Företag

Seriestart för de äldsta lagen i pojkakademin

  • Ungdom
  • 28 mars 2019

Dagarna före seriepremiären för Djurgårdens herrar är det också seriepremiär för Djurgårdens U17 och U19. Akademichef Christian Gentile berättar om försäsongen och förutsättningarna för lagen inför säsongsstarten.

Hur ser trupperna i U17 och U19 ut inför årets säsong?
 
I både U17 och U19 är det i år lite större trupper, 24 spelare i båda lagen mot vanligtvis 20-22 spelare. Åldersstrukturen i U17 är spelare födda 2002-2003 och i U19 spelare födda 2000-2002.
 
I dessa två lag är det 17 spelare som har anslutit från andra föreningar till årets säsong vilket ställer höga krav på lagledningen, både vad gäller att få ihop gruppen till ett lag och att utbilda och informera spelarna om hur vi tränar och spelar i Djurgården.
 
De större trupperna ger oss möjligheter att anpassa träningen och lyfta ut enskilda spelare eller mindre grupper av spelare samtidigt som vi kan fortsätta träna kollektiva moment med en stor grupp spelare.
 
Hur ser lagledningarna ut?
 
Precis som tidigare år arbetar lagledningarna för U17 och U19 nära varandra, med flera funktioner som är dubbla. På nio ledarfunktioner är det endast en rekrytering som är ny från förra året, vilket innebär en styrka i kontinuitet och i arbetssätt. 
 
I U17 fortsätter Marcus Tjärnberg som huvudtränare tillsammans med Rihad Rahman som ansluter från U16. I U19 är Johan Palm nygammal huvudtränare (var huvudtränare hösten 2017) tillsammans med nyrekryterade tränaren Ramin Sepasi.
 
Victor Stoltz är ansvarig fystränare för lagen och har översyn fysträningen i pojkakademin. Tania Nilsson påbörjar sitt andra år som sjukgymnast tillsammans med Simone Cullurá som nu varit i klubben i fem år. John Åberg är målvaktstränare för båda lagen och Roland Pettersson och Carl Neij är lagledare för U17 respektive U19.
 
Hur har försäsongen sett ut?
 
Båda lagen har deltagit i Ligacupen (Svenka cupen för ungdomslag, 16-19 år) där den första kvalificeringen i november – som är en svår månad att spela tävlingsmatcher i – innebar att U17 spelade B-slutspelsserie medan U19 spelade A-slutspelsserie under februari och mars.
 
Tränarna har fått balansera utbildning, uppbyggnadsperiod och introducera och förbättra spelidé med tävlingsspel i Ligacupen. Tränare Johan Palm hälsar att laget under de matcher som har spelats behärskar arbetssättet och principerna bättre och bättre, vilket ger förhoppning om starka prestationer i seriespelet.
 
Många spelare i U19 har även fått speltid i U21-matcherna, så för vissa spelare har det varit en intensiv period, erfarenheter och referenser som är viktiga spelarnas utveckling.
 
I U17 meddelar Marcus Tjärnberg att läget i truppen inför seriepremiären är bra. Det är en skadefri trupp som gör att det är konkurrens på många positioner.
 
Träningen under vintern har genomförts i JB-hallen på Hjorthagen och styrketräning på Kaknäs. Fokus är på att förbereda spelarna för säsongen samtidigt som de ska klara av tävlingsmatcherna på ett bra sätt.
 
Berätta lite om förutsättningarna inför P17- och P19-Allsvenskan!
 
Precis som förra säsongen spelas serierna i två delar. Vårsäsongen är delad i norr och söder. De som är placerade bland de sju första spelar sedan en nationell slutspelsserie under hösten med lag från hela Sverige. Vinnaren av den blir Svenska Mästare. Lagen som inte kvalificerar sig spelar en lokal nedflyttningsserie på hösten.
 
Läs mer om P17-serierna här.

Läs mer om P19-serierna här.

 
Vilka typer av målsättningar sätter ni i pojkakademin för dessa lag inför en seriesäsong?
 
Det absolut viktigaste är att spelarna utvecklas, och för att göra det är en viktig del att spela svåra matcher. Med det resonemanget hänger utvecklingsmål och resultatmål ihop. För att vara garanterade de svåraste matcherna behöver lagen spela slutspelsserien på hösten.
 
Inställningen i lagen ska vara att vinna varje match och både ledare och spelare ska förbereda sig för att kunna göra det. I det äldsta blocket, 16-19 år, är fokus på att spelarna ska lära sig att kraftsamla sina kunskaper – tekniskt, taktiskt, fysiskt och mentalt – för att kunna prestera i träning och inte minst tävling. Spelarna behöver göra sitt yttersta i träning för att bli bättre som individ, och gruppen som lag.
 
Lagen arbetar tillsammans med spelarna för att sätta mer specifika målsättningar och också definiera hur de når målen. U17, som har många nya spelare, har arbetat med extra fokus på målsättning och arbeta mot mål, 
 
Pojkakademin blev, för tredje året i rad, certifierad som en femstjärnig akademi! Berätta vad det betyder för verksamheten.
 
Att bli certifierade som femstjärnig akademi för tredje året i rad är ett tecken på kontinuitet och att vi fortsätter hålla en hög nivå i vårt arbete. Vi fortsätter ha höga poäng i delarna som rör tränarnas utbildning, faciliteter och samarbete med skola och andra klubbar.
 
På G-delen, som presenterar en sammanställning av de aktiva elitspelare som har varit i Djurgårdens Akademi, så tar vi några fler poäng men vill givetvis över tid ta ordentliga kliv även på den delen.
 
Årets certifiering var en utmaning då poängsammanställningen var förändrad från föregående år och några nya punkter med höga poäng hade tillkommit.
 
Läs mer om SEF certifiering av ungdomsakademier här.
 
Så här spelas seriepremiärerna för U17 och U19
 
Djurgårdens IF U17 – GIF Sundsvall
Lördag 30/3, 14.00, Kaknäs BP.

IFK Norrköping - Djurgårdens IF U19
Söndag 31/3, 17.00, Östgötaporten. 
 
På flicksidan är första matchen för säsongen för F17 och F19 den 14 och 15 april.

Senaste nyheter

Relaterat