Dramatiskt kryss mot Elfsborg

• 19 sep 2017

Det bjöds på full fart, offensiv fotboll och mycket dramatik när Djurgården spelade 2-2 mot Elfsborg.

Det var två offensiva lag som drabbade samman på Borås Arena där Djurgården kom till spel med samma startelva som senast bortsett från Kerim Mrabti. Denne fanns inte med på grund av en oroväckande lårskada som kan innebära att det är färdigspelat för Kerim i år.

Djurgården bjöd ändå på en stark offensiv trots Kerims frånvaro och att det var två av seriens målgladaste lag som möttes märktes också omgående. Elfsborg började starkt och Daniel Gustavsson var väldigt nära att löpa sig fri i djupled men Andreas Isaksson kom ut och avvärjde skickligt. Pigge Othman El Kabir svarade med att testa Kevin Stuhr Ellegaard med ett patenterat högerskott som dansken dock räddade skickligt.

Men Elfsborgs-keepern skulle tvingas att kapitulera i åttonde matchminuten. Kim Källström levererade en av sina välslagna hörnor som efter ett visst studsande hamnade framför fötterna på Magnus Eriksson. Den allsvenska skytteligaledaren tryckte påpassligt in sitt tolfte allsvenska mål för i år och DIF fick en drömstart på matchen.

Det kunde – eller kanske borde – varit ett eller ett par mål till direkt efter. Gustav Engvall fick öppet mål efter en målvaktsretur på ett skott från El Kabir men sköt över och Tino Kadewere var igenom fri mitt i boxen men halkade till i skottögonblicket.

DIF radade upp chanser under en intensiv tiominutersperiod där Elfsborg fick kämpa frenetiskt för att freda målet med flera vassa räddningar av Stuhr Ellegaard.

Hemmalaget hämtade sig dock efter den offensiva chocken och flyttade upp spelet. Det blev en del farligheter på fasta situationer och via inlägg men DIF höll fortet stängt med visst besvär och fina räddningar av Andreas Isaksson.

Elfsborg fortsatte att pressa på och Isaksson lyckades med fingertopparna och ribbans hjälp parera Jon Jönssons nick på hörna. En fantastisk prestation av Isak som dessvärre gjorde sig illa när han landade, men han fullföljde ändå halvleken. En halvlek som slutade 1-0 till DIF där det dock kunde varit betydligt fler mål sett till chanskavalkaden, enligt Jonas Olsson.
–Vi började jättebra och hade 20 minuter där vi kunde ha dödat matchen. Vi fick ett mål och efter det så eldar de på och får lite tryck på oss. Men jag tycker vi leder rättvist och planen är att vi ska fortsätta trilla boll. Fortsätta att löpa i djupet med Tino och Gustav på topp, kommenterade Jonas för C More i halvtid..

Andreas Isaksson fanns med på planen när andra halvleken drog igång och det var inga förändringar i övrigt. Men Isak grinade illa och fick lämna planen i 50:e minuten medan Tommi Vaiho klev in i hetluften.
– Isaksson fick en känning i baksida lår i samband med situationen så vi undersöker honom vidare imorgon, kommenterar DIF:s naprapat Christian Andersson.

Issam Jebali ville testa Vaiho direkt men skottet gick strax utanför och DIF följde upp med ännu ett byte där Aliou Badji gick in istället för Tino Kadewere. Matchen rullade vidare med fortsatta offensiva ambitioner från båda lagen vilket krävde hårt jobb i DIF-defensiven.

I 66:e minuten lyckades dock inte Djurgården hålla Elfsborg borta. Ett inspel från vänster damp ner hos Viktor Prodell i straffområdet som kunde styra in bollen från nära håll.

Kvitterat men DIF gick till motattack omgående. Jacob Une Larsson nickade elegant på en Källström-frispark och Stuhr Ellegaard fick använda yttersta fingertopparna för att parera bollen från att gå in. I 72:a minuten var sedan Magnus Eriksson nära att nicka in bollen men en misstänkt arm på en Elfsborgsspelare var i vägen för bollen och känslan var att DIF var på gång.

Något som också visade sig stämma. Ett bra jobb i presspelet från Badji såg till att Gustav Engvall fick fri gata mot mål. Engvall la sedan osjälviskt över bollen till Kim Källström som iskallt chippade in 2-1 till de tillresta DIF-supportrarna vilda jubel.

Men den glädjen blev tyvärr kortvarig. Det var en del misstänkta handssituationer i matchen som domare Glenn Nyberg konsekvent släppte. I 75:e minuten frångick han den principen och dömde straff när Felix Beijmo fick bollen på armen även fast han höll den tätt intill kroppen. Straffen tog Issam Jebali hand om och placerade in den otagbart bakom Vaiho.

Mera farligheter kom sedan från Jebali med ett giftigt skott och Tommi Vaiho stod för en grym räddning på Alex Dyers tunga distansskott strax därefter. Bästa möjligheten att avgöra matchen fick dock Aliou Badji som gjorde det mesta rätt när han tog emot Källströms fina framspelning i straffområdet. Tyvärr gick själva avslutet en bit utanför stolpen när Badji valde att gå på full kraft.

DIF var sedan rejält på gång i slutet och forcerade för seger under de sista minuterna med inbytte Haris Radetinac som var väldigt aktiv. Det var bra tryck ända fram till slutsignalen som ljöd efter tre övertidsminuter men målet uteblev och Djurgården och Özcan Melkemichel fick nöja sig med en poäng i en dramatisk och underhållande match.
– Vi leder med 2-1 och sedan kommer straffen så det är klart att det är en besvikelse. Men samtidigt, sett över nittio minuter var det nog rättvist. Vi börjar matchen väldigt bra och har ett riktigt bra läge att göra tvåan. Efter det tar de över sista 25 i första. Sedan böljar det fram och tillbaks i andra och vi turas om att ha kontroll på matchen. Sammantaget är det rättvist men den hetaste chansen hade vi på slutet. Det är ändå en stark poäng i en svår bortamatch och vi får ytterligare ett poängs försprång på Häcken, säger Özcan som kommenterade följande om Andreas Isaksson.
– Han ville testa i andra halvlek. Men det är bättre att ta det säkra före det osäkra och Vaiho kom in och gjorde det jättebra. Vi får utvärdera läget för Isaksson imorgon för nu kommer sista chansen för oss att vinna ett derby den här säsongen och det ska vi verkligen göra. Vi ska förbereda oss på bästa möjliga sätt, ladda batterierna och ser fram emot den matchen.

19 september, tisdag 19:00Borås Arena