Välkommen till Djurgården Marcus Hansson

Djurgården förstärker defensiven och skriver ett fyraårskontrakt med 25-årige mittbacken/mittfältaren Marcus Hansson.

Med Emil Bergström på väg till Rubin Kazan har sportchef Bosse Andersson tvingats agera snabbt och nu har Djurgården gjort klart med Tromsös Marcus Hansson. En ledargestalt från Gästrikland som kan spela såväl mittback som mittfältare och som har varit lagkapten i Gefle där han huserat under större delen av sin professionella karriär.
– I och med försäljningen av Emil Bergström har vi jobbat väldigt brett för att hitta en mittbackslösning. Vår ide har varit att ”göra en Markus Johannesson”, det vill säga att hitta en spelare som inte är i den rollen men som är väldigt motiverad att spela mittback. Därav började vi kolla in Marcus Hansson som Pelle (Olsson) känner väldigt väl. Vi undersökte möjligheten även om han stod under kontrakt eftersom det vid den här tidpunkten är det väldigt svårt att köpa spelare i Sverige när man sonderar marknaden. Så att få en sådan spelare ledaregenskaper och har en sådan stor erfarenhet trots sin ringa ålder känns väldigt bra och det borgar för att han har sina bästa fotbollsår framför sig. Det finns flera lyckade exempel på spelare som har gått ner från mittfältet och tagit den rollen och i mina ögon har han allt som krävs för att bli en väldigt bra mittback i vårt lag. Med Pelle Olsson i Gefle spelade ju Marcus dessutom mycket som mittback så det är inget nytt för honom, säger Bosse som är väl medveten om att tomrummet som Emil Bergström lämnar efter sig i Djurgården inte är det lättaste att fylla.
– Nu är det ju inget enkelt jobb att ersätta Emil och det är klart att det märks både på planen och i omklädningsrummet att det blir en lucka efter honom. Men nu fyller vi på med en spelare som har starka ledaregenskaper och uppfyller många av de kriterier som finns för att bli en pådrivare i den här gruppen. En välkänd och väldigt ambitiös kille med gott omdöme som har samlat på sig erfarenhet i Tromsö och kommer vara redo att spela stora matcher för Djurgården. Det har varit en viktig faktor och Marcus är väldigt glad över att få komma hit och spela, summerar Bosse.

En glädje som märks tydligt hos Marcus själv som när detta publiceras sitter på planet ner till Turkiet för ansluta till träningslägret.
– Det känns väldigt roligt och inspirerande att få spela för Djurgården och jag ser fram emot att träffa laget nere i Side under torsdagen, konstaterar han.

Marcus påbörjade sitt fotbollsspelande i Åbybyggeby och att det var en kommande mittback/defensiv mittfältare var inte helt lätt att urskilja då.
– Jag gjorde ju en del mål och var rätt duktig på att dribbla i Åbyggeby där jag började som liten. Sedan hann jag även med en säsong i Brynäs innan jag började i Gefle 2007, säger Marcus som tillbringade sju år i klubben.
– Jag spelade ju där i väldigt många år innan jag förra säsongen valde att gå till Tromsö. Jag har spelat både som central mittfältare och mittback och jobbat ihop med Pelle Olsson i många år.

En tränare som Marcus givetvis har god koll på sedan tiden i Gefle och som han ser fram emot att återse.
– Det ska bli kul, jag ser fram emot att jobba med Pelle igen. Det är en tränare som jag känner bra och har stor respekt för. Sedan kommer det att bli roligt att träffa Faltsetas och Jawo igen som jag ju har spelat ihop med i Gefle.

Att Marcus värvats till Djurgården huvudsakligen som mittback trots att han spelat mittfälttare senaste säsongen i Tromsö ser han inte som något anmärkningsvärt.
– Jag har ju mest spelat mittfältare de senaste åren så det är jag ju van vid. Men jag är väldigt välbekant med mittbacksrollen också så det är inga problem för mig med flera positioner, berättar Marcus som är väl medveten om den lucka som Emil Bergström lämnat efter sig.
– Det är väl tanken att fylla upp där även om det självklart är väldigt svårt eftersom Emil har varit en så viktig spelare för DIF. Han är ju också en urdjurgårdare och en ledartyp, men jag ser det som en utmaning. Så för mig är det bara inspirerande, förklarar Marcus som själv var lagkapten i Gefle under sitt sista år med klubben.
– Ledarskapet har kommit mer och mer med åren och jag känner mig bekväm med den rollen både på och utanför banan. Jag kanske inte är den som skriker och hörs mest hela tiden utan jag försöker leda på mitt eget sätt.

Året i Tromsö blev intressant och innebar en hel del nya lärdomar och erfarenheter.
– Vi hade en väldigt speciell säsong i fjol eftersom vi var nykomlingar. Vi kämpade i bottenstriden och det var en rätt kaotisk säsong med tränarbyte mitt i till exempel. Men personligen har jag trivts väldigt bra i laget och i staden. Så det har varit ett väldigt utvecklande år för mig både som fotbollsspelare och som person.

När det gäller hans nya förening har Marcus god kännedom om vad som väntar.
– Jag har bra koll och har spelat många allsvenska matcher mot Djurgården. Det är en av Skandinaviens större klubbar så det ska bli väldigt inspirerande att få komma hit och få spela, kommenterar han och beträffande den press som läggs på spelare i större föreningar tycker han bara att den förhöjer.
– Det är bara roligt. Jag tror att det är någonting som alla fotbollsspelare eftersträvar att få spela inför många supportrar och få mycket uppmärksamhet. Den biten ser jag enbart som något positivt.

På fritiden blir det gärna trav och fiske vilket gör att Kenneth Höie och Hampus Nilsson säkerligen kommer att diskutera en del rekordfiskar med Marcus på Kaknäs. I övrigt hoppas han självklart att kunna få snacka om starka resultat och goda prestationer på planen under de fyra år som väntar i föreningen.
– Jag vill utvecklas som spelare och ta nya steg. Sedan hoppas jag kunna hjälpa till att stabilisera Djurgården som ett topplag. Det är där vi ska ligga, avslutar Marcus.

Se DIFTV med Marcus Hansson och Pelle Olsson här. Läser du i appen kan du titta genom att klicka här.

Senaste nytt
Fler nyheter