Özcan Melkemichel klar som ny tränare

Han har gjort resor genom seriesystemen med både Syrianska och AFC United och nu påbörjar Özcan Melkemichel en ny resa som tränare för Djurgårdens IF där siktet ånyo är inställt rakt uppåt. En orädd, karismatisk vinnarskalle med en tydlig spelidé som ser möjligheter och är skicklig på att få ihop gruppen anländer till Kaknäs.

Ryktena har surrat under ett antal veckor och nu är det klart. Özcan Melkemichel blir ny tränare i Djurgården och har skrivit på ett tvåårigt kontrakt med option på ett års förlängning. Entusiasmen är påtaglig inför uppdraget hos den energiske men även eftertänksamme Özcan som trots att han just avslutat en intensiv säsong, där han på ett sensationellt sätt tagit upp AFC United till Allsvenskan, knappt kan bärga sig innan han får ta itu med att förbereda DIF på bästa sätt inför 2017.
'– Att få jobba i en sådan förening som Djurgården är ju först och främst en ära och sedan ser jag självklart jättestora möjligheter. Det finns en stark organisation, bra spelarmaterial och fantastiska förutsättningar så den här chansen är något man drömt om som tränare, säger Özcan som efter resorna upp genom seriesystemet med Syrianska FC och AFC United ser fram emot nästa etapp med DIF.
– Det är ett mål jag har att göra de här resorna och jag kommer att göra allt som jag kan för att det blir en resa uppåt med Djurgården också. Jag är övertygad om att jobbar man hårt för någonting och har en plan för hur det ska gå till så uppnår man det. Jag vill visa vad jag tror mig kunna göra med den här föreningen och det är att vinna någonting och framför allt att vara med i toppen av Allsvenskan. Det är det som har lockat mest, men även supportrarna och de värden som Djurgården står för har spelat sin roll i beslutet också.
"Kan man göra bra resultat i en liten klubb så finns det stora möjligheter att göra ännu bättre resultat i en större klubb."
För Özcan - som har skapat stora resultat med små medel tidigare - blir det ett påtagligt organisatoriskt lyft att komma till DIF. Det har funnits säsonger i Syrianska då det bara funnits 7-8 spelare att jobba med när försäsongen drar igång och i AFC United handlade det ofta om att ordna bästa möjliga förutsättningar med minimal budget.
– Det var ännu tuffare i AFC än i Syrianska, måste jag säga. Just därför ser jag möjligheterna ännu klarare nu. Kan man göra bra resultat i en liten klubb så finns det stora möjligheter att göra ännu bättre resultat i en större klubb. Jag kommer till en förening där det är ordning och reda, truppen är i princip klar och vi kan sätta igång direkt i januari. Sätta spelidén och fokusera enbart på fotbollen och det jag ska göra som tränare. Det blir en stor fördel för mig jämfört med tidigare uppdrag. Försäsongen är oerhört viktig och det gäller att verkligen få ihop gruppen och förbereda på bästa sätt inför matcherna som kommer.

En försäsong där Djurgårdens sätt att spela fotboll ska få en ny prägel och självklart uppstår en nyfikenhet på hur den kommande spelidén ser ut.
– Jag vill se en passningsorienterad, tempostark fotboll där försvarsspelet är oerhört viktigt för mig. Vi måste veta vad vi gör försvarsmässigt på planen i alla hänseenden under matchen. Alla ska veta exakt vad de ska göra i det defensiva arbetet och jobba stenhårt för varandra. För mig är försvarsspelet grunden i anfallsspelet. Men samtidigt vill jag se ett passningsorienterat anfallsspel, inte så mycket långbollar utan en bra variation i vår offensiv med mycket fart framåt. När det gäller den sista tredjedelen är det viktigt att kunna ge frihet till individen och inte strypa eller styra spelarnas initiativ. Det finns många skickliga fotbollsspelare i Djurgården som har stora individuella kvaliteter. Då måste man ge dem frihet, men ändå inom vissa ramar, säger Özcan som gärna betonar vikten av kontinuitet.

Han kan tänka sig att bygga vidare på delar i spelet som DIF haft under 2016 men vill självklart sätta sin egen prägel på laget.
– Jag ska kolla igenom allt material som Djurgården har och det finns säkert mycket som är bra som vi kan ta med oss. Men det finns säkert också mycket som kan förändras. Jag såg de sista fyra omgångarna i Allsvenskan och då var det försvarsspelet som jag återkom till hela tiden. Det var några mål som var lite billiga och det ska inte behöva förekomma. Den typen av mål kan vara skillnaden mellan tre poäng och noll poäng.
 
Att få jobba med större resurser och bättre förutsättningar gör onekligen jobbet lättare men det ökar också kraven på leverans inom den prestationstyngda fotbollsvärlden. Özcan känner dock ingen oro inför situationen och pressen som sammankopplas med att jobba för en av Allsvenskans största föreningar är inget som skrämmer.
– Jag har aldrig varit rädd för någonting och ser bara fram emot det här. Det handlar om att se positivt på allting; hade jag varit rädd av mig hade jag inte jobbat inom fotbollen och som tränare måste man alltid se möjligheterna. Samtidigt vet jag ju hur det funkar inom storklubbarna och fotboll idag på elitnivå är prestation. Presterar du inte så kommer du att ifrågasättas och då gäller det att jobba ännu hårdare för att se till att perioderna när det går sämre inte blir långa… och peppar, peppar har jag inte haft några sådana jätteperioder än, förutom under en tid i Syrianska då jag hade väldigt dåliga förutsättningar.

Så vad är då hemligheten bakom seriesegrarna och de goda resultaten. Özcan må vara en karismatisk ledarfigur men han är inte alltför pigg på att själv beskriva sina styrkor - vilket han hellre överlåter till andra - även om han på begäran gör ett försök.
– Alltid svårt att beskriva sig själv men ska jag försöka så har jag ett bra ledarskap och kan få ihop grupper på ett bra sätt. Sedan är jag en fotbollsnörd på så sätt att jag älskar att grotta in mig i fotbollens detaljer, det taktiska, hur vi ska gå framåt, träningsupplägg där jag ständigt söker ny inspiration för att vi inte ska stanna av. Men också för att hela tiden utvecklas själv som tränare och kunna förmedla det ut till mina spelare. Jag tror att jag är duktig på just att förmedla det jag vill till spelarna genom att ställa mycket frågor under träningarna. Att de själva förstår hur jag tänker. För mig spelar det ingen roll om jag vet exakt hur jag vill ha det om det inte har nått fram hela vägen till spelarna. I slutändan är det ju de som ska gå ut och göra jobbet. Det är därför jag vill ha en tät kontakt med spelarna för att involvera dem i mitt arbete på ett sätt där de vet att jag är chefen men också att de kan känna sig delaktiga i allting vi gör.
"Får du en förfrågan från en stor förening som Djurgården finns det inte mycket att fundera på"
Tränarkarriären har inte varit någon klassisk stegutbildningsresa för Özcan som efter att tvingats avbryta spelarkarriären i Syrianska på grund av skador återvände till SFC:s omklädningsrum sommaren 2005 efter en mellanlandning i styrelserummet .
– Det var ganska slumpartat. Jag var ju ordförande i Syrianska under den tiden och sedan hade vi ett väldigt bra lag i division två men det gick inte som vi ville. Sedan tog styrelsen ett ömsesidigt beslut tillsammans med tränarna att bryta. De kände att det fanns mer att hämta eftersom vi trots allt hade ett väldigt bra lag men låg sist efter sju omgångar, 13-14 poäng efter ettan. Då fick jag en förfrågan från några i styrelsen om att ta över fram tills att vi hittar en tränare. Efter mycket betänketid sa jag att ”om jag tar över så är det bara tillfälligt”. Sedan när jag tog över så gick det väldigt bra och vi förlorade inte någon match fram till sommaren. Till slut fick jag frågan om jag ville vara kvar permanent som tränare så då fick jag hoppa av alla styrelseuppdrag och jag tyckte att det var väldigt roligt att vara ute vid planen igen. När säsongen sedan var slut så hade vi vunnit serien, säger Özcan om sin annorlunda väg vid sidan av en rak stegutbildning i SvFF:s regi.
– I och med att jag inte gick de kurserna tidigt under min karriär fick jag väldigt mycket från mina egna tankar. Så jag är annorlunda och kan hitta på saker på träningar som är helt egna för att passa spelidén som jag har, det kan bli träningar som ingen har prövat tidigare. Men jag har ju gått alla de nödvändiga kurserna i efterhand och det har varit väldigt lärorikt det med.

Vägen må ha varit krokig men nu är han framme i fotbollens finrum och det är ett par spännande år som väntar.
– Får du en förfrågan från en stor förening som Djurgården så finns det inte mycket att fundera på. Jag kommer aldrig att glömma de klubbar som har hjälpt mig på resans gång som Syrianska och AFC United men nu börjar ett nytt kapitel i min historia och jag vill fortsätta att skriva historia. Så när Bosse ringde mig kände jag direkt att, okej det här var något jag verkligen vill göra. Det var oväntat och därför är jag väldigt tacksam att Djurgården vågar ta det här steget. Det är en oerhört stor ära för mig och jag kommer att göra allt för att ingen ska behöva bli besviken. Men samtidigt; hade jag inte presterat hade det inte varit intressant. Man plockar inte hit någon till DIF bara för att det här är en trevlig prick, avslutar Özcan med ett karaktäristiskt leende som vi garanterat kommer att få se fler av under hans tid i Djurgården.

När det gäller Bosse Andersson känner han Özcan sedan länge och de har haft en bra dialog om uppdraget och kommer säkerligen att ha intressanta och dynamiska diskussioner när laget ska kompletteras. Så det är en mycket nöjd blårandig sportchef som kan glädjas åt att ha kontrakterat en tränare som fyller alla kryssen på checklistan.
– Vi har gjort en stor inventering av tränarkåren utefter vilken profil vi ville ha. Under hösten har vi haft en grupp i styrelsen som har träffat ett antal tränare där vi i slutändan varit eniga i valet eftersom Özcan gjorde ett väldigt bra intryck på alla sätt. Han har gjort fantastiska resultat, jobbat hårt och är väl värd den här chansen. En vinnare, som har vunnit sju av elva serier, där den största bragden är att ta AFC från division 1 ända upp i Allsvenskan. Sättet han har gjort det på är imponerande där de släppt in väldigt lite mål med ett starkt försvarsspel och vunnit många av de viktiga toppmatcherna. Özcan är en stark personlighet med ett tydligt ledarskap som skapar en bra gruppkänsla. Han är duktig taktiskt, skicklig i omklädningsrummet och skapar teamkänsla bland ledare och spelare så jag tycker att vi har gjort en väldigt bra rekrytering, summerar Bosse. 

Bosses och styrelsens checklista inför valet av tränare: - Ett starkt ledarskap - Kravfull - Tuff och omfattande träning - Tydlig spelidé - Offensiv och aggressiv fotboll - Framåtanda - Taktisk balans i offensiv och defensiv - Släppt in tio spelmål i år på trettio matcher - Entusiasmerande och skapar teamkänsla - Vinnare (vunnit sju av elva serier) - Stryktålig (när det har blåst motvind)
 

Senaste nytt
Fler nyheter