Företag

Härlig avslutning på Allsvenskan

  • Herrar
  • A-lag
  • 4 nov 2002

Efter ett omfattande guldfirande i helgen är det nu dags att sammanfatta den fantastiska lördagen då Djurgården tog sitt nionde SM-guld.

Redan när klockan är 13.30 på lördagen vet 10 000 Djurgårdssupportrar i Borås att de kommer att gråta inom ett par timmar. Frågan är bara om det kommer att vara glädjetårar över det första guldet på 36 år eller sorgetårar över att man föll på mållinjen och tappade guldet till ett silver?

Under matchens första minuter håller Ryavallens läktare andan, när det börjar spänt. Nerverna finns både på planen och på läktarna. Kan Djurgården ta poäng mot Elfsborg så är guldet klart. Förlorar man måste även Malmö FF förlora sin match mot Halmstad.

Efter 13 minuter bryter jublet löst. Det är då Andreas Johansson lyfter bollen mot straffområdet och Elfsborgsbacken Joakim Alexandersson bjuder fram Johan Elmander som rullar in första målet. Det är 80 minuter kvar till guldet. Men ingen vågar ta ut någon seger i förskott. Djurgårdare är luttrade, ett guld är nästan för bra för att vara sant.



Fem minuter senare gör Andreas Isaksson en kanonräddning när Hasse Berggren efter ett högerinlägg är framme med huvudet. Åter känns det som att Djurgården är för bra för att tappa det här.

Johan Elmander försöker utöka Djurgårdens segersiffror men trots att han helt fri rundar Johan Wiland och sprätter iväg bollen hinner Martin Strömberg fram och slår undan bollen. Magknipet slår till igen. Det hade känts bra med en 2-0-ledning i halvtid. Men när rapporter från Örjans Vall talar om att det i halvtid står 0-0 mellan Halmstad och Malmö är allting prima ändå.

Djurgården flyttar upp positionerna något i andra halvlek. Andreas Johansson kommer fri med Wiland, lämnar honom liggande på marken, får med sig bollen och skjuter. Men det öppna målet till trots tar bollen i stolpen och studsar retfullt ut. Än är matchen inte avgjord.

Men Andreas Johansson får chansen till revansch efter ett fenomenalt framspel av Babis Stefanidis, som med sin klackning lurar Elfsborgs försvar.



Det är en halvtimme kvar till guldet och Djurgården leder med två mål mot noll. Det är för tidigt att ta ut segern, det är det ingen som vågar, men när speakern bara någon minut senare förkunnar att Sharbel Touma har gjort 1-0 för Halmstad bryter jublet löst. Visserligen är bollen som bekant alltid rund men det känns inte som att Elfsborg på en halvtimme ska göra tre mål samtidigt som Malmö gör två.

Men eftersom konstigare saker har hänt i fotbollsvärlden får glädjescenerna vänta. Åtminstone tills matchen nästan är över. Då tar Djurgårdens klubbdirektör Bosse Andersson mikrofonen från speakern, förkunnar att det verkligen är sant, och lämnar över micken till Magnus Pehrsson som fått se matchen från läktaren. När Magnus säger några glädjens ord och börjar sjunga SM-guld så att det ekar över hela Borås går det inte att hålla tillbaka glädjetårarna längre. Djurgårdens nionde SM-guld är bärgat.



I spelargången är det glädjescener. En och annan champagnekork flyger i taket.
- Det har varit en sagolik säsong, säger Sören Åkeby.
Sedan blir han avbruten av telefonen. När han svarar gör han det med samma ord som så många andra använder den eftermiddagen:
- SM-guld.
Christer Mattiasson som tidigare vunnit Svenska Cupen, men saknade ett SM-guld i medaljsamlingen är strålande glad.
- Äntligen, nu tar vi cupen av bara farten, säger han.

Djurgården flyger tillbaka till Stockholm, firar på kvällen och på söndagen hyllas spelarna på Stadion av supportrarna. På söndagkvällen väntar guldbankett på Foresta, där även tidigare års guldmedaljörer medverkar.

Allsvenskan fick ett fantastsikt roligt slut. Men säsongen fortsätter. Redan på lördag väntar derby mot AIK i och med finalen i Svenska Cupen. Och sedan är det dags att packa resväskorna och åka till Bordeaux för Uefacupmatch. Nästa år är det Champions League som gäller. Svenska mästarna är här - Djurgårn’s IF!

Tack till alla som har stöttat Djurgården under året.

IF Elfsborg - Djurgårdens IF 0-2 (0-1)

(13) 0-1 Johan Elmander
(61) 0-2 Andreas Johansson

Varningar DIF: Markus Karlsson, Babis Stefanidis
Varning Elfsborg: Martin Andersson

Domare: Anders Frisk
Publik: 16 663

Djurgårdens lag:
Isaksson
Rasck - Eriksson Ohlsson - Karlsson - Dorsin
Rehn - Johansson - Källström
Stefanidis - Elmander - Wowoah (67, Makondele)

Ej använda avbytare: Alé, Mattiasson, Bapupa, Henriksson

Av Johanna Lundeberg, © DIF Fotboll

Senaste nyheter

Relaterat