Jonathan Augustinsson klar för Djurgården

Djurgården fyller på i leden med nya, unga talanger och näste man att ansluta till Kaknäs är Brommapojkarnas 19-årige vänsterback Jonathan Augustinsson.

En Stockholmskille som har spelat i BP sedan han var sju år och som flyttades upp i deras A-trupp förra året. Hans namn har funnits med på Bosse Anderssons önskelista under en tid och DIF:s sportchef är nöjd med att nu knyta honom till DIF med ett fyraårsavtal.
– Jonathan är en ung, spännande och modern försvarsspelare som är en duktig ytterback men som även spelat mittback tidigare. Han är snabb, löpstark och har en bra vänsterfot och med de grundförutsättningarna och egenskaperna kan han utvecklas långsiktigt i Djurgården och bli en framtida landslagsback, säger Bosse som har ett stort förtroende för Jonathan även om denne inte kunde fullfölja hela säsongen i Superettan med BP.
– Han har ju haft otur med skador under de senaste året så det har blivit lite mindre matcher för honom. Bland annat så bröt han näsan och fick en hjärnskakning i U20-landskampen mot Danmark som stoppade honom från spel under en längre tid.

Men allt detta är överspelat nu och det är en frisk och spelsugen Jonathan som efter en ivrig väntan kommer till Kaknäs för att etablera sig.
– Det känns otroligt bra att vara här. Det tog ju ett tag för BP och Djurgården att få ihop det så jag har bara gått och väntat på att äntligen få dra på mig den blårandiga tröjan, säger Jonathan som har god koll på många i truppen sedan tidigare.
– Jag har ju spelat med Tim Björkström, Jacob Une Larsson, Besard Sabovic och Jesper Karlström. De känner jag ju väldigt bra vilket blir en trygghet i sig.

Som varandes Stockholmare sedan födseln och boende vid Fridhemsplan är det ingen större omställning där resorna nu kommer att gå till Kaknäs istället för Grimsta.
– Jag har varit i BP sedan jag var sju år gammal. Jag spelade mittfältare en del i början men från och med fjorton års ålder har jag varit ytterback och har även spelat en del som mittback. Ser man till mina egenskaper är jag snabb, med bra vänsterfot, spelsinne och inställning, berättar Jonathan som får en intressant konkurrenssituation med Elliot Käck om vänsterbacksplatsen.
– Elliot är en väldigt bra spelare så det kommer att bli en tuff konkurrent. Men så är det i alla bra klubbar så jag ser det bara positivt och jag ska vara här och visa vad jag kan. Jag vet att han är en snabb spelare och kanske snabbare än mig på tio meter men upp till trettio meter tror jag att jag tar honom, garvar Jonathan.

Konkurrerandet och tävlandet är han dock van vid sedan tidigare med en två år äldre - och inte helt okänd - bror vid namn Ludwig som numera befinner sig i FC Köpenhamn. Men framför allt har han varit ett bra stöd för Jonathan under uppväxten tillsammans.
– Vi har en väldigt bra relation och är tighta med varandra. Han är ju två år äldre så han är lite av en förebild så jag ser upp lite till honom och tar en del råd. Han hjälper mig bland annat med extraträning och sådant. Men han är ju också en sparringpartner och våra föräldrar är nog lite trötta på oss vid det här laget eftersom båda två är vinnarskallar med allt vad det innebär, garvar Jonathan.

Att det är en speciell känsla att få dra på sig den blårandiga tröjan märks tydligt hos Jonathan som i egenskap av Stockholmare har full koll på sin nya förening.
– Vart man än går så märker man ju av Djurgården. En anrik förening som är bra i väldigt många olika sporter och med väldigt bra supportrar. De har ju 11 SM-guld hittills så vi får hoppas på ett tolfte snart, utlovar Jonathan som har haft en bra kommunikation om sin kommande roll.
– Jag gillar den fotboll som DIF spelar och hela filosofin runt den, speciellt hur Pelle ser på ytterbackarnas roll. Så jag tror att jag kommer att passa in riktigt bra här och det ska bli kul att få spela på Tele2 Arena. Jag har sett en del Djurgårdsmatcher tidigare där och det har varit en fantastisk stämning så det här blir grymt, avslutar han.

Vi önskar Jonathan varmt välkommen till den stoltaste av föreningar!

Se DIFTV med Jonathan om kontraktet med Djurgården här:

Senaste nytt
Fler nyheter