Elfsborg starkast på Borås Arena

• 28 apr 2016

Elfsborg är ingen önskemotståndare för DIF och det blev en ny förlust på Borås Arena när ett bollskickligt hemmalag vann med 3-0 efter att ha kopplat greppet i slutet av första halvlek.

DIF klev ut på Borås Arena med en oförändrad startelva sen senast mot MFF mot ett Elfsborg som visserligen haft sin sämsta säsongsstart sedan 2005 men som ytterst sällan förlorar på sin hemmaplan – och enligt nutida allsvensk historik väldigt sällan mot just Djurgården.

Pelle Olsson pratade om Elfsborgs bollskicklighet och passningsspel inför avspark och boråsarna tog också initiativet beträffande bollinnehavet under de första minuterna. Men den första rejäla chansen fick Mathias Ranégie i femte minuten som dessvärre inte fick styrsel på sin nick på Elliot Käcks fina vänsterinlägg.
Ännu farligare blev det kort därpå när ständigt hotande Simon Hedlund vände runt i straffområdet och sköt precis utanför Kenneth Höies högra stolpe. Chanserna duggade tätt under en period och Ranégie fick en ny möjlighet strax efter på Stefan Karlssons inspel från höger, men skottet gick rakt på Kevin Stuhr Ellegaard i Elfsborgskassen.

Halvleken bjöd i övrigt på en hel del inlägg från hemmalaget men firma Hansson/Colley höll föredömligt rent i luftrummet till en början och Elfsborg skapade inte så mycket framåt under första halvtimmen. Även blårändernas chansproduktion avtog till viss del och bortsett från några nästanlägen stod matchen ganska stilla.

Men i 35:minuten blev DIF överrumplade av Simon Hedlunds kvickhet. Elfsborgs yttermittfältare var snabb i både fötterna och tanken och vek in bollen till Lasse Nilsson som kunde rulla in 1-0 för Elfsborg mellan benen på Höie.

Strax efter var det oerhört nära ytterligare ett baklängesmål när Hedlund på nytt spelade fram till Nilsson som dock inte fick till avslutet helt fri vid första stolpen.

Men DIF hade offensiva krafter kvar och Sam Johnsons inspel till Ranégie var nära att resultera, men avslutet styrdes till hörna av en hemmaförsvarare. På den efterföljande hörnan högg sedan Elfsborg med en snabb omställning och kunde avancera fram i ett två-mot-en-läge där Simon Hedlund spelade fram till Victor Claesson som fri med Höie rullade in 2-0.

Tung uppförsbacke som kunde blivit något mindre brant om Alexander Faltsetas distansskott i sista minuten hade smitit in. Men bollen gick centimetrar utanför Ellegaards högra stolpe och facit var tvåmålsunderläge i halvtid, med fördel för ett skickligt bollrullande Elfsborg mot ett mer djupleds- och inläggsspelande DIF som tyvärr hade en hel del felpass och bolltapp.
– Vi har haft dålig teknik i första halvlek med enkla bolltapp. Det känns som att vi varit spända på något sätt så jag hoppas att vi slappnar av i andra halvlek. Det finns inte så mycket att förlora just nu, konstaterade Pelle Olson för C More i halvtid.

Elfsborg hade fortsatt god kontroll på sina passningar efter pausen och kvicke Simon Hedlund fortsatte att skapa problem för DIF på sin kant. Men blåränderna bjöds på en gratischans när domare Pandzic styrde en boll till en fin omställningsmöjlighet där Sam Johnson drog en yttersida en bit utanför i ett bra läge.

Underläge med två mål på Borås Arena kräver sin forcering och redan i 55:e minuten bytte Pelle Olsson in Michael Olunga istället för Stefan Karlsson medan Sam Johnson gick ner som höger yttermittfältare. Omgående kom också ett läge när Olunga styrde ner ett inlägg till Daniel Berntsen som dock drog skottet högt över.

DIF skapade bra tryck och tog över initiativet för ett tag men de gulsvarta var inte klara för dagen. Först lyckades Adam Lundqvist pricka stolpen och i anfallet efter nådde Viktor Prodell högst på ett högerinlägg och nickade in 3-0. Ridån var rejält neddragen och Djurgårdens oförmåga att ta poäng mot Elfsborg i Allsvenskan gjorde sig än en gång påmind.

En sista omskakning med Tino Kadewere in istället för Daniel Berntsen gjordes också för att försöka vända matchen och i 75:e minuten fick Ranégie en fin skottmöjlighet mitt i boxen, men fick bollen för långt ifrån sig. Strax efter kom ännu ett fint högerinlägg från Sam Johnson men Ranégie lyckades inte trycka in bollen i sin position vid bortre stolpen.

Ranégie fick sedan lämna plats för Seon-Min Moon med tio minuter kvar och Elfsborg fortsatte med sitt trixiga bollrullande och var nära ett fjärde mål, först genom inhoppande Emir Bajrami och sedan via Jon Jönssons farliga frispark. På övertid var sedan det ständiga orosmomentet Simon Hedlund nära ännu en assist men Bajrami missade passningen med en tånagel och siffrorna stannade vid 3-0 för boråsarna som tog en säker trepoängare och vände sin olyckliga trend.

För Djurgårdens del fortsatte tyvärr förlusttrenden med tredje raka nederlaget och Pelle Olsson gjorde följande analys av matchen efteråt:
– Matchen är ganska jämn fram till slutet på första halvlek där vi åker på två snabba mål under några olycksaliga minuter. Sedan gäller det att få till ett reduceringsmål innan de gör ett till och när de sedan gör 3-0 så är matchen förbi på något sätt och det finns inte så mycket att analysera. Vi får titta på att vi trots många goda lägen främst i första halvlek inte får till någon slutprodukt i sista tredjedelen på grund av för många felpassningar och vi får fundera på vad det beror på.

En bister förlust men Allsvenskan fortsätter i snabb takt och redan på måndag finns en chans till revansch för blåränderna när nykomlingarna Östersund gästar Tele2 Arena. Låt oss hoppas på trendbrott och en mycket välkommen trepoängare då.

28 april, torsdag 19:00Borås Arena