”Det tar ett tag innan det sjunker in”

Tommi Vaiho reflekterar över guldet, sin egen säsong och Nikos Gkoulios betydelse.

Med några veckors distans till det massiva guldfirandet efter dramat på Östgötaporten är det nu dags för en gradvis återgång till business as usual. För vissa spelare blir det en påtaglig transformation från total SM-eufori till lunkande träningsvardag men ser man till Tommi Vaiho så är skillnaden mindre. Han var lika avspänt skön mitt i guldruschen som några veckor senare på Kaknäs i det gråkalla novemberdiset. Men att han definitivt blev lycklig över guldet går inte att ta miste på, dessutom toppat med tillökning i familjen.
– Ja, det har varit väldigt roligt på sistone. Vi fick vår son för ungefär tre veckor sedan och så ett SM-guld på det, så det har varit full fart. Sen har det kanske blivit för lite sömn på grund av barnet men annars har det varit fina veckor. Men sonen är ändå snäll så det har varit rätt lugnt, berättar Tommi som samtidigt upplevde guldet mer som en mental urladdning.
– Det var helt tomt efter matchen och någon dag efteråt också. Det tar ett tag innan det sjunker in, men det är med glädje man kan se tillbaka på det här året.

Frågan om succéreceptet bakom säsongen är långt ifrån ny men tål ändå att upprepas med tanke på att pokalen de facto är bärgad. Så vad var det som gjorde att Djurgården tog guldet 2019?
– När Kim och Tolle kom in i januari fick de ihop laget på ett bra sätt. Vi fick in nya spelare som kom in bra i gruppen så det handlar nog om att vi gör ett skönt lag som är lätta att ha att göra med. Plus att vi alltid jobbar hårt tillsammans, förklarar Tommi som varit starkt bidragande till bucklan med en mängd fina prestationer sedan han tog över förstaspaden.
– Det har inte egentligen inte varit så mycket snack om den biten med Kim och Tolle, men jag har pratat med Nikos om det hela året. Jag har tränat hårt och sedan när jag väl fått chansen har jag visat vad jag kan.

Tommi återvänder gärna till målvaktstränare Nikos Gkoulios som han vill kreditera för den positiva utvecklingen.
– Nikos är fantastisk. Det tar ju ett tag innan saker och ting händer men när jag kom tillbaka 2017 så kom han med nya idéer och ett nytt sätt att tänka. Det tog ett tag att anpassa sig till de nya idéerna. Men det är väl det som gör att man blir bättre och bättre hela tiden när det är lättare att hitta de saker som man kan jobba och bli bättre på, säger Tommi som känner att han gått framåt inom det mesta i sitt målvaktsspel.
– Allt har blivit bättre. Spelet med fötterna, jag är starkare, bättre på att rädda bollar och läsa spelet. 

Dessutom har det varit väldigt få misstag från Tommi under året vilket också är viktigt med tanke på den utsatta målvaktsrollen där ett felbeslut blir ytterst påtagligt.
– Jag spelar enkelt nu. Kim och Tolle har tjatat på mig om det hela året. Det är det enkla som är det bästa och man ska inte överarbeta situationerna.

Närmast väntar nu en avslutande träningsvecka och sedan ledighet - med individuell träning - under december innan avstampet inför säsongen 2020 tar vid.
– 2020 blir ett spännande år. Vi är mästare och det gäller att ha en bra grund att stå på när vi börjar igen i januari. Nu ska vi se till att träna på ordentligt i december och sedan börja på en hög nivå i januari och efter det kommer ju cupen ganska snart, förklarar Tommi som inte upplever någon form av mättnad efter guldet.
– Vi har mycket att se fram emot och det är bara att jobba hårt. Det kommer inte att bli några problem att få igång oss när vi startar upp året.

Men några extravaganta resor eller liknande blir det inte under december utan ledigheten genomförs på klassisk Vaiho-manér. 
– Ska vara hemma och träna lite. Inget mer än så, summerar guldhjälten Vaiho.

En annan guldhjälte som jobbar lite mer i skymundan är tidigare nämnda målvaktstränare Nikos Gkoulios som är glad och stolt över Tommis utveckling och insatser.
– Tommis prestation är resultatet av de tre åren som vi har jobbat ihop. Det handlar inte bara om det här året utan han har jobbat hundra procent varje dag under tre års tid. När säsongen började var han lite besviken eftersom han var andravalet för tränarna, men han fortsatte ändå att jobba vidare hundraprocentigt. Han var redo när vi behövde honom mot Häcken och IFK Norrköping i första halvlek och gjorde två riktigt bra prestationer. Sedan var han redo även efter sommaruppehållet och kom in i laget och gjorde en fantastisk höstsäsong. Han förtjänade chansen och har jobbat hårt för att nå dit med sitt positionsspel och sin spelförståelse. Tommi är en smart kille och förstår direkt vad jag vill ha från honom och jag är jättenöjd med hans utveckling, säger Nikos som gärna framhäver Vaihos goda vinnarskalle. 
– Mentalt är han jättestark så vi har jobbat mest på taktiska och tekniska delar, sedan även en del med fysiken. Men den mentala biten har jag påverkat mindre än de andra tre sakerna jag nämnde.

Dock finns det mer att hämta hos Tommi, enligt Nikos som tror på fina kommande år för Vaiho.
– Tommi är ett jättebra exempel för alla målvakter. Han visade att man måste jobba hårt varje dag på träningen för att vara redo. Man vet aldrig när chansen kommer och när den gör det måste man vara redo att ta den. Tommi var det och han har många bra år framför sig. Han är 31 år nu och jag brukar säga att en målvakts bästa tid brukar vara mellan 28-35 år om man är skadefri. Så jag tror att Tommi kan utvecklas ännu mer och han kan bli bättre på många små detaljer som vi ska jobba vidare på under nästa år.

Senaste nytt
Fler nyheter