Första krysset kom mot Elfsborg

• 14 aug 2016

Djurgården spelade sin första oavgjorda match för säsongen på söndagskvällen. Matchen mot Eflsborg slutade 2-2 (1-1) vilket var tillräckligt för att Djurgården skulle ta sig förbi Helsingborg och lämna kvalplatsen.

En väldigt händelserik vecka avslutades med en händelserik hemmamatch mot Elfsborg. Bortalaget var i ledning två gånger men Djurgården lyckades ta sig tillbaka och ordna ett oavgjort resultat. Det var heller inte långt ifrån ett blårandigt segermål i slutminuterna men Michael Olungas nick hamnade rakt på Elfsborgsmålvakten Kevin Stuhr Ellegaard.

– 2-2 kanske är rättvist. Vi ligger under två gånger och hämtar upp det, sa DIF-mittfältaren Magnus Eriksson efter matchen.

Tre ändringar hade gjorts i startelvan jämfört med måndagens segermatch mot Göteborg. Nyförvärvet Niklas Gunnarsson, med ett förflutet i Elfsborg, debuterade på avstängde Tim Björkströms högerkant och visade att han gärna följer med upp i anfallen. Redan efter en kvart var norrmannen nära att ge DIF ledningen, men avslutet styrdes ut till hörna. I mittförsvaret spelade Marcus Hansson i stället för Omar Colley i 69 minuter och Jesper Karlström tog hand om nyopererade Alexander Faltsetas plats på det centrala mittfältet.

Efter en avvaktande inledning där bortalaget var något bättre kom Djurgården in i matchen och pressade högt mot Elfsborgs backlinje utan att lyckas etablera något bestående tryck på motståndarnas planhalva. Gästerna kunde ta ledningen i den 26:e minuten när Per Frick vände bort sin bevakning och prickade in 0-1. Repliken kom lyckligtvis snabbt, precis som mot Göteborg senast, när Mathias Ranegie med bravur spelade fram Michael Olunga som mycket behärskat lyfte in 1-1.

– Vi spelar med helt annat självförtroende än tidigare, förklarade Mathias Rangie som kapades ordentligt av Kevin Stuhr Ellgaard innan första halvlek var över. Domaren Mohammed Al-Hakim bedömde inte situationen som ett friläge och nöjde sig med att varna Stuhr Ellgaard.

Inte heller i andra halvlek lyckades Djurgården trycka ner motståndarna på egen planhalva under längre perioder. Genom Viktor Prodell återtog gästerna ledningen med en nick i den 50:e minuten, men även då var Djurgården snabba att kvittera. I den 55:e minuten kom hemmalaget i ett anfall där Mathias Ranegie kunde nicka fram en boll till Magnus Eriksson som sprang sig loss från sina två försvarare och behärskat satte dit 2-2.

– Jag får två assist i matchen, och det är tacksamt att de gör mål på lägena. Lite frustrerande att vi släpper in sådana mål där vi inte har koll. Men det är starkt att vi lyckas komma tillbaka, säger Mathias Ranégie.

Statistiken visar att Djurgården var närmast segern. 17-7 i avslut (9-5 på mål) talar sitt tydliga språk, men de blårandiga får i stället rikta in sig på tre poäng i nästa match som spelas mot Östersund på Jämtkraft Arena på lördag. I och med 2-2-resultatet spelade DIF sin första oavgjorda match för säsongen och fick en poäng som, tack vare bättre målskillnad, räckte för att ta sig upp på rätt sida om kvalstrecket. Djurgårdens tränare Mark Dempsey var dock inte helt nöjd med resultatet:

– Efter vår kvittering till 1-1 tycker jag att vi är det bättre laget. Bortsett från delar av vårt försvarsspel, det blev väldigt farligt när Elfsborg slog bollar in i vårt straffområde, är jag nöjd med vår insats. Precis som i förra matchen (3-1 mot Göteborg) visade vi karaktär och hade bra kvalitet och energi i spelet. Nu har vi tagit fyra poäng av sex på två matcher och det ger oss en bra plattform att jobba vidare ifrån.

14 augusti, söndag 17:30Tele2 Arena