega och de får in en boll som vi bara inte ska släppa in, ett skitmål. Men de har fler chanser än oss i andra och vinner väl rättvist. Nu är det bara seger som gäller mot Assyriska på måndag. Vi kommer att vara så otroligt taggade, det kan jag lova alla supportrar, lovade Fredrik.