Ingen revansch på Hammarby

• 9 aug 2009

Nej. När solen dalat över Solna, när matchen blåsts av fanns ett lag som studsade upp och ner i glädjeyra. Det laget var inte Djurgården denna dag heller, tyvärr.

Logik? Det ordets innebörd är som en tom bok. Ibland skriver logiken dit handlingen själv, ibland inte.

Matchen var på förhand en kamp på liv och död. Men på planen var derbyt ett ovanligt snällt sådant. Djurgården mot Hammarby denna augustikväll går inte till historien som någon bra match, det ska gudarna veta.

Men det fanns något annat som ändå trollband de knappa 16 000 på läktarna. Det fanns en dramaturgi som inte Shakespeare hade komponerat bättre. Djurgården kom ut till den första halvleken och körde över de grönvita. Det var ett spel där Djurgården såg ut som järnkaminer.

Passningarna, kombinationerna var kanske inte guldglimrande men framåt, det tog man sig. Jan Tauer var tillbaka från start. Säga vad man vill om tysken, men i den första halvleken var det han som spred energi runt sig. Han löpte, han försvarade och han var Djurgårdens bäste ett tag.

Hammarby hade egentligen ingenting. Försvaret låg fel och gav firma Jonson/Oremo ytor som forwards med självförtroende hade gjort tio mål vardera på. De grönvita anfallen var tröga, stereotypt lättlästa och framför allt ytterst sporadiska. Det mestadels grundat genom ett mittfält där den ena var stark och den andre klok; Dahlberg vann närkamper och Daja sög åt sig de bollar som Dahlberg vunnit. Sjölund visade takter som en mittfältselegant bör ha, spelsinne bra kontroll och fin karaktär. Det gjorde att Hammarby hade problem lite överallt.

Trots det var det Hammarby som tog ledningen, på ett sätt som just där och då kändes som det egentligen enda sätt som ett grönvitt mål skulle kunna komma till – genom ett självmål. Markus Johannessons knä gav Hammarby ledningen i den 26:e minuten. DIF ångade på, rejält påhejade av en entusiastisk publik som stod rakryggade i ögat av ironiorkanen. Men bollen ville inte in.

Däremot var den på väg dit då den stoppades av en utsträckt Hammarbyhand. Visselorkanen från den södra läktaren tog vid, men den enda visslingen av betydelse, domarens, uteblev. Handsregeln är en tillkrånglad juridisk term, som inte borde vara det. Tar bollen på handen, kanske det borde vara hands. I stället blir det någon typ av bedömning som domaren måste tvingas göra på kort tid, och då blir domsluten skiftande och skapar förvirring. Nu blev det ingen straff, men oj vad DIF hade behövt en.

När den andra halvleken inleddes ledde Hammarby med 0-1 efter att ha haft 0, skriver det gärna igen, 0 avslut på mål. Logiskt med ledning?

Men i den andra halvlekens inledning var Djurgården kvar i omklädningsrummet, mentalt. Det var Hammarby som både skapade lägen och ägde spelet. Men då minsann missade man allt i stället.

När Hammarby inte fick utdelning bet och krigade sig DIF in i handlingen igen. Men framåt knöt det sig. Hrvoje Milic har varit rolig att se under en tid och han har varit viktig för Djurgårdens offensiv som avlastning med sin fina teknik och speed. Mot Hammarby, särskilt i den andra halvleken, fick han dock inte ut så mycket av det, vilket var en anledning till att DIF inte fick till det i anfallsspelet. Det finns helt enkelt för få spelare med egenskapen att kunna dribbla sig förbi sina motståndare i dagens DIF och då blir följden att bollar måste lyftas lite ad hoc.

På mitten slet Mikael Dahlberg hårt, men utan att få ut så mycket. I anfallet fick Jonson och Oremo allt färre vettiga bollar att leka med, vilket i sin tur medförde att de stora klara målchanserna lyste med sin frånvaro.

Matchen rullade ifrån DIF. En match som man verkligen ägde i första halvlek. En match som man verkligen borde ha vunnit och framför allt kunde ha vunnit. Nu blev det inte så och hösten ser oviss ut. När ska det vända?